Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
I glaset: Turbiana - DinVinguide i-glaset-turbiana
Skriven av Sofia Ander

I glaset: Turbiana

Namnet turbiana är kanske inte helt bekant. Fast det är inte första gången en druva har flera synonymer. Turbiana är däremot det mer korrekta namnet på en druva som vi har lärt känna som trebbiano di Lugana. 

I glaset: Turbiana

Trebbiano ”någonting” finns det gott om i Italien. Det är en utspridd druva som odlas i många regioner. Ursprunget för trebbiano är inte helt fastställt. Italien ja, men var, när och hur är mer oklart. Den ska vara omnämnd i en bok om agrikultur från 1300-talet. Däremot vet man inte exakt vilken typ av trebbiano det var frågan om. Det finns en grupp trebbiano med tilläggsnamnen di Soave och Valtenesi, som alltså syftar på växtplatsen. De ska däremot vara detsamma som verdicchio bianco – Marches stolthet. Turbiana ansågs också vara en släkting till verdicchio från Marche. Nya studier har visat att så är inte fallet. 
De vanligaste sorterna av trebbiano – som inte är verdicchio – är istället:
Trebbiano d’Abruzzo med ursprung Abruzzerna
Trebbiano Toscano varianten med störst areal
Trebbiano Modenese från Modena som används i huvudsak till vinäger
Trebbiano Gallo från Lazio
Trebbiano Romagnolo som är utspridd i Emilia-Romagna
Trebbiano Spoletino lokal variant i Umbrien

Några av de mer intressanta varianterna på trebbiano, i min mening, är Spoletino, d’Abruzzo och nu på senare tid trebbiano di Lugana. Eller ja, turbiana som den egentligen heter. Allt beroende på vem du frågar.
Min egen erfarenhet med turbiana är inte stor. Men nyfikenheten finns alltid hos mig. Och jag blev ivrigt påhejad av redaktör Anders Levander om Lugana. Anders provade Lugana hos vinproducenten Tommasi i augusti och gillade husets viner skarpt. Är något riktigt gott och spännande – då vill jag veta mer, prova mer och fylla på kunskapsbanken. En resa till Lugana i norra Italien, området där druvan turbiana odlas, blev ett fint uppvaknande.
Lugana fick sin D.O.C. status (Denominazione di Origine Controllata) redan 1967. Vinerna som kort och gott heter D.O.C, upptar hela 90 procent av produktionen inom appellationen. Nästa steg får tillägget Superiore, som lades till 1998. Här har vinet lagrats ytterligare ett år efter skörden. Det innebär lite mer koncentration och smakrikedom. Ett vin med namnet Lugana Riserva måste lagras i minst 24 månader, varav sex månader på flaska. Det är tillåtet att addera 10 procent av en annan druvsort än turbiana i vinet. Fast trenden går åt att göra druvrena viner på enbart turbiana.
Det intressanta med distriktet Lugana är att den sträcker sig över två regioner. Lombardiet och Venetien. Vinodlingarna är belägna längs med Gardasjöns södra del, på gränsen mellan Lombardiet/Venetien och Brescia/Verona. Appellation i sig är liten, och består av ungefär 540 hektar. En yta som däremot växer stadigt. Jordmånen består till stor del av lera och sand, särskilt i om man kommer upp på högre höjder. Kalk och mineraler ingår också i jordarna.

Viktiga namn som fokuserar framför allt på vinerna från Lugana, är bland annat Ca’dei Frati, CàMaiol, Ottella och Avanzi. På senare har tid har även många andra stora vinfirmor investerat i området. Idag hittar man viner från bland annat Tommasi, Bolla, Bertani och Satori på marknaden. Det finns en trend, inte bara lokalt och på druvan turbiana, men också på vita viner av hög kvalitet och från nya, mer oupptäckta och mindre kända delar.
En trend som alltid är välkommen. Framför allt om producenterna värnar om odlingarna, om distriktet och att lyfta fram de inhemska druvorna. Turbiana har jag ännu bara sett en liten glimt av. Men jag vill se mer och framför allt njuta mer av detta vin. Njuta av vinets fräschör. Den fina mineraltonen, mandlarna, frukterna som kvitten, gröna fikon, nashipäron, gröna plommon och fläder och honung med ålder. Visst låter det gott?

Fyra friska tips på turbiana. Hela kvartetten ligger i beställningssortimentet.

Bolla Lugana 2019, nr 53051. 129 kr
Här har turbiana fått sällskap av en liten andel chardonnay i blenden, och vinet har legat en kortare tid på jästen för extra struktur. Stilen är fruktdriven och relativt djup. Det är gott om persika i glaset tillsammans med aprikos, gula plommon, körsbärblom och mineral. Gott och trevligt, trevlig är prislappen också!
Tommasi Le Fornace Lugana 2019, nr 76774. 139 kr
Den välkända vinfamiljen Tommasi äger idag flertalet vingårdar i olika delar av Italien. Vinerna från Lugana är däremot ett nytt tillskott med druvan turbiana i blickfång. Rökig mineral, uppfriskande sälta och kryddiga inslag av salvia, peppar och tomatblad strömmar fram. Le Fornace är livlig i stilen och avslutar med ett gäng frukter i form av gröna päron, honungsmelon och vita mandlar.
Bolla Lugana 2019    I glaset: Turbiana

Cá dei Frati Lugana 2020, nr 78219. 169 kr
Cá dei Frati är en av pionjärerna i Lugana. 100 procent turbiana från kalk- och leriga jordar sätter sin prägel på detta svala och lagringsdugliga vin. I glaset hittas vit persika, gröna päron, gröna plommon, citronskal och en doft av hav. Blir ännu mer komplext om ett par tre år. Svalt och snyggt.
Zenato Lugana Riserva 2017, nr 51962. 299 kr.
Zenato som är riktigt vassa på turbiana producerar flera stilar på druvan. Framtiden för denna Riserva ser både lång och vacker ut. Viner befinner sig fortfarande i en utvecklingsfas där mineraler dominerar och spröda smaker av vita krusbär, fikon, kvitten och frisk sälta smyger sig fram. Lufta 1 timme innan servering eller ta till tålamod.
Cá dei Frati Lugana 2020  I glaset: Turbiana

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer