Internationella chardonnay-dagen i efterskott!

Internationella chardonnay-dagen var visst i fredags, den 24 maj. Jag har alltid fått för mig att den dagen infaller väl om inte varje dag, så åtminstone några gånger i veckan. Tre dagar senare gör ingenting. En vårseg måndag livas upp med några glas chardonnay. 

Nog är det drottningen av druvor. Älskade chardonnay. Smörig och fatlagrad. Krispig och rasande ren. Purung, mineralstinn eller utvecklad och perfekt mogen. Krämig och nötig. Eller som en vårfläkt med puffar av stenar som slås mot varann. Den får mig på fall. Alltid. Vare sig det är Internationella chardonnay-dagen eller inte. Självklart är det ännu ett amerikanskt påfund. Men de påfunden är vi ju aldrig sena med att anamma… 

Inled måndag med att fira chardonnay. Igen. Denna gyllene och fulländade druva. 

Vi bjuder på tre viner på chardonnay för tre plånböcker. Olika ursprung, smaker och olika maträtter. Den här veckan börjar bättre än bra.

 

Org de Rac Reserve Chardonnay 2018, nr 2930. 99 kr. Fast sortiment, finns i cirka 40 butiker.

Ekologiskt, välgjort och med en schysst prislapp. Check på det! Här finns bara saker att gilla alltså. Adress är Swartland – hippa grejer – och smaken den bjuder på mycket mer än sina 99 riksdaler.

Rostade nötter infinner sig i glaset ihopmixat med försiktiga fat, uppfriskande mineraler och sval tropisk frukt i eftersmaken.

Förresten, vinet är veganskt också. Check på den med! Kan inte bli en bättre vän till din måndag som kanske blir en meat-free-monday. Ett passande recept ser ni nedan.

 

Annons:

Domaine Roux Saint-Aubin Vieilles Vignes 2017, nr 5569. 259 kr. Fast sortiment, finns i cirka 30 butiker.

Bourgogne. Bara namnet i sig får det att tåras i ögonen på vinälskare runt om i världen. Hjärtat bultar och pulsen stiger. Dessvärre kan det få banken och börsen att tåras också.

Men inte alltid. En koncentrerad och djup chardonnay på gamla stockar för 259 kronor är inget skämt. April är långt bort. Och ja, den kommer från Bourgogne. Saint-Aubin för att vara mer exakt som ligger i de södra delarna av Côte de Beaune.

Vieilles vignes är inte heller något skämt. I detta fall betyder det medelålders, omkring 50 år. Inte undra på att vinet är så intensivt och rikt. Lufta gärna och servera i en stor kupa – så klart – för att locka fram ännu mer av trycket i frukten, röken, krämigheten, den steniga mineraliteten, de krispiga gröna äpplena och begäret. Ha-begäret.

 

Ramey Sonoma Coast Chardonnay 2015, nr 74437. 499 kr. Beställning

Oh Ramey, du har gjort det igen. Här kommer du och begär en 500-lapp för din chardonnay. Det gör du alldeles rätt i. Jag betalar gladeligen vartenda öre. Dina viner är det bästa av världar, med chardonnay som huvudrollsinnehavare, där Europas svalka och elegans, möter Sunny California och snygg, oemotståndlig kraft. Laserspjuten till syror väcker förhoppningsvis våren till liv igen. Frukten är lika sval som rik och rafflande, berikad med mineraler, spröda kaksmulor och en eftersmak utan stopp.

Läs mer

Fler artiklar