Hey chardonnay!

Har du hört det gamla ordspråket - man kan aldrig köpa för mycket chardonnay? Jasså, inte. Det kan bero på att jag precis uppfann dessa visdomsord. Eller snarare, jag har hållit dem för mig själv. Levt efter devisen, likt ett inre mantra. Det finns alltså en stor samling chardonnay i min vinkyl. Nu är det er tur. Töm börsen och fyll vinkylen, skåpet, garderoben eller var du nu har buteljer. Till bredden. 

Hey chardonnay!

Jag tror inte att jag är ensam. Nästan alla gillar väl chardonnay. I någon form. Mer ekad, smörig och fyllig. Eller chablis-stram och sprakade av syror. Eller kanske någonstans lite mittemellan. En smula eklagring – dock en snäll sådan. Lite rondör och charm. Solmogen men ändå livlig och levande frukt. Där vill jag ha min chardonnay. Inte för mycket, inte för lite.

 

 

Blev det kanske lagom? Det låter hur trist som helst. Men vi tar igen det på mängden. I kylen är det aldrig lagom med flaskor. Bara utrymme för mer. För chardonnay är den typen av vin som passar till så mycket och har så många typer av smaker.

Hey chardonnay!

Tänk bara glad kyckling i form av en Caesarsallad. Eller smörstekt abborre med kantareller. Grillad fläskkotlett på ben med krämig potatissallad. Eller fish & chips. Gärna en råbiff med salta chips och majonäs. Varför inte grillad laxkotlett med halstrad sparris? Eller en klassisk Skagen på smörstekt toast? Hamburgare på kyckling eller lax med rökig majo och sötpotatispommes. Jag skriver bara Västerbottenpaj och sätter punkt där.

Menyn kan pågå i all oändlighet. Summa summarum, chardonnay är helt enkelt ett måste i ett hem. Vilken stil det än må vara. Och eftersom man aldrig kan köpa för mycket chardonnay, kommer några nya, smarriga och åtråvärda tips nedan.

Samtliga har lanserats nu under våren och finns därmed kvar i utvalda butiker. Detta på grund av pandemin då det inte går att beställa viner mellan de olika Systembolagen. Förhoppningsvis bor du nära ett bolag som har kvar några av måste-vinerna nedan. Annars fråga snällt, ditt lokala bolag kanske kan gå utanför monopolboxen och beställa hem någon flaska.

 

Annons:

Hey chardonnay!

Kumeu River Estate Chardonnay 2018, nr 95619. 219 kr. Finns i sex butiker i skrivande stund.

Kumeu är en klass för sig. De tillhör eliten i Nya Zeeland tack vare sina prydliga lagringsviner med vibbar av Bourgogne. Fast inte på prislappen.

Med sina lager på lager mineraler, laserskärpta syror, grillade citrusfrukt och vibrerande svalka borde priset ligga mycket högre. Men vi ska inte klaga! Bara köpa det som finns kvar… Om ni är några av de lyckliga som får tag på Estate Chardonnay – hav tålamod. Årgång 2018 är sval, mer återhållsam och har endast legat på fat av äldre snitt.

M3 Chardonnay Shaw and Smith 2017, nr 92948. 249 kr. 600 flaskor lanserades 27 mars. Finns kvar i 12 butiker.

Puffar av krutrök, grus, salta mineraler och våta stenar, sprittande citrus, lättrostade nötter och otrolig spänst. Ursprung: Adelaide i Australien. Landet har för längesedan lämnat den gamla smörtunga eken bakom sig. Shaw and Smith är beviset. Allt de producerar kommer från Adelaide Hills, ett område med något svalare klimat. Ypperligt för chardonnay.

Domaine J A Ferret Pouilly-Fuissé Tête de Cru Clos des Prouges 2017, nr 92823. 399 kr. 720 flaskor lanserades den 28 februari Finns i utvalda butiker. 

Som ni kanske anat, med tanke på ovan viner, är det övervägande chardonnay i kategorin ”Nya Världen” i min vinkyl. Men jag är inte omöjlig. Producenten Domaine J A Ferret faller jag pladask för. Prouges är så läcker, ljuvlig och laddad med rostade hasselnötter, gula stenfrukter, rökiga fat och sälta. Södra Bourgogne är nyckeln för att hitta viner i en lite mer ”prisvärd” nivå.

Hey chardonnay!  Hey chardonnay!      Hey chardonnay!

Hey chardonnay!

Frantz Chagnoleau Saint-Véran Prélude 2018, nr 95164. 273 kr. 840 flaskor lanserades den 13 mars. Finns i dag kvar i sex butiker.

Mâconnais och inte minst Saint-Veran är ännu ett exempel på vad som södra Bourgogne kan prestera. Kolla priset – tryckfelsnisse har inte varit i farten. Frantz Chagnoleau kommer med extra allt, utan att tömma kontot. Elegans, lätt kryddiga fat, maxade syror, massiva mineraler och spröd citrusfrukt. Och just ja, ekologisk är det också. Glimrande.

Kutch Sonoma Coast Chardonnay 2018, nr 92824. 398 kr. 600 flaskor lanserades den 23 februari. Finns kvar i 15 butiker i dagsläget.

Vi tar oss åter till moderna vinländer där solen skiner och frukten är mogen. Fast Kutch håller hårt i tyglarna. Detta toppex av det svala och moderna Kalifornien behöver lite mer tid på flaska. Eller bara rejält med luft. Låt en karaff locka fram den konfiterade citrusen, raketsyrorna, den levande frukten och ostoppbara energin. Imponerande vinbygge.

Meursault Domaine Vincent Bouzereau 2017, nr 92143. 399 kr. 3000 flaskor anlände den 3 april. Det finns fåtalet flaskor kvar i cirka 30 butiker.

Meursault. Vad ska man säga? Kanske hallå, för jag är mest förvånad över att det finns ett knippe flaskor kvar. Domaine Vincent Bouzereau har liksom allt man vill ha. Kraften, faten, den solglada fukten, citrusen, röken och moccan. Och finfin balans. Urgott i sommar, höst, vinter och vår.

Hey chardonnay!  Hey chardonnay!    Hey chardonnay!

Läs mer

Fler artiklar