Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Hemel-en-Aarde - himmel och jord och himmelska viner
Skriven av Sofia Ander

Hemel-en-Aarde -Sydafrikas Bourgogne

Sydafrikas Bourgogne ligger i en dal med det afrikaans-klingande namnet Hemel-en Aarde. Översatt betyder det ”himmel och jord”. För den som färdas från Kapstaden, ska man ta sikte sydöst, mot distriktet Walker Bay i Western Cape. Efter cirka 11 mil når man dalen. Dalen mellan himmel och jord. 

Hemel-en-Aarde – Sydafrikas Bourgogne

En dal kantad med vingårdar. Idag omkring 20 egendomar. Och fler är på gång. Druvor i fokus är pinot noir och chardonnay. Läget, med sin närhet till havet, ger ett svalt och alltid friskt klimat. Som gjort för nämnda druvor. Temperaturen under sommaren är alltid svalare där, jämfört med inlandsdistrikt som Paarl och Stellenbosch. Det finns även skillnader i klimat inom distriktet. För att särskilja de olika lägena man skapat tre så kallade wards – en typ av subzon/appellation. 

Hemel-en-Aarde Valley – sträcker sig från kuststaden Hermanus och letar sig upp mot dalen. Här planterades den allra första vingården i området. 

Upper Hemel-en-Aarde Valley – den största appellationen. Här mognar druvorna något senare än nere vid kusten.

Hemel-en-Aarde Ridge – den minsta appellationen. Här skördas druvornas alltid sist. 

 

Överlag är vinproduktionen relativt liten i Hemel-en-Aarde. Det är inte här vi hittar de stora kooperativen eller massproducerande firmorna. Här är det överlag småskaligt och familjeägt. Ytterligare en likhet med Bourgogne. Precis som jordmånen. Den är naturligtvis varierad, som i de flesta vinområden, men domineras starkt av skiffer och lera. Ytterligare en likhet med den ler-baserade jorden man hittar i till exempel Cote d’Or i Bourgogne.

Hemsida Hemel-en-Aarde Wines 

Men nog med jämförelser. Hemel-en-Aarde klarar sig bra utan dem.

För likheter kommer alltid med olikheter. Särskilt prisbilden. I Hemel-en-Aarde råder ingen hybris.  Ingen inflation på vinpriser. Här kan du få en klassisk, ren och sval chardonnay för två hundralappar. En rödskir pinot noir för samma lappar, kanske en till. Vinerna har fått en tydligare renhet och pur frukt. Något som jag inte riktigt upplevt förut. De genomsyras av fräschör, en kittlande nerv och krispig fin frukt. Det är viner jag vill ser mer av, som jag själv gärna dricker.

Under vår skribentresa i samband med vinmässan Cape Wine, ingick en dagstur till Hemel-en-Aarde. Vi startade hos Creation, en firma grundad av paret Jean-Claude från Schweiz och Carolyn Martin. Båda har en bakgrund inom vin, inte minst Carolyn som är brorsdotter till Peter Finlayson. Mannen bakom Bouchard Finlayson i samma område.

Här finns även en modern och lekfull restaurang, som i sig är värd en resa. Självklart matchas maten med Creations minst sagt prisvärda viner. Tungpunkt ligger på pinot noir och chardonnay. Men de har även satsat på Rhônedruvor som viognier, grenache och syrah, detta tack vare att man kan arbeta med olika odlingshöjder och växtperioder.

Från Creation kan jag rekommendera både deras friska chardonnay, med en försynt kyss av både sol och fat, och kryddig pinot noir. Man gör även ett mousserande vin – Elation MCC, gjort enligt den traditionella metoden. En perfekt start inför lunchen eller en middag på restaurangen. Vill man lämna bilen, så finns det lägligt nog rum att hyra för en natt eller fler.

Hemsida Creation Wines 

Lite längre fram in i dalen på vår resa, ännu närmare havet, hittar vi Hamilton Russell. Här är det däremot enbart pinot noir och chardonnay som gäller. Tim Hamilton Russell var den första att odla druvor i området. Året var 1975. Pionjär och visionär är bara blygsamma förnamn. Han såg tidigt att det kustnära läget och jordmånen var som skapad för de burgundiska druvorna. Utan hans arbete skulle inte Hemel-en-Aarde vara lika framstående som det är idag. Numera drivs egendomen av Tims son Anthony som tagit vid där hans pappa började. Vinernas har tidigare lanserats på Systembolaget och finns ibland tillgängliga via Winefinder.

Hemsida Hamilton Russell Vineyards

 

Ytterligare en pionjär är redan nämnda Peter Finlayson. Eller snarare – hela familjen Finlayson. Det finns nog ingen annan familj som varit lika viktiga för landets vinutveckling. Bouchard Finlayson ligger bara ett stenkast norr om Hamilton. De kallar sig för ett boutique winery. Även om de framställer en stor mängd olika viner så är produktionen ändå liten.

Gården etablerades 1989 av franska vinmakaren Paul Bouchard och sydafrikanen Peter Finlayson. Ännu ett startskott och en viktigt milstolpe för Hemel-en-Aarde. Om inte hela landets vinindustri. Även här är pinot noir och chardonnay de mest betydande druvorna. De får dock sällskap av svalodlad sauvignon blanc bland annat. Samt den välkända blenden Hannibal, inspirerad av Norditaliens stora viner. Den består av sangiovese, nebbiolo, pinot noir, shiraz, mourvédre och barbera. Ni hittar merparten av Bouchard Finlaysons viner i beställningssortimentet. Har ni vägarna förbi, så är det bara att titta in i deras tasting room som är öppet dagligen.

Hemsida Bouchard Finlayson

 

Andra intressanta producenter i Hemel-en-Aarde är bland annat Ataraxia, Restless River, Newton Johnson och Storm Wines. Flertalet av dem finner ni på vår svenska marknad. Newton Johnson lanseras regelbundet i det tillfälliga sortimentet. Storm hittar ni i beställningssortimentet, precis som Restless River. Längre fram kommer jag att plocka fram några vintips – det lackar ju mot jul.

Hemel-en-Aarde – Sydafrikas Bourgogne

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer