Grönt på grillen

Vi svenskar är envisa. Är det sommar då ska det ta mig tusan grillas. Med vantar, regnställ och mössa om så behövs. Det är en stor tradition helt enkelt. Lika stor som att det alltid måste vara kött på grillen. Tänk om i år och lägg mer grönt på grillen. 

Grönt på grillen

Egentligen går det mesta att grilla. Allt handlar om att förhöja och även förändra smakerna. Som hos paprika till exempel. Från knaprig och krispig, blir den istället mjuk, söt och fyllig. Som två hel olika grönsaker. Samma gäller lök, särskilt starka sorter som gul lök, rödkök och vitlök. Grilla dem och både sötma och syra kommer fram och vitlöken blir krämig, rik och intensiv. 

Kål är även det favorit. Mjäll spetskål blir bara ännu mer mjäll och får en ton av kola (!) efter en vända på grillen. Goda smakvänner är någon form av rostade nötter och brynt smör. Morötter är också grillvänligt, särskilt de späda knippen som vi ska passa på att frossa i nu. 

 

Det måste alltså inte alltid vara någon form av kött på grillen. Vi är fortfarande rätt insnöade på det. Kött först och sen ett litet mediokert tillbehör i form en tomat eller gurkbit.

Grönt på grillen

Men protein ska vi naturligtvis ha ändå. Det finns i ostar och bönor. Halloumi är en höjdare att grilla, eller steka. Denna salta, sega och otroligt smakrika ost förhöjer vilket salladsblad som helst. Fetaost är ett annat exempel, som passar fint att baka i ugn, i folie på grillen eller bara strössla över en sallad – gärna där grillade primörer ligger och väntar.

Bönor, som vaxbönor eller röror på till exempel kikärtor och stora vita bönor är grymma proteinkällor. Naturligt, mer lättsmält än en blodig stek och snällare mot både miljön och plånboken.

Allt som dessutom är krämigt, salt eller har någon form av fett är bra smakbryggor till vinet. Tänk en fin olivolja, brynt smör, tzatziki, bearnaisesås, gremolata, chimichurri, em mustig tomatsås  och så vidare. Smakrika örter som rosmarin, timjan, salvia och mynta är också bra bryggor. Och även aromer som vi kan hitta i flertalet viner. Behöver du mer inspiration och recept? Kika i vår receptbank och skriv in sökordet sås.

DinVinguide.se/recept

Vill du ha ett rött med lite extra kraft och tanniner till den gröna på grillen, då krävs det fett och salt för att runda av vinets strävhet. Man måste inte med andra ord hoppa över de kraftfulla vinerna bara för att måltiden är vegetarisk. Fast tänk gärna ursprung. Är maten inspirerad av Italien? Fyll glasen med ett vin från landet. Vankas det sval gazpacho? Klart vi serverar ett fräsch vitt från Spanien till!

Vi har en välfylld receptbank, med allt från vegetariska till helveganska recept. Och vintipsen, ja de får du nedan. Fortsätt njut av sommaren, grillandet och lägg gärna lite extra grönt på grillen. Grönt är lika skönt som gott.

 

Annons:

Grilla grekiskt

Grillad halloumi, fräsch sallad med fetaost, grillad aubergine med ohemula mängder olivolja. Och goda röror i form av rökig baba ganoush, tzatziki och bönor i tomatsås. Vegetariska på grekiska – ingen behöver sakna lammkotletterna.

Här har vi allt – sälta, fett och krämiga röror. Ett friskt vitt med pigga syror och mineraler funkar utmärkt, precis som ett lite rundare och fruktdrivet rött med viss struktur.

Assyrtiko Kir-Yianni 2019, nr 2338. 99 kr. Fast sortiment

Sälta, syra och läcker gul stenfrukt mixat med citrus.

Ramnista Xinomavro 2016, nr 2070. 129 kr. Fast sortiment

Urgott rött från samma producent med tanniner, vilda örter och torkade körsbär.

Två vinlådor och en 100-lapp  Sofias tips - fast sortiment 1 juni 2020

Grillad purjolök med fetaost och honung.

LÄS MER

Spanska smaker

Gazpacho, grillad surdegstoast med tomat och vitlök – pan con tomate, grillad röd paprika med riven manchego och tortilla. Och icke att förglömma, patatas bravas med den heta spåsen. Det spanska köket är brett och innehåller mycket grönt.

Välj gärna ett uppfriskande vitt till gazpachon och pan con tomate. En mjuk Rioja kommer gilla både paprika, osten och tortillan.

Mirabras 2017, nr 90462. 199 kr. Tillfällig lansering den 30/6, finns i 25 butiker.

Cool vitt från Jerez med struktur, sälta och vilda örter.

1+1=3 Signature White Organic 2019, nr 7595. 109 kr. Fast sortiment.

Stenrök, höga syror och citrus.

Bodegas Bordon Reserva 2013, nr 2726. 119 kr. Beställning

Så klassiskt, mjukt och gott med plommon, körsbär, tobak och lite vanilj.

Grönt på grillen Sofias tips - fast sortiment 1 juni 2020      Grönt på grillen

Tortilla Espanola

LÄS MER

Vive la France!

Var ska man börja? Ratatouille på grillade grönsaker. Tarte flambée på grillen med riven comté, peppar och creme fraiche. Grillade betor med chèvre. Rouille, en het röra på grillad paprika till primörer och baguette. Att laga vegetariskt och franskt är inte alls svårt. Inte att hitta vin heller!

Gärna sauvignon blanc till den syrliga getosten och örtmättade Rhoneviner till ratatouille med mera.

Santa Duc Vieilles Vignes 2017, nr 73018. 124 kr. Fast sortiment.

Sval och fruktdriven grenacheblend med skogsbär, svarta oliver och ett fång örter.

Sancerre Les Roches Domaine Vacheron 2019, nr 5514. 249 kr. Fast sortiment

Citrus, vit persika, granny smith och mynta. Magi!

Månadens Vinhus: Domaine Santa Duc  Grönt på grillen

Läs mer

Fler artiklar