Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Gambero Rosso hyllar viner och krogar  - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Gambero Rosso hyllar viner och krogar 

Gambero Rosso firade 30 år förra året (2017) och besökte nyligen Stockholm för att dela ut priser och visa upp sina favoritviner från det gångna året. 

Tre glas av röda räkan är finare än vad det låter. Det är högsta betyg – Tre Bicchiere – tre vinglas – från den italienska vinguiden (gurun?) Gambero Rosso.

En gambero rosso pryder till och med guidens logga. Namnet kommer från en italiensk Taverna i boken om Pinocchio.

 

Guiden som sådan grundades 1987 och var nog lite före sin tid. Det var från början en bra introduktion och guide till italienska viner. Betygen graderades – och görs fortfarande – efter en skala med vinglas. Tre bicchiere är alltså toppbetyget.

Två rödvinsglas ges till en bubblare för Tre bicchiere medan två vanliga vinglas innebär ett mycket bra vin. Ett glas = ett bra vin.

Vinerna provas blint av 70 personer. De börjar med att gå igenom omkring 85.000 viner, som kommer från hela landet. Finalisterna skickas senare vidare för en slutgiltig provning i Rom.

Gambero Rosso har vuxit stadigt under åren och haft en stor betydelse för både vinkonsumenter och producenter. Idag översätts den till flera språk och man hade till och med en egen restaurang en period. Guiden växte snabbt och blev lite för kommersiell, som så mycket annat.

Men den delar fortfarande ut sina glas, guidar vinintresserade och den överraskande faktisk mig med sina vinval under besöket i Stockholm. De utvalda vinerna är nytänkande och moderna.

Min kollega Anders har också skrivit om Gambero Rosso, läs artikeln nedan. 

 

Sparkler of the Year gick till Marcalberto, en producent i Piemonte som enbart gör mousserande vin enligt den traditionella metoden. Marcalberto Extra Brut 2012 görs på 100 procent pinot noir. Det är rent, krämigt och fyllt med sälta, valnötter, röda äpplen och stor energi.

Något för en svensk importör att plocka upp!

Ett pris för Sustainable Viticulture gavs till Ferrari. Producenten i Trento som vi förknippar med snygga bubblor. Vad vi kanske inte känner till är deras stora arbete med hållbarhet. Alla vingårdar är ekologiskt certifierat och de återinvesterar också mycket i sina marker. Skåla för Ferraris fina arbete – flera av deras produkter finns på Systembolaget. Kolla här.

Årets vita gick till en uppstickare i Kampanien. Äntligen södra Italien! Firman I Favati vann med sin urläckra Fiano di Avellino Pietramara 2016. Här bjuds vi på peppar, mynta, gula plommon, nektariner och rökiga vulkanstenar.

Mer fiano till folket tack! Ännu en hint till de svenska importörerna.

Gambero Rosso fortsätter söderut och delar ut priset Up-and-coming-Winery till den lilla firman Spriti Ebbri i Kalabrien. Druvan heter pecorello, är superlokal och har legat en tid på skalen för extra struktur. En lite oväntat och vågat val av en klassisk vinguide.

Årets röda gick till en höjdare – bokstavligen – i alpinregionen Valtellina, Lombardiet. Firman heter Ar.Pe.Pe och vinet Valtellina Superiore Sassella Rocce Rosse Riserva 2007. Huvudroll har druvan chiavennasca, vilket är det lokala namnet för nebbiolo. Det är fortfarande livligt och läskande med toner av syrliga körsbär, ceder, söt tobak, rosor och tjära.

Vinerna ligger hos VinOliv för privatimport eller beställning. Köp eller skäms.

Priset Årets Vingård kammades hem av välkända och erkända Masi i Venetien. Kraftfulla och alkoholstinna viner är inte särskilt trendigt idag. Bryt trenden och Amarone della Valpolicella Classico Campolongo di Torbe 2011. Det är ett av Masis Grand Cru viner från enskild vingård. Stort och fullmatat med karaktär. Lager på lager med fikon, svartpeppar, tobak, rök, 80 % mörk choklad och skogens bär.

Årgång 2011 ligger i beställningssortimentet. 

 

Nu när du har vintipsen är det kanske dags för ett besök på en italiensk restaurang? Vi måste ju äta också. Gambero Rosso delade ut priser till några restauranger i Stockholm.

För fine dining rekommenderar de Mancini på Tunnelgatan 1a.

Stans bästa pizza äter man på Giro Pizzeria på Sveavägen 46.

För extra bra vin – och matupplevelse lyfter de fram restaurang Adria Ristorante & Bar på Tulegatan 10.

Här har du hela listan: http://www.gamberorosso.it/restaurants/top-italian-restaurants-in-stockholm/

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer