Fyra vackra vita viner från Italien

Italien sägs ha tusentals lokala druvor. Lägg till några kloner och synonymer på det så blir vinskogen än mer snårig. Men den är också kul och redo för dig att upptäckas, dofta på och förkovra sig i. Ta fram vinnörden i dig och smaka på fyra vackra vita viner från Italien.

Fyra vackra vita viner från Italien 

Min kärlek till Italien är nog svårmissad här på DinVinguide.se. Det är en plats som ständigt överraskar och bjuder på något nytt. Ett vinland med stor stolthet och kämpaglöd utan dess like.

Trots denna outtömliga ocean av druvor och åter druvor, så slutar jag ändå aldrig häpna över hur personliga druvorna och vinerna kan vara. Från norr till söder. Kust till kust. Alla berättar sin historia. Om var de vuxit. Hur jordmånen såg ut. Är vinrankorna unga eller gamla? Fick de knota sig fram genom jordarna på höga höjder eller närmare havets svalkande brisar? Hur var klimatet – solmättat och torrt, eller friskt och regnigt?

Varje druva och varje vin har sin historia. En historia som gör att man kommer tillbaka. Igen och igen. Alltid upptäcker man något nytt. Hur vinet utvecklas. Både i flaskan och i glaset.

Det må vara brist på mycket just i dessa tider, men vin – där kommer vi inte gå torra. Vin och andra alkoholhaltiga drycker ska självklart behandlas med respekt och inte minst försiktighet. Och vi är inte här för att uppmana till merköp och bunkring. Det kommer helt enkelt inte att behövas. Försäljningen på Systembolaget går som på tåget just nu, lanseringarna är utspridda och har på samma gång blivit fler och i beställningssortimentet dyker det också nya viner.

Brister till trots, har vinupplevelserna och vinupptäckterna under denna vår varit över all förväntan. Dofterna och smakerna av vinerna nedan har tagit mig raka vägen till vinfälten, omringat av vilda medelhavsörter, friska brisar och värmande sommarsol. Jag hoppas att de kan göra samma sak för dig. Jag vill ta med dig på en resa i sinnet och ge dig en liten välförtjänt paus. Och en stund av frid.

Fyra vackra vita viner från Italien 

FALANGHINAFyra vackra vita viner från Italien

Odlas främst i Kampanien men finns även i Molise och Apulien. Som många andra druvor höll på den att försvinna helt, men räddas av vingården Villa Matilde som gjorde ett lyckats återupplivningsarbete. Ursprunget är troligtvis grekiskt från början.

La Guardiense Falanghina del Sannio 2018, nr 79824, 179 kr. Beställning.

Lockande och läcker nyhet i beställningssortimentet där allt finns på plats.

Frukten är solig och rund. Den friskas upp av vilda örter som salvia,

kvistar av rosmarin och färsk mynta.

Eftersmaken är lång, ren och sprudlande.

 

Annons:

CARRICANTE

Etnas stolthet, på den vita sidan. Har odlats i flera hundra år på Sicilien men fick sitt stora genombrott tack vare Benantis toppvin Pietramarina. Ett ikonvin som görs i liten skala och lagt grunden för andra producenter.

Skördas ofta sent för att få bukt med den höga syran, som kombineras med citrus och fina mineraltoner. Fyra vackra vita viner från Italien

Carranco Villa dei Baroni Etna Bianco 2018, nr 74809. 299 kr. Beställning.

Etna. Amore till dig! Dina vita viner får bara mer skärpa för varje ny växtsäsong.

Och än mer personlighet och finess. Smaka! Vi bjuds på kvitten, gula äpplen och skal från apelsiner som omringas av fokuserade syror, lavasälta och maffiga mineraler.

VERDICCHIO

Här har vi så klart en synonym; turbiana är namnet då den odlas i Lugana, Venetien. Men tänker man på namnet verdicchio är det Marche som gäller. Namnet kommer från ”verde”, grön på italienska, och syftar på vinets gröngula nyans. Precis som smakerna på vinet. De bästa distrikten är Verdicchio di Matelica och Verdicchio dei Castelli di Jesi, som kan göra komplexa och lagringsdugliga viner på denna lilla gröna druva.

Vigneto Fogliano Bisci 2017, nr 95165. 188 kr. 1200 flaskor lanserades den 12/5. Fyra vackra vita viner från Italien

Verdicchio från Verdicchio di Matelica, som ligger en bit i landet med höjder om 400 meter över havet, präglas av friska syror och kalkrika lerjordar.

Tänk er med vita mandlar, aromatiska örter, nashipäron, fin energi och tilltalande mineraler och fräschör.

Precis så smakar Biscis vin som ni fortfarande hittar på många hyllor. Ut och leta.

FIANO

Ännu en stolhet i Kampanien som fick nytt liv tack vare vinfirman Mastroberadino under 1970-talet. Vi hittar den även i grannregionerna Basilicata, Apulien, Marche, Molise och på Sicilien. Kampanien gör dock de bästa vinerna, särskilt under den högsta kvalitetsbeteckningen – Fiano di Avellino DOCG.

Villa Matilde Montelapio Fiano di Avellino 2018, nr 90032. 151 kr. 4100 flaskor lanserades den 3/4.

Vi reser tillbaka till Kampanien, den region som kan stoltsera med många av Italiens lokala förmågor. Fyra vackra vita viner från Italien

Fiano är en av höjdarna, som här visar sig från sin bästa sida.

Gula glada stenfrukter, vilda citrusfrukter, pomerans och fin sälta i den krispiga eftersmaken.

Läs mer

Fler artiklar