Hejdå 2018! Välkommen vinår 2019!

Årets sista dag kräver en nyårskrönika. En krönika som är fylld med lika många önskemål som minnen och reflektioner från året som har gått. Välkommen vinår 2019.

Välkommen vinår 2019

Vi kan börja med sötsakerna. Redan för tre år sedan gjorde Systembolaget slag i saken och skrev ut sockerhalten på hylletiketten. Detta efter att kunderna hade börjat fråga om och även ifrågasätta socker i vin. Att sockrade viner funnits ett tag var ingen hemligheten, men jag tror och hoppas att artiklar från oss vinskribenter fick upp ögonen (och smaklökarna) hos konsumenten. 

Enligt nya siffror från Systembolaget har inte försäljningen av sockerstinna appassimento-viner egentligen gått ner, men kunden har åtminstone ett val numera. 

Det verkar också finnas en något större medvetenhet hos konsumenten, enligt importörerna. Frågan om sockerhalt dyker upp allt oftare på vinmässor och många vill hellre prova det ”torra” vinet. 

Detta var en bra början i kampen mot sockret. Fast importörerna vill ju fortsätta sälja och ge konsumenten vad de vill ha. Svaret hette ”trälåda”. Där kunde importören klämma in tre viner av samma kaliber, marknadsföra det som attan, för att sedan kvala in via beställningssortimentet till det fasta. Trälådan gick alltså tre gånger så snabbt. 

Detta är inga konstigheter. Systembolaget bäddade för ett mer öppet beställningssortiment för några år sedan då sortimentsmodellen gjordes om. Viner skulle alltså kunna kvala in lättare. Tanken var att ge konsumenten lite mer makt – men makten togs snabbt över av importören som utnyttjade detta till fullo. Tror fan det! 

Nästa träsk var ett faktum. Trälådeträsket. Ofta med samma innehåll. Viner runt 100 kronor med smak av körsbär, vanilj och choklad. Ursprung: Italien. Terroir: noll.  

Resultatet har inte helt oväntat blivit Systembolaget á la Italia. Och dessvärre inte inte det riktiga Italien representerat. Vinerna är svensk-fierade och skapade för vår marknad. De flesta vinerna i denna kategori finns inte överhuvudtaget inte på den italienska marknaden!

Så vad hände med mångfalden Systembolaget? 

 

 

Annons:

Jag tycker inte att bolagets mångfald finns mer. Där var det faktiskt bättre förr. Systembolaget själva slår sig fortfarande för bröstet och proklamerar stolt att vi har minsann världens bästa sortiment och utbud. Med viner av samma sort ja. Till råga på allt, de inkvalade vinerna genomgår dessvärre inte samma strikta kvalitetskontroller som dryckerna i fast sortiment och små partier.

Nu är inte allt Systembolagets fel. Men som man bäddar får man ligga. De ska i alla fall få en liten guldstjärna av mig – det har ju varit jul. Trälådorna är tack och lov ett minne blott sedan den 1 september. De är förbjudna och inte välkomna mer. Det var på tiden och ett steg i rätt riktning år 2018.

Nu väntar jag med spänning på nästa steg för importören. Blir det en trälåda 2.0? 

Spåkulan säger mig inte så mycket, men jag har hört antydningar av vad 2019 kan komma att innebära.

En ny sortimentsmodell på Systembolaget är på gång. Där kan vi nog räkna med att man täpper till de stora kryphålen via beställningssortimentet. Viner som lanseras i fast sortiment ska också få längre utvärderingstid. Som det är nu hinner de knappt landa på hyllan förrän de åker ut igen. Det gör det svårt för konsumenten och lika svårt för oss vinskribenter att ha koll på och lära känna sortimentet. Det pratas också om fler och större släpp av små partier. Jag håller båda tummarna för den planen.

Jag hoppas därmed innerligt att mångfalden blir så bra som Systembolaget tänkt sig från början. Det är a och o för deras fortlevnad. Annars klickar jag gladeligen hem mina viner via nätet. De är varmt välkomna att bjuda in oss vinskribenter till samtal och föreläsningar. Vi finns här.

Jag hoppas också att de tittar mer på hållbarhet. Allt från lättviktsflaskor och transport. Men mer om det i nästa artikel. DinVinguide kommer att inleda 2019 med fokus på hållbarhet. Välkommen att följa med på resan.

DinVinguide.se önskar alla GOTT NYTT VINÅR 2019

Läs mer

Fler artiklar