Svenska flaggan
I säsong - stenfrukten!
Skriven av Sofia Ander

I säsong – stenfrukten! 

Det är alltid lite vemodigt att lämna sommaren bakom sig och gå in i ny årstid. En tid av smygande mörker, lägre temperaturer och skiftande färger på löven. Men alla säsonger har sin tjusning och fördelar. Så försöker jag, tappert, tänka. För jag är en trogen sommarmänniska och hösten och vintern är inte riktigt min årstid. Vad är då bäst med september? Vad piggar upp? Svar: stenfrukten!

I säsong – stenfrukten! 

Det är nu den har sin högtid. Utländska som svenska. Plommon – gula, blå och röda. Saftiga persikor. Söta nektariner och mjuka aprikoser. Även en del bär och nötter räknas in i kategorin stenfrukt för de har en så kallad sten/frö med ett yttre skal. 

Ät stenfrukten den som den är. Skiva ner i frukostskålen med yoghurt eller fil. Baka med den. Gör en paj eller fem. Safta, sylta och gör kräm. Servera mogen och söt i en sallad, gärna tillsammans med en krämig ost (typ burrata) eller syrlig getost. Persika och nektarin är också god att grilla – för visst står grillen kvar där ute?

Halvera frukten och lägg direkt på gallret. Servera som tillbehör till ljust kött eller fisk. Eller gör en enkelt dessert av dem med ringlad honung och en klick grekisk yoghurt. 

 

Att äta frukt och grönt i säsong, särskilt sådant som är närodlat, är dessutom ett hållbart och miljövänligt val.

Vi kan också göra en likör på blå plommon till exempel. Allt som behövs är någon form av sprit, helst en naturell sådan, typ vodka eller okryddat brännvin. Börja med att skiva upp frukten och lägg dem i en glasburk. I med alkoholen och låt stå i minst en månad. Skaka om då och då. Sila sedan av plommonspriten och addera socker eller vit sirap efter eget tycke och smak. Tappa på flaska och låt den stå i ytterligare en månad eller längre. Ett smart och smakrikt sätt att bevara sensommaren och hösten på.

För den som är mer bekväm av sig – och det är onekligen jag – så blir det inget bakande, inget saftande eller syltande. Stenfrukten äts om den är, eller matchas istället med något sött. Ett botrytiserat vin. Eller iscider. Något lätt pärlande. Recept, tips och inspiration finner ni i vårt fylliga receptbibliotek här. 

 

Här kommer några utvalda drycker och passande recept. Frossa mer i stenfrukten! 

Pomologik Aroma 2019, nr 80332. 79 kr. Fast sortiment, finns i ett 10-tal butiker och går alltid att beställa mellan bolagen.

Livligt och friskt med ett snyggt litet grepp. Stilen är rätt torr och fyller på med rivet äppelskal,  citron och pomerans. Trevligt ”lunch-bubbel” med balanserad sötma och framför allt en låg alkoholhalt om 4,5 volymprocent. Servera till en sallad på nektariner med smakrik ost, gröna blad och rostade fröer.

Brännland Iscider 2022, nr 2918. 279 kr. Fast sortiment, finns i nästan 300 butiker.

Friskheten, frukten och intensiteten. Det är något speciellt med denna svenska iscider, en produkt vi ska vara stolta över. Men framför allt dricka och njuta av. Endast 9,5 volymprocent men ändå så rik på äpplen i olika former (bakade, torkade, mosade och färskpressade), på citrus, lite apelsin och toner av muskot och pomerans. Mums helt enkelt! Till en paj på syrlig persika och fluffig vaniljgrädde.

I säsong - stenfrukten!     I säsong - stenfrukten!

Moulin Touchais 2003, nr 4196. 399 kr. Fast sortiment, finns i över 90 butiker.

Moulin Touchais är ett pålitligt vin som har haft sin postition på hyllan i över 20 år. Det är bra jobbat med tanke på att försäljningen av söta viner är rätt minimal. Nu och framåt borde däremot vara högtiden för vinstilen. Söt ja, men också perfekt balanserad med sin fräschör och aromer av kanderade apelsinskal, gula russin, aprikos och mandelkräm. Som gjort för inlagda stenfrukter och grädde, vaniljinkokta aprikoser och mandelkaka med färsk och skuren stenfrukt.

Château La Rame 2020, nr 7962. 119 kr för 375 ml. Fast sortiment, finns i över 200 butiker.

Smakerna är djupa och intensiva i detta botrytiserade vin från Sainte-Croix-du-Mont. Grannen är mer känd och går under namnet Sauternes. Stilmässigt finner vi dock stora likheter. Det bara strömmar fram mogna gula äpplen, hjortron, torkad aprikos, gula russin och passionsfrukt. Helt givet till grillade eller ugnsbakade stenfrukter med honung + en klick yoghurt eller glass och citronzest.

I säsong - stenfrukten!    Vackert vårsött

Bild från DinVinGuide

I säsong – stenfrukten!

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer