Grönt är skönt 

Så var den över. Julen. I ett enda svep. Ett svep fyllt av välfyllda skålar, underbara middagar och förföriska sötsaker. Julhelgerna är motsatsen till en sejour på Big Brother. Men härligt dekadent är den. Och vi människor behöver få släppa loss ibland. Bort med kontrollen och dygderna. Det är först då vi kan uppskatta vår vardag, våra rutiner och vad som får oss att må bra - utifrån och inifrån. En sak som är säker; grönt får oss att må bra. Grönt är skönt. 

Grönt är skönt 

Egentligen vet vi redan vad som får oss att må bra. Många gånger handlar det om en god natts sömn, vällagad och ren mat, någon form av kondition och inte minst att omge oss med människor som lyfter oss. Trots det avger vi nyårslöften. Och det handlar inte sällan om ovan nämda saker. Mitt löfte för några år sedan var just renare mat, mer vegetariskt och oftare vegetariskt. Grönt är skönt. 

Löftet har hängt med hyfsat bra. Det landar fortfarande mycket icke-vegetariskt på tallriken, men det gröna tar över mer och mer och idag finns det faktiskt inga ursäkter. Utbudet på vegetariska och veganska alternativ stannar inte längre vid ett torrt salladsblad eller vattning gurka. Restaurangerna och matbutikerna vet vad kunderna vill ha och anpassar sig därefter. Lite makt har vi alltså. 

 

DinVinguide.se vill inte vara sämre och har ett receptbibliotek fyllt med både vegetariska och veganska recept. Tack vare Petra, Karoline och andra duktiga kockar och bloggare. Nu behöver vi bara lite vin att skölja ner det vegetariska med.  Knappa in sökordet ”vegan” på Systembolagets hemsida så får du fram de viner som anses vara vegananpassade enligt importören. Även de verkar tycka att grönt är skönt.

 

Fyra veganska viner och passande recept. Det är bara att sätta igång år 2020 och göra det mer grönt och skönt.

 

Org de Rac Reserve Chardonnay 2018, nr 2930, 99 kr. Fast sortiment.

Inte bara vegan, produceten Org de Rac i Swartland, Sydafrika, är eko också. För en icke-vegetarisk måltid skulle vi kört glad kyckling i ugnen och gjort en krämig Caesarsallad till. Men bort med kycklingen och satsa på rotfrukter istället som rotselleri och sötpotatis och gärna rostade hasselnötter. Lägg till fräst svamp så har du en grymt god måltid. De kommer plocka upp vinets krämiga frukt, nötiga toner och friska syror.

 

Annons:

Mulderbosch Rosé 2019, nr 6077. 89 kr. Fast sortiment

Först bara vegetarisk mat och nu ett rosétips mitt i januari. Nej, jag fick inte ett raket i huvudet på nyårsafton. Däremot tycker jag att man ska försöka rucka lite på fördomarna och fåniga ”vinregler”. Låt det bli ännu ett nyårslöfte. Rosé kan drickas året om. Särskilt till mat med lite hetta. Så skruva upp Mulderbosch till fredagens tacos – på vegetarisk färs så klart eller svarta bönor med chipotlesås. Roséns fruktiga charm klarar av både hetta och exotiska och vilda kryddor.

PST, finns även på magnum för den stora tacofesten.

 

Torre Santa Castel del Monte 2018, nr 2544. 99 kr. Fast sortiment

Nytt i det fasta sortimentet sedan december. Perfekt att inleda ditt nya gröna år med då det finns att få tag på i samtliga butiker. Kanske blir det en ny smakupplevelse på köpet då druvan är den lite ovanliga och väldigt lokala nero di troia från Apulien, i södra Italien.

Skogsbär, viol torkade örter och tanniner i glaset kräver mer än ångad broccoli. Jag tänker mig en mustig gryta med tomater, linser och smulad getost.

 

Laurent Miquel Solas Pinot Noir 2018, 73707. 115 kr. Beställning.

Solig charmör från Languedoc gjord på pinot noir – en inte helt vanlig druva i området. Men den funkar! Räkna med lite mer tryck i frukten bara i form av plommon, vilda hallon och varma svenska jordgubbar.

Servera svalt till ugnsrostade rotfrukter, rödbetshummus, torrostade fröer, nötter och en örtig olja.

Läs mer

Fler artiklar