Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
garnacha
Skriven av Sofia Ander

Garnacha – Spaniens diamant 

Ännu en vindag har bockats - och skålats - av. Garnachadagen gick av stapeln i fredags, den 19 september. Den må vara över men vi låter den leva kvar i glaset. Läs om Garnacha - Spaniens diamant.

Garnacha – Spaniens diamant

Garnacha hyllades faktiskt hela veckan på utvalda krogar och vinbarer i Stockholm. Det anordnades till och med en garnacha-dag, för både bransch och konsumenter. Under dagen hade man möjligheten att prova garnacha från olika delar av Spanien och till och med att även gå på en intressant Master Class med Fernando Mora, vinmakare och MC, Master of Wine.

Föreläsningen fick värdigt heta; Garnacha – den spanska diamanten.

DinVinguide träffade Fernando för att prata Spanien och vin så klart. Garnacha inte minst.

Du är ung och har redan hunnit arbeta som ingenjör innan du fastnade i vinets värld, tagit en examen i Master of Wine och startat en egen vingård. Berätta om din bakrund och hur har du hunnit med allt?!

– Det handlar om att jobba hårt och fokuserat. För mig är det lika mycket en passion som ett arbete. Jag gjorde mitt första vin i mitt badkar hemma, som ett experiment. Det var 2009. Två år senare gjorde jag mitt första drickbara vin. Och 2013 grundades min firma Bodegas Frontonio där även Cuevas de Arom ingår. Garnacha är mitt liv helt enkelt.

Vad ser du för trender i Spanien när det handlar om garnacha?

– Garnacha ses mer och mer som en premiumdruva, Viner från enskilda vingårdar växer fram och många odlare letar sig till svala odlingsplatser i bergen. Jag ser också att vinodlare börjar titta mer på landet, klimatet och årgången. Förr gjorde man vanligtvis vin efter ett viss recept. Efterfrågan på vitt vin ökar även det och särskilt garnacha blanca.

På tal om svala odlingsplatser, garnacha har en naturligt hög alkoholhalt. Hur ska man göra för att komma ifrån detta och hitta en fin balans?

– Vinerna har alltid haft en hög alkoholhalt, det är inget nytt. Förr skördade många när alkoholen låg på 16-17 procent, för druvan var mogen då. Men jag skördar när druvan ligger på 13 procent. Det handlar inte enbart om att skörda tidigare, man måste också jobba hårt i vingården, bland annat med lövverket och se till att de skyddar frukten från för mycket sol. Annars sticker alkoholen snabbt iväg. De gäller att odla druvorna på det sättet som du vill göra vin på.

Har du några garnachafavoriter från andra länder än Spanien?

– Många. Jag gillar viner med elegans, balans och toner av örter och kryddor.  Det tycker jag man hittar i vinerna från McLaren Vale i Australien och firman Rayas i Frankrike inte minst. Jag köper alltid in en mängd olika viner på garnacha för att prova med mina kollegor och på vingården. Det lär vi oss mycket av.

Garnacha tar mer och mer plats i de spanska och internationella vinglasen. En druva som en gång sågs som enkel och bäst lämpad för att blanda med andra druvor.

Spanien är dessutom det land med störst odlingsareal, hela 100.000 hektar garnacha som är utspridd över olika delar av landet. Man kan även stoltsera med några av de mest äldsta vinrankorna i världen.

Framtiden för spansk garnacha är lysande och välsmakande.

 

Sverige får också ta del av många viner gjorda på garnacha. Här är tre favoriter (de var många) som stack ut lite extra under föreläsningen. Låt oss förlänga garnacha-dagen!

Scala Dei Cartoixa 2016, nr 74684. 370 kr. Beställning

Power från Priorat av bästa sort, gjort på 80 procent garnacha och resten cariñena. Power är inte allt i detta vibrerande och livliga vin, där saftiga vildhallon, jordgubbar och björnbär vävs ihop med anis, rosmarin, järnig sälta och fin energi. Dei, vad gott! Dei är katalanska för gud.

Priorat har en säregen jordmån bestående av olika skiffertyper, särskilt licorella, som är svart som natten och laddad med mineraler och har en förmåga att alstra solljus.

Comando G Viticultores Rozas Premier Cru 2017, kontakta importören Wine Trade för mer info.

100 % ren garnacha, med signum Condado G. En del tycker det smakar grönt. Jag tycker det smakar skönt och eget och lite vilt. Kupan är uppfylld av viol, kryddor, ceder, en läcker grön örtighet, fin struktur och läskande florala toner. Inte allas tekopp, men vilken tur att det finns garnacha i så många stilar.

Ursprung är Gredos, Vinos de Madrid, där jordmånen präglas av granit. Lägg till höga höjder och friska vindar och vinerna blir lika unika som coola.

Cuevas de Arom Os de Cantals, kontakta importören Wine Dog Dryckeshandel för mer info.

Fernados vin som kommer från en enskild vingård där jordmånen präglas av skiffer. Vildjäst, 50 % hela klasar och en dryg månads maceration som sätter ribban.

Ett vin med stor energi, snygg textur och örtspäckande jordgubbar, hallon och smultron. Avslutet bjuder in till många törstiga klunkar.

Detta vin kommer från Campo de Borja i nordöstra Spanien, en bit söder om Rioja. Jordmånen varierar, med allt från kalksten till skiffer och sten.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer