Fyra viner på aglianico. Fyra måsten. 

Aglianico, en druva som vi borde få se mer av. Vad hittar vi på hyllorna idag? 

Den sedvanliga sökningen på Systembolagets sida ger ett magert svar. 17 träffar. Då inkluderar det en grappa, en rosé och även några viner som är slut i lager. En kioskvältare är det alltså inte. Italienska viner har förvisso varit det som säljer mest i Sverige under många års tid. Med viner från Piemonte, Toscana och Venetien i toppen. 

För att kunna vända trenden, om så bara med några promille – både bildligt och bokstavligt – får vi helt enkelt köpa mer aglianico. Efterfråga vinerna på Systembolaget. Tjata på importörerna. Beställ på krogen. Var en aglianico-ambassadör. Jag är en och vill ha sällskap. 

Låt oss kickstarta med det som trots allt finns tillgängligt. För mer bakrund om aglianico, läs gärna våra artiklar nedan. 

 

Basilisco – Basilicata

Basilisco ligger i Basilicata och grundades 1992. Vineriet, insprängt i bergen, hittar vi i den lilla byn Barile i norra delarna av regionen. Trots sin ringa storlek är det en levande plats, med flertalet andra vingårdar som Paternoster och Elena Fucci.

Sedan 2015 är Basilisco helt ekologiskt certifierade och äger idag 125 hektar mark för olivodling och vin så klart. 25 hektar är odlat med aglianico och en mindre del fiano. Vinmakare sedan 2011 är skickliga Viviana Malafarina, samma år som Basilisco förvärvades av kända firman Feudo di San Gregorio i Kampanien. De äger även Ognissole i grannregionen Apulien, som Viviana numera har ansvar för. Vi har bara sett början av vad hon kan skapa.

Teodosio Aglianico del Vulture 2014, nr 79597. 185 kr. Beställning

Om du förväntar dig något rustikt och bitig, då är du helt fel ute. Här möts vi istället av sandiga och lockande tanniner. Otrolig syra. Röda energifyllda skogsbär. Vilda örter, anis och balsamico. Så rent och så snyggt. Ett vin man vill ha mer av. Inte minst till rykande het porchetta och en insalata caprese.

Basilisco Aglianico del Vulture 2011, nr 73521. 299 kr. Beställning

Ett av Basiliscos toppviner som behöver sin tid på flaska. Aktuell årgång i Italien är 2012, så vi ligger inte långt efter. 2011 var däremot premiäråret för Viviana.

Ett toppvin som bär namnet med den äran. Utan att toppa på prislappen. Läcker struktur och blommiga inslag av viol, grön- och svartpeppar, skogsbär, vilda hallon och syrliga körsbär gör Basilisco till ett måste-köp.

 

Annons:

Agricola San Salvatore – Kampanien

Azienda Agricola San Salvatore 1988 i Kampanien har bara varit verksamma i tio år, men har på kort tid seglat upp som ett namn att räkna med. Och de är inte ens baserade i Taurasi utan i Cilento, en nationalpark som ligger söder om Napoli. Här ligger deras farm som består av vingårdar och betande bufflar (man måste ju ha buffelmozzarella nära till hands).

Corleto IGP Paestum Aglianico 2015, nr 75827. 229 kr. Beställning.

100 procent ekologiskt, 100 procent aglianico utan tillsatt svavel och bara naturjäst. Typ ett naturvin ja, men rent, stabilt och härligt fruktdrivet. Mulliga mörka skogsbär, körsbär, torkade örter, lagerblad och druvans finfina syra knyter ihop vinpaketet. Sätt igång grillen, lägg på ett gäng salsicca och servera med en krämig färskpotatissallad.

 

Mastroberardino – Kampanien

Mastroberardino är ett av de stora namnen i Kampanien, och Italien. Med all rätt. Deras viner är stora, så tillvida att de speglar sin växtplats och plockar fram de bästa ur de lokala druvorna. Inte bombastiska eller ”Parker-fierade”. De smakar Kampanien, vare sig det är fiano, greco di tufo eller aglianico i glaset.

Det brukar lanseras ett gäng av Mastroberardinos aglianico från Taurasi på Systembolaget. I dagsläget får vi nöja oss med deras svalkande rosé, gjord på dito druva. Det kunde varit värre.

Lacrimarosa Mastroberardino 2018, nr 95402. 139 kr. 4800 flaskor lanserades 7/6. Knip de som är kvar – sommaren har bara börjat.

Sval, saltstänkt, rökig och häftig. Personlig rosé gjord på enbart aglianico – som smakar därefter. Krispiga röda bär, körsbärskärnor, rabarber och solvarma vilda örter. Drick i stora klunkar till pizza med fänkålssalami, cozze i tomatsås, pasta med scampi och grillade skaldjur.

Läs mer

Fler artiklar