I vinglaset – fyra coola måsten från Australien

Vi följer upp förra veckans intervju och Masterclass med Madeleine Stenwreth om trender i Australien. Vi måste ha vin också. Man är ju både nyfiken och lite törstig.   I vinglaset - fyra coola måsten från Australien.

Australien är inte bara långt bort. Det är enormt. Större än Europa till ytan. Det är världens sjätte största vinregion med hela 65 odlingsområden. 

För att citera Madeleine Stenwreth under hennes föreläsning; 

– Att säga att man inte gillar viner från Australien håller inte! Samma sak gäller den bästa årgången, det hänger på var i Australien. Utöver klimatskillnader består landet även av olikheter gällande altitud och trender. Vinerna har gått från stora fatmonster till asketiska varianter till att idag hittat en fin form, tillägger Madeleine. 

Toppform tycker jag. Australien har hittat hem. Till balansen och en fint läge där syra harmoniserar med sval frukt och stor personlighet. Idag kan man dricka allt från krispigt bubbel med adress Tasmanien till montepulciano, nebbiolo och grenache. Därefter kan man ta glaset vidare till viner från riktigt gamla vinstockar eller varför inte stram riesling. Bredden och stilarna finns där utan att kosta en förmögenhet. Madeleine lyfter även fram Margaret River som unikt, då det är ett område som kan framställa både strama Bdx-blends och viner av Bourgogne-karaktär. Högintressant är också lyckade viner på bland annat grüner veltliner, saperavi (!) och gewurztraminer som verkar må riktigt gott på andra sidan jordklotet. 

Hur ser det ut på Bolis då? Australien är väl representerat. Åtminstone om man tittar på de stora producenterna som Jacob’s Creek, Penfolds, Hardy´s och Lindeman. Gärna i fyrkantiga förpackningar. De har också sin plats i hyllan men står däremot inte för det nya, dynamiska och mer intressanta uttryck som landet Down Under idag ska vara så stolta över. Det nya saknas med andra ord i viss utsträckning tyvärr.

Är du nyfiken och alltid törstig på nytt, rekommenderas istället producenter som Clonakilla, By Farr, Cullen, Murdoch, Logan, Oakridge, Ocean Eight, Ruggabellus, Spinifex, Coriole, Luke Lambert, Timo Mayer och Dune med flera. Samtliga har viner på vår svenska marknad. Det är bara att ge sig av på smakresan. 

På tal om törstig…

 

Annons:

I vinglaset – fyra coola måsten från Australien

Cullen Red Moon 2017, nr 95672. 239 kr. 360 flaskor lanserades den 24 april. Än hinner ni knipa någon butelj, men ha inte lika bråttom att dricka vinet. Detta kräver lite lagring.

Cullen Red Moon kommer från kustnära och svala vingårdar i Margaret River, landets sydvästra del. Blend: 57% malbec, 37% petit verdot och 6% merlot, allt certifierat eko/bio och gjort enligt hållbara principer.

Vinet är också hållbart med sin smygande frukt och lagringsdugliga svala stil. Här hittar vi nymald peppar, syrliga skogsbär, vilda örter och röda vinbär.

Har du fortfarande fördomar om Australiens viner efter Cullen så föreslår jag öl.

Logan Weemala Pinot Gris 2018, nr 79864. 169 kr. Beställningssortimentet.

Nu förflyttar vi oss upp, hela 850 meter över havet. Distriktet heter Orange i New South Wales och är en av de mest svala delarna i Australien.

Pinot gris kan många gånger vara relativt enkelt och lättdrucket, inget fel med det. Men här höjs ribban tack vare det friska klimatet och att 20 procent har fått jäsa på skalen i två veckor. Resultatet blir struktur, mineral och intensiva drag av gula hallon, gula plommon, riven muskot och kvitten.

Murdoch Hill Chardonnay 2018, nr 92629. 229 kr. 1200 flaskor intog hyllorna 4/10. Enligt Bolis finns det buteljer kvar att bunkra.

Över till South Australia och närmare bestämt Adelaide Hills. Hos Murdoch Hill är det också hög altitud och minimalistisk vinmakning som styr vinerna och smaken. Ren frukt framför fat och alkohol. Helt i tiden och förbaskat gott. Och smaken.

Rökigt och krispigt med citrus, mineralsälta och bara en läcker rondör och kryddighet från de blygsamma faten. Spara gärna.

Gemtree Bloodstone Shiraz 2017, nr 2083, 129 kr. Fast sortiment. Finns i cirka 120 butiker.

Plånboks- och veganvänligt, ekologiskt och även biodynamiskt. Gemtree Bloodstone Shiraz är det mesta, däremot inte ett fullblod. Den stilen av shiraz finns fortfarande kvar, vilket den absolut ska vara. Mångfald i vinvärlden berikar. Men jag föredrar min shiraz så här, med balans, friska skogsbär, söta kryddor och blommigt viol.

Växtplats är South Australia och McLaren Vale. Prova gärna de andra vinerna från Gemtree, alla har samma filosofi; balans och sans utan att knäcka ekonmin.

Läs mer

Fler artiklar