Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Gudomliga godello  - DinVinguide Gudomliga godello 
Skriven av Sofia Ander

Gudomliga godello 

Godello är en högkvalitativ druva, som har fått en nytändning tack vare flera dynamiska producenter i nordvästra Spanien.

Så står det i Jancis Robinsons omfattande bok om lite drygt 1300 druvor. Boken färdigställdes för några år sedan, men analysen känns mer aktuell än någonsin. Efterfrågan av vitt vin av hög kvalitet och gärna på lokala druvor ökar för varje år. Inom denna kategori pågår en revolution, kanske mer än på den röda sidan.
Som konsument är det bara att tacka och ta emot – och fylla vinglaset. Särskilt när det satsas på lokala druvor som förtjänar mer tid och uppmärksamhet. Godello är onekligen en av dem.

Är du nyfiken på andra spännande druvor? Ta en titt i vår druvguide, som idag består av över 670 olika druvor. 

Gudomliga godello

Ursprung och synonymer
Godello har troligtvis sitt ursprung runt floden Rio Sil i Galicien, i nordvästra Spanien. Nära granne med Portugal alltså, där det finns bevis på att druvan odlades redan i mitten på 1500-talet. Närheten mellan länderna har bidragit till delad vårdad av flertalet druvor, dock inte under samma namn. I Portugal byter man till Gouveio, så länge vi befinner oss i Dourodalen. Längre söderut, i Dão, hittar man druvan med det lokala namnet verdelho do Dão.
Var den odlas
Idag förknippas godello främst med Gacilien, ett området som delas upp inom fem olika appellationer:
Valdeorras DO, Ribeiro DO, Ribeira Sacra DO, Monterrei DO och Rias Baixas DO. Där hittas merparten av landets odlingar, med en areal om cirka 1200 hektar. Den stora andelen odlas i Valdeorras, med arealer om ungefär 900 hektar. Distriktet fick DO-status redan 1945.
För bara 40 år sedan såg godellos framtid oviss ut. Den höll nästan på att försvinna helt. Tack vare ett projekt, under namnet Godello Revival Project, fick den nytt liv och ett uppsving. Särskilt i Valdeorras som har lyft druvan anseende och kvalitet de senaste 30 åren.. Ett fint exempel lanserades i mitten på 80-talet av producenten Godeval. Ambitionen var att göra de bästa vinerna på just godello. Tack vare tillgången av gamla stockar och därefter jäsning på ståltank och tid på jästen lyckades Godeval locka fram druvans fina karaktär och smakprofil.
Bierzo DO, regionen som ligger i nordvästra delarna av Kastilien-Leon, är också värt att nämna. Området fick sin klassificering 1991 och är först och främst stora på den inhemska druvan mencia. Fast godello odlas också i Bierzo, och blandas ofta med andra lokala druvor som treixadura/trajadura till exempel. Där har framför allt det unga stjärnskottet Veronica Ortega lyft godello ytterligare en nivå.

Smak, stil och odling
Smakmässigt kan godello ibland uppfattas som lite neutral med något låg syra. Lagring på jäsfällningen – sobre lias – och även försiktigt fathanteringen kan ge druvan skjuts i både smak och syra. Frukten odlas i kompakta klasar med små bär. Den mognar relativt tidigt och är hyfsat produktiv. Bären får ofta en bra sockerhalt och syran går från medel till hög.
Några viktiga produkter i Spanien
Godeval, Veronica Ortega Camacho, Rafacel Palacios, Bodegas La Tapada, Bodega del Abad, Telmo Rodriguez, Viña Somoza och Bodegas Godelia bland annat.
Mat att matcha till godello
Tänk gärna växtplats – nordvästra Spanien är kustnära, ofta svalt, blåsigt och regnigt. Den ultimata platsen för pinfärska skaldjur, färsk fisk, bläckfisk och även spännande lokala hårdostar.
Vinerna med fatjäsning och lite mer tyngd blir utmärkt till grillad vit fisk och bläckfisk. Gärna med en krämig aioli. Kanske en paella med både ljust kött och musslor. Eller Molues med grädde. Krispig godello direkt från ståltanken passar bättre till sallad med räkor, färska skaldjur och kallrökt lax med mera.

FEM GODA TIPS PÅ GODELLO

Terras do Cigarrón Godello 2019, nr 2346. 99 kr. FS
Smyg igång för godello-resan med denna ståltanksjästa fräsching. Syror med schvung, gott om pigg citrusfrukt och nyslagna örter. Ursprung är Monterrei och firman heter Adegas Galegas.
Guitian Godello Sobre Lias, nr 95494. 198 kr. 2400 flaskor lanseras den 14/9.
Rund och fyllig godello, tack vare tiden på jästen – sobre lias. Kryddig och intensiv stil där kardemumma, pomerans och muskot står för ett fint lager av smaker. I nästa smaklager vankas apelsin, persika och nervkittlande syror. Läckert, särskilt till skaldjur och krabba. Bodegas la Tapada är en familjeägd vingård. Egendomen består av 12 hektar, varvid hela 10 av dem är odlade med godello.
Bodegas Valdesil Sobre Lías Godello 2019, nr 52459. 199 kr. Ordervara
Sälta, friskhet och mineraler! Här var det bra tempo i syran och frukten. Jästfällningen har drivit fram fruktiga aromer av aprikos, gröna plommon, gula hallon, gula krusbär och smakrika örter som läggs på i den långa eftersmaken.
Familjefirman Bodegas Valdesil har en lång och rik historia. Vinrankor planterades på egendomen i slutet av 1800-talet. Det gör att alla nya planteringar har sin ursprung i de riktigt gamla vinstockarna.

Gudomliga godello   Gudomliga godello   Gudomliga godello

Viña Somoza As 2 Ladeiras, nr 79955. 219 kr. Ordervara
Godello i toppform, laddad med rökig mineral, sälta, rosa grape, hyvlade mandlar och våta stenar. Ett kittlande vin som man gärna fyller på mer av. Den finstämda frukten och rondören är ett resultat av några välgörande månaders vila på fat.
Viña Somoza är en ung firma grundad för 20 år sedan. Vingårdarna är planterade på höga höjder med bra solexponering och en rik jordmån, bestående av blandat annat sand och gneiss.
Bodegas Rafael Palacios S.L.U As Sortes 2019, nr 95747. 450 kr. 300 flaskor lanseras 21/9- 
Godello-deluxe! Här lyckas man leta fram druvans fräschör och göra en helt egen stil av godello. Persikor, nektariner, gula plommon, pomerans, spänst och fokus – här spelar man i en helt egen vinliga, prismässigt framförallt, men där ska vinet ligga. Rafael är uppvuxen i en känd spansk vinfamilj. Idag äger han 24 hektar vingårdar i Valdeorras, samtliga planterade på branta terrasser och med en högaktningsfull ålder om cirka 100 år.
Nya ordervaror att lägga en order på    Gudomliga godello

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer