Grilla med d’Arenberg

Vi grillar vidare på DinVinguide och i resten av Sveriges sommarstugor. Allt går att grilla, däremot passar inte alla viner till det grillade. Leta efter viner med lite extra fruktsötma, mjukare tanniner och rejält med smak. Viner från Australien t.ex!

Annons:

 

Jag minns så väl en provning jag var på för några år sedan, med vinerna från d’Arenberg, som ligger i McLaren Vale i Australien. Vinmakaren och en av ägarna var på plats; Chester Osborn. Hade hade en storblommig somrig skjorta på sig och det långa lockiga föll ner över axlarna. Detta verkar vara hans signum och avspeglar också mycket av karaktären på vinerna. De är välgjorda, ärliga, håller hög kvalité men präglas också av massor med humor och glimten i ögat. Alla har sitt personliga namn, som berättar en historia.

Det röda vinet Love Grass är döpt efter gräset som växer i vingården, vilket fastnar i arbetarnas strumpor och skor. The Twenty-Eight Road är ett annat rött, som döpts efter en väg som går mellan två vingårdar; varav den ena planterades redan 1920 av grundaren Joseph Osborn. Joseph drack däremot inte själv av sina viner. Han var absolutist, men startade trots allt vinfirman 1912. Sedan början på 1980-talet styr Chester Osborn vinegendomen. Mycket görs dock på samma sätt som det alltid har gjorts på d’Arenberg. En del av druvorna fottrampas, man filtrerar aldrig vinerna och ekfatshanteringen är varsam. Man använder ofta gamla ekfat. Vinerna är inbjudande och fruktiga när de släpps, men klarar lång lagring tack vare koncentrationen och syran.

Det är just sådana viner man vill ha som sällskap vid grillen. Viner med söt frukt, syra, snälla tanniner men rejält med djup och yppig frukt.

Jag har provat några av d’Arenberg coola viner. Dessa ligger i BS.

d’Arrys Original Shiraz Grenache 2009, nr 74028. 149 kr

Mörkbärig och generös blend, som lanserades för över 40 år sedan. Vinet görs fortfarande på samma vis, med samma innehåll; 50/50 shiraz/grenache, som växt på gamla stockar. Fruktdrivet och friskt med smak av plommon, körsbär, björnbär, peppar och lite krämiga fattoner. Perfekt till grillade örtiga lammkotletter och ugnsrostad färskpotatis och vitlökssmör. Har lagrats på både franska och amerikanska fat, både nya och gamla. 

darrys-original-175x0

Love Grass Shiraz 2010, nr 76558. 149 kr

Utmärkt grillvin, tack vare den koncentrerade och söta frukten. Packat med plommon, cassis, lakrits, oliver, kryddor och mineral. Silkigt långt avslut. Prova till marinerad fläskkarré och grillade grönsaker som majskolvar och paprika. Innehåll: 90 % shiraz och 10 % field blend. Har lagrats på franska ekfat, som är fint integrerade. 

darenberglovegrassshiraz-175x0

The Custodian Grenache 2009, nr 74789. 149 kr

Saftigt och personligt vin, som bjuder på spännande mognadstoner av ceder, piptobak och lite rökig mineral. Tanninerna är mjuka och avslutet är långt med nyanser av jordgubbar, kakao och torkade örter. Prova till rökta revbenssjpäll eller korvar med lite hetta. Innehåll: 100 % grenache, som lagrats på amerikanska och franska fat, både nya och gamla. 

thecustodian09-175x0

Importör är Vinovum

Läs mer

Fler artiklar