Hopp om bättre tider och spanska viner

Idag skulle egentligen en artikel om New Orleans kommit upp. Jag besökte staden i slutet på förra året. Ville dela med mig av mina tips på bästa drinkarna, maten och upplevelserna. Artikeln sätts på paus - tajmningen kunde inte varit sämre. Jag skulle dessutom varit på resa denna vecka. Även den sätts i paus - som för så många andra. Vi blickar framåt - i hopp om bättre tider och spanska viner. 

Hopp om bättre tider och spanska viner

 

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Just nu är ingenting som jag tror någon tänkt sig. Världen är upp och ner. I limbo. Vad ska vi göra, hur och när? En del är plötsligt experter på både krishanteringar och virusbekämpning. Jag är varken eller. Jag håller mig istället till det jag har lite koll på, och det är vin.

Precis som min kollega Magnus har jag valt att fokusera på ett vinland i kris. Spanien. Svärföräldrarna åkte dit i början på mars för att värma upp trötta vinterkroppar och själar under två månader. Nu får de knappt gå utanför dörren och måste ta sig hem så fort som möjligt. 

Så ser situationen ut för många nu, särskilt i länder som Spanien, Italien och Frankrike. Öppna och sociala länder som lever på att umgås, njuta av viner, en kväll på bistron, tapasrundan eller boulespelet i parken. 

Allt detta har pausats, på grund av ett virus som vi ännu inte vet hur vi ska få bukt med. Jag är vanligtvis inget större fan av livsbejakande citat – hur kan de hjälpa egentligen? Men jag väljer ändå att citera John Lennon. För musik, precis som vin, binder ihop oss människor och skänker kraft. 

 

‘Everything will be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end.’

 

Det är möjligt att han lånat citatet från någon annan. Men idag tycker jag det är viktigt att hålla ihop, låna styrka, samt citat, och energi från varandra. Har man hälsan i behåll ska man gynna den lilla lokala butiken runt hörnan. Ta en kaffe på fiket och framför allt gynna favoritrestaurangen i kvarteret. För den som måste eller hellre vill stanna hemma – du är inte ensam om det – ta takeaway! Köp presentkort eller boka om din eventuella reservation. Planera för framtiden. 

 

Vi tar oss igenom detta också. Jag tror på att agera och samtidigt vara försiktig. Inte böner. Jag kommer inte be för vare sig Italien, Spanien, Frankrike eller andra länder.

Jag kommer dricka deras viner!

Hopp om bättre tider och spanska viner

 

Idag korkar jag upp några spanska viner. Hoppas du gör detsamma. Nya som gamla favoriter, billigare buteljer, dyrare finvin. Små partier. Större partier. Modernt. Gammalt och hederligt. Kan vi åka inte dit, så får vi helt enkelt bjuda in så mycket av Spanien vi kan. Maten? Den fixar vi genom takeaway, hemkörning eller från matbutiken.

 

Hopp om bättre tider och spanska viner

 

Dominio de la Abadesa Verdejo 2018, nr 6717. 119 kr. Fast sortiment.

Frisk vårvind med stjärnfrukt, söta kryddor, nashipäron och hyvlade vita mandlar.

Till din take away-falafel, libanesiska mezetallrik eller fish & chips.

 

Chivite Colección 125 Blanco 2016, nr 92784. 349 kr. 360 flaskor lanserades 13/3.

Chardonnay från spanska Navarra är en lyckad fusion. Åtminstone om det står Chivite på etiketten. Glimrande och vibrerande gul frukt, stensälta, rökpuffar, stort fokus och lång lagringskraft.

Grymt gott till ugnsrostad kyckling med ris med paella-stil, såvida det inte är upphamstrat. Servera då med potatis – rostad, kokt eller mos. En god örtsalsa blir bra till.

Hopp om bättre tider och spanska viner

Annons:

 

Alvaro Palacios Camins del Priorat 2018, nr 78166. 199 kr. Beställning

Priorat är ärligt talat inte jätteinne för tillfälligt. Det har varit lite för tungt, lite för mastigt och alkoholstarkt för sitt eget bästa. Alvaro Palacios vet hur man tacklar detta. Beviset har vi i flaskan fylld med energi, röda skogsbär, granatäpple, söt peppar, lite tobak och smakrika örter.

Balanserat och samtidigt mycket ursprung med värme och fyllig frukt. Kanongott till långkoket på högrev och rotfrukter.

Hopp om bättre tider och spanska viner

 

Montecillo Crianza 2015, nr 2643. 99 kr. Beställning

Friskt, sval, läcker med krispig frukt som hallon, körsbär, röda plommon och söta kryddor. Amerikanska fat ja – men ingen tung vaniljstång här inte.

Till fredagens småplock med manchego, skinka, oliver och allt annat du gillar på tapasrundan.

Hopp om bättre tider och spanska viner

 

Las Pisadas Rioja 2015, nr 74154. 189 kr. Beställning

Nytt Rioja-vin i beställning från den aldrig vilande familjen Torres. Hederligt, genuint och rent med sin friska hallon- och körsbärsfrukt som tätas med svarta fikon, söta julkryddor och finslipade tanniner. Fint vinbygge Torres!

Kryddiga korvar tack med grillad paprika och en röra på getost.

Hopp om bättre tider och spanska viner

 

 

 

Camino de Navaherreros 2017, nr 4980. 132 kr. Beställning

Schysst tanninitugg, mogna jordgubbar, soliga hallon och örtkvistar. Uppiggande vårvin som gör att man längtar ut ännu mer! Servera till tapaskalaset, fläskkarrén med mojo rojo och även grillad lax.

Hopp om bättre tider och spanska viner

 

Cellers Joan d’Anguera Altaroses 2018, nr 92769. 199 kr. 600 flaskor lanserades 28/2.

Liten lansering som finns kvar i fåtalet butiker. Knip en flarra, servera källarsvalt i stora kupor till fläsksida, skrei med rödvinsås eller örtspäckat lammlägg. Ekologiskt, biodynamiskt och stiligt värre på 100 % välplockad frisk garnachafrukt.

Hopp om bättre tider och spanska viner

 

Bodegas Antonio Arraez Vivir Sin Dormir Monastrell Organico 2018, nr 2559. 99 kr. Fast sortiment.

Monastrell i toppform med dito prislapp. Värmande med mulliga skogsbär, anis, viol och snabb påfyllning. Hamburgare från Foodora?

Hopp om bättre tider och spanska viner

Läs mer

Fler artiklar