Greco, fiano och falanghina – Italiens vita guld

För den som har spenderat någon sommar i södra Italien, vet man vilken värme det kan bli. Temperaturer kring 30-40 grader är normalt. Parasoll, många och långa bad hjälper. Och givetvis de storartade vita vinerna. 

Italien är redan känt för sin enorma mängd av olika druvsorter. Det finns mer än 2000 olika odlade druvtyper i landet. Inhemska och internationella. Välkända och okända. Hyllade eller bortglömda. Vilken region du än besöker, så räkna med att det alltid finns nya sorter att upptäcka.

Tre av mina gröna favoriter är däremot varken bortglömda eller okända. Fast fler hyllningar och lovord borde de få. Och vinglasen borde fyllas oftare med dessa utsökta och smakrika viner. Njut av dem till pasta vongole. Grillad fisk. Pizza bianca med grönsaker. Fritto misto på skaldjur, tonfisktartar och krämig buratta. De är som formade till ljumma sommarkvällar. Sommaren är snart slut, men jag tänker hålla fast i den så länge det går och ta hjälp av mina tre bästisar nedan.

 

Fiano

Faino är en av de äldsta druvorna i södra Italien. Den odlas i flertalet regioner; Molise, Marche, Apulien, Basilicata, Kampanien och Sicilien.

De största odlingarna är koncentrerade i Kampanien, särskilt i distriktet Taurasi. Från att ha varit i stort sett utdöd, på grund av vinlusen, fick den nytt liv tack vare Mastroberardino. De återupplivade druvan under 1970-talet, som idag har förärats med den högsta kvalitetstämpeln – Fiano di Avellino DOCG. Stämpeln togs emot 2003 och innebär att 15 procent andra druvor får mixas med fiano, som greco, coda di volpe och trebbiano.

Hur smakar den? Vit persika, nektarin, vita blommor, lätt rostad nötmix, pomelo, rosa grapefrukt och mineral. Många exempel har även en fin ton av sälta och krispig syra.

Visst låter det gott?

Köp: Vinosía Fiano di Avellino Le Grade 2015, nr 78933. 149 kr, säljs i kolli om 6 flaskor.

Krispig och fräsch fiano med drag av nymald peppar, mandlar, vita blommor och vit persika.

Kolla också nätbutiken Ivinio: http://www.ivinio.com/sv/s/italienska-viner/apulien-campania/terre-del-principato-fiano-di-avellino-docg-vit-1/

Planeta på Sicilien gör också en fyllig och riktig smarrig fiano under namnet Cometa. Håll ögonen öppna.

 

Annons:

Greco 

Jämförs ofta med sin kollega fiano, då de odlas i samma delar och har lite samma karaktär. Greco, eller greco di tufo som den heter i Kampanien, har generellt en något rikare stil och mer djup. Mogen aprikos och aprikoskärnor är typiskt för greco di tufo, tillsammans med smakrika örter, stenig sälta, mineral, vit grapefrukt, pomelo och rök.

Namnet kommer högst troligen från grekerna som tog in druvan i landet för mer än 2000 år sedan. Tufo är även namnet på en stad i Kampanien och dessutom en jordmån – tuff – som består av vulkanisk aska. En jordmån som greco di tufo känner sig hemma i. Givetvis har en sådan nobel druva också en DOCG – Greco di Tufo DOCG – sedan 2003. Vinet måste innehålla minst 85 procent greco di tufo, där druvan coda di volpe ofta står för resterande del av vinet.

Nya studier har dock visat att greco di tufo är identiskt med en annan druva; aspririno. Snurrigt värre. Vi tar till ett glas vin och bara njuter istället. Till exempel;

Köp: Utöver Novaserra Greco di Tufo från Mastroberadino som jag tipsade om här, kolla även hos Gute-weine som har flera viner från Terredora.

http://www.gute-weine.de/italien/kampanien.html?color=4

Nätbutiken Ivinio har också en greco i sitt sortiment.

Idala Gård Vinhandel är ett till alternativ. 

 

Falanghina

Även här ska det bli komplicerat. Länge har man trott att det bara finns en falanghina. Men icke. Falanghina är en av de mest utspridda druvorna i Kampanien och även en av de äldsta. Även denna druva tros ha kommit med grekerna; de måste haft många vinstockar med i bagaget. Tack vare DNA-studier har det visat att det finns två sorter. Den mer vanliga och mest odlade falanghina flegrea samt en annan vid namn falanghina beneventana.

Låt oss hålla oss till flegrea, som även finns i Molise och Apulien. Precis som fiano, höll den på att försvinna helt. Här kom vingården Villa Matilde in och gjorde ett snyggt räddningsarbete. De hittade gamla vinstockar i distriktet Massico, som ligger norr om Napoli och gjorde omplanteringar. Idag producerar Villa Matilde fina Falerno del Massico gjord på 100 procent falanghina och även en version med lite ekfatslagring.

Falanghina är som en mix av både greco och fiano, med något lättare kropp. Mineralerna finns där, syran också och frukten drar åt stenfrukter, apelsinblom och päron.

Köp: Då utbudet är skralt, får Vinosía vara med igen.

Vinosiá Falanghina 2015, nr 78931. 119 kr, säljs i kolli om 6 flaskor. 

Mycket vin och druvtypicitet för pengarna. Rent, krispigt, läskande och proppat med aprikoser, gråpäron och vita blommor.

 

Producenter att lägga på minnet

Quintodecimo, Villa Matilde, Cavalier Pepe, San Salvatore 1988, Vinosía, Terredora, Mastroberardino, Planeta och Pietracupa. Samt många fler.

Läs mer

Fler artiklar