Grenache – en av världens mest odlade druvor

Grenache. Garnacha. Same same, but different. En favoritdruva hos många. En favorit hos mig. En blå druvsort som trivs i varma, soliga klimat. Vem gör inte det?

Annons:

Vi börjar i ett solig land; Spanien. Där är faktiskt garnacha landets mest odlade blå druva. Garnacha är det spanska namnet, som används i alla delar utom i Katalonien. Där håller man sig till katalanska och därmed blir stavningen garnatxa istället.

I Katalonien trivs garnacha på flera ställen. Priorat i norr, är en av Spaniens mest ansedda vinregioner. Det är ett bergigt område, med stora höjdskillnader och framför allt många gamla vingårdar. Detta innebär koncentrerade, rika och alkoholstarka viner med prislappar därefter. Garnacha utgör ofta huvuddelen av vinerna härifrån, som även blandas med carignan, cabernet sauvignon, syrah och merlot.

Förflyttar vi oss längst söderut i Katalonien, kommer vi till Terra Alta. Ett område som i viss mån påminner om Priorat. Här växer också en del av druvorna på höga höjder. Klimatet är typiskt medelhavsklimat; heta, torra somrar och kalla vintrar. Druvmässigt finns här också likheter. Garnacha styr, medan syrah, carignan med flera, följer med strömmen. Stilen blir dock något fruktigare och ”snällare” än Priorat. Fylligt, absolut. Men inte lika maffigt.

Grenache blir namnet när vi dricker samma vin, fast från Frankrike. Här utgör grenache stommen i framför allt vinerna från Châteauneuf-du-Pape. Vi hittar faktiskt grenache i de flesta rödviner från södra Frankrike. Provence och Languedoc; nästan alla viner har fått en skvätt grenache i sig. Särskilt de populära, ljusrosa rosévinerna. Dricker du ett rosévin från Frankrike; räkna med grenache i glaset. Tack vare druvans fruktiga smaker och pigga syra, är den perfekt till roséviner.

Grenache vinner även mark i Kalifornien, särskilt de lite varmare sydliga delarna. Här finns många endruvs-viner och även så kallade Rhôneblends. Australien har också börjat upptäcka storheten med grenache. Där produceras viner med fin struktur, varm frukt och fräsch syra.

Sardinien har den ett helt eget namn; cannonau. På den soliga ö, blir grenache solmogen, rustik och fyllig. Same same, but different alltså.

Typiska karaktärsdrag för grenache är framför allt frukten. Tänk solvarma jordgubbar, vildhallon och kryddiga drag av muskot och pepparkakor. Tänk mjuka tanniner och flörtiga toner. Och samtidigt frisk syra och lång eftersmak. God i sin ungdom, men klarar flera års lagring. Särskilt om det spetsats med druvor som har större struktur och mer tanniner.

Varför gillar jag grenache då? Vi har mycket gemensamt. Jag gillar också Medelhavet. Solen, värmen. Jag älskar jordgubbar. Och pepparkakor. Jag gillar unga, pigga viner. Jag gillar också viner med lite mognad. 

Vi har flera viner på grenache i vårt vinbibliotek. Prova fruktig och flörtig grenache från soliga Paso Robles i Kalifornien. Eller mer stram garnatxa från Terra Alta. Eller en kryddig blend från Rhônedalen. En vin för varje tillfälle och smak.

Fler artiklar