Goda viner till grillen för en 100-lapp

Allt går att grilla, det är bara fantasin som sätter gränser. Jag är grillägare för första gången. Bort med engångsgrillar, elgrillar och sur kol. Efter en flytt till en större lägenhet med uteplats, var en av de första investeringarna en gasolgrill. 

Annons:

 

En höstig sommar till trots, har det grillen gått varm. Kött, korv, hamburgare och massor med grönsaker. En ny favorit är grillad färsk vitkål. Prova, det är urgott. Allt blir ännu godare med ett trevlig vin till. För några veckor sedan fick ni tips på lite dyrare och kanske mer ovanliga viner till grillen. Idag gör vi det lite enklare för oss och kör på bra röda grillviner för en 100-lapp, som finns i det fasta sortimentet. 

USA är nog BBQ’ns förlovande land. Här grillas allt och lite till. Och röks och rostas och friteras. Kanske förknippas du USA och fina vinlandet Kalifornien med ett rejält jänkarvin, som osar frukt, fat, vanilj och alkohol. Jag tycker vi provar något fräschare istället, särskilt om det ska grillas lax eller tonfisk, eller kycklinglår. Ös gärna på med chilikryddor och servera Sonoma Hills Pinot Noir 2013 (nr 2863, 121 kr) lätt sval i stora Bourgognekupor. En fruktig och läskande pinot med fin örtighet och smak av mogna jordgubbar, vildhallon och körsbär.

sonoma

Rhônedalen doftar varma örter, skogsbär och anis. Precis som många av vinerna. Chateau de Saint Cosme 2013 (nr 74503, 109 kr) är ett säkert kort, gjort på 100 % syrah. Här finns just de där örterna, anisen, björnbären, peppare och lite fat. Ett vin som längtar efter en fin fläskkarré eller lammkotletter som marinerats länge i rosmarin, timjan och vitlök.

cosme

USA må grilla allt, men Argentina grillar nog även sin frukost! Här serveras köttstycken kilovis, serverat med eventuellt en liten potatis och en grönsak. Innan dess ska man helst ha ätit två eller tre empanadas, landets magnifika köttfydlla piroger. Inte konstigt att det behövs rejäla viner att skölja ner allt med. BenMarco Cabernet Sauvignon 2012 (nr 6530, 115 kr) är fyllig och fruktig, men ändå balanserad och välgjord. Klassisk cab med smak av cassis, lite ceder, tobak och choklad. Här behövs inget mer än en god entrecote eller ryggbiff. Med en grönsak.

benmarco

Eftersom vi har fokuserat på Portugal denna månad på DinVinguide, vill vi så klart lyfta ännu ett vin från landet. Vinho da Urze 2012 (nr 6832, 99 kr) är ekologiskt och kommer från Dourodalen, känt för portvinerna. Vinet innehåller därmed tre av de viktiga portvinsdruvorna; touriga nacional, touriga franca och tinta roriz. Vinho da Urze är saftigt och inbjudande, med drag av viol, plommon, körsbär och en läcker syra som behöver mat. Något grillat så klart. Jag tänker mig en korv med hög kötthalt och mycket örtkryddor eller en fin fläskkotlett med grillade grönsaker som paprika, fånkål och vårlök.

829742

I Sydafrika grillas det också, massor. Där heter det braai, som kort och gott betyder ”att grilla” på Afrikaans. Ofta har man en speciell kryddmix på sitt kött, med lite hetta. Allt grillas på en braai. Korvar, fläsk, biffar och t-ben. Detta kräver sitt vin. I Stellenzicht Golden Triangle Shiraz 2011 (nr 22095, 109 kr) har vi kraft, intensitet och djup. En smakrikt vin med toner av skogsbär, mynta, choklad och rostade fat. Ett bra braaivin helt enkelt! Brassa på och braaia på!

stellen

Läs mer

Fler artiklar