Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
International Sauvignon Blanc Day 6 maj! - DinVinguide International
Skriven av Sofia Ander

International Sauvignon Blanc Day 6 maj!

En snabb titt i temakalendern och man inser att det finns något att fira varje dag. Är det inte en maträtt, så är det ett husdjur, en växt eller varför inte en dag utan byxorna på? Ja - enligt temadagar.se infaller Byxfria dagen samma dag som International Sauvignon Blanc Day.  

International Sauvignon Blanc Day 6 maj!

Med byxorna på, håller vi oss till viner och druvor istället hos Dinvinguide. Nu på fredag styr vi alla tomma vinglas till sauvignon blanc igen. En dag som följs upp med en annan populär druva om några veckor – chardonnay. Men en druva i taget. 

Sauvignon blanc förtjänar tveklöst en helt egen dag. Det är en av de mest odlade druvorna i världen. Och en av de mest populära. Att den har sig egen dag under våren (åtminstone i en del av världen) är också vältajmat. Det är nu primörerna är som bäst – tänk bara på den vita och gröna sparrisen, på knipplökar och morötter. Rödbetor och späda salladsblad. Försommarmat till försommarvin. Frisk krämig getost, eller carpaccio på vit fisk. Till grillade skaldjur och salsa med sting. Snabbt halstrade pilgrimsmusslor med citrusolja eller sötsyrlig thaisallad och scampi. Tartar på lax och tunt skuren fänkål med citron. Mat som söker sällskap i form av syra, friska stenfrukter, vita syrlig bär, grön citrus och mineral  – hörde jag sauvignon blanc?

 

Jag tänker att vi hoppar det vanliga kattpinket-på-svartvinbärsbusken och tittar på en annan sida av sauvignon. En sida som tar fram det bästa – som friskheten, syran och frukten. Merparten av de viner som finns i fast sortiment är dessvärre snarlika. Priset: 80-120 kronor. Smaken: nässlor, svartvinbärsbuske, en grästuva, krusbär och grön sparris. Inget fel med det, fast överraskningarna är lika med noll.

 

 

Jag öppnar inte alltid ett vin för att bli överraskad. Många gånger är istället ett säkert och välsmakande kort att föredra. Fast de viner som vågar ta ut svängarna och vara lite utmanande - de inspirerar mig och stimulerar smaklökarna.

Sauvignon blanc med andra karaktärsdrag än nässlor, gräs och company – de fastar jag för. Ibland när sauvignon fått sällskap av en annan aromatiska druva, som till exempel semillon. Eller förstärkts en av tid på ekfat och utvecklat krämig nötig frukt. Där har flertalet urläckra exemplar från Napa fått mig på fall. En av mina personliga favoriter är Dog Point Section 94 från Nya Zeeland. Där snackar vi sauvignon 2.0! En gnutta ekfat har en förmåga av runda av druvans gröngräsiga toner och istället plocka fram mer tropisk, och samtidigt uppfriskande frukt. Något som man gör i Bordeaux, vilket är en av druvans viktiga odlingsplatser. Ursprunget är däremot Loiredalen, där den hittas i kända appellationer som Sancerre och Pouilly Fumé.

Homogeniteten på hyllan till trots – det finns sauvignon blanc med diversitet, utan extraktion á la nya Zeeland och med andra smaker än vinbär och nässlor. En önskan om större mångfald finns alltid. Men gräver man djupare i beställningssortimentet och tittar på vad som ska lanseras framöver – då går det att hitta flertalet viner att hylla sauvignon blanc med.

För mer inspiration, recept och tips – klicka här. 

 

Här får ni fyra friska tips på vägen.

Craggy Range Te Muna Sauvignon Blanc 2020, nr 93236. 179 kr. 2400 flaskor lanserades 22/4.

Craggy Range lyckas alltid håll balansen på sauvignon, trots adressen Nya Zeeland. Ett vin utan onödig extraktion, bara ren och pur frukt som vita vinbär, gula plommon, gul kiwi, torkad mynta och pepparkorn. Musten har fått jäsa på både ståltankar och gamla ekfat. Sommaraperitif till laxsnittar eller middagens grillade räkor med salsa på mango.

Chateau de Tracy Pouilly Fumé 2020, nr 94448. 248 kr. 1200 flaskor lanserades 22/4.

Stilrent, klassiskt och snyggt från Loiredalen. Chateau de Tracy har varit verksamma sedan 1300-talet och äger idag cirka 30 hektar i området. Ett fint möte med sauvignon blanc, i en ung och lagringsduglig skepnad. Njut av gula krusbär, gula plommon, en myntakvist, nyslaget varmt gräs, en pust av rök och krossade stenar. Primörer på grillen!

Sofias tips - tillfälligt sortiment 22 april 2022    Sofias tips - tillfälligt sortiment 22 april 2022

Manincor Tannenberg 2019, nr 53778. 399 kr. Ordervara

Manincor tar oss till norra Italien och närmare bestämt Alto Adige. En firma som äger 50 hektar vinodlingar, allt biodynamiskt certifierat. Tannenberg görs på 100 procent sauvignon, som lagrats på franska neutrala fat i cirka nio månader. Det är ett stort vin, med fräschör och strålande balans. Dofterna och smakerna av vit persika, grillad och picklad citron, grapefrukt, peppar, krossade stenar och mineralrök fortsätter i all oändlighet.

Hervé Villemade Cheverny Blanc 2020, nr 94490. 189 kr. 1800 flaskor lanseras 13/5.

Ovanlig och samtidigt så självklar blend på chardonnay och sauvignon blanc. Ursprung här Loiredalen där producenten Hervé Villemade äger 25 hektar ekologiska vingårdar. Chardonnay ger viss tyngd, vit persika och grillad citron medan sauvignon blanc bättrar på friskheten och skänker drag av rökig sälta, fräschör och mineral. Läckert!

International Sauvignon Blanc day 6 maj!      International Sauvignon Blanc day 6 maj!

International Sauvignon Blanc Day 6 maj!

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer