Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Friska vintips från Franciacorta  - DinVinguide Friska vintips från Francia
Skriven av Sofia Ander

Friska vintips från Franciacorta 

Vinerna från Franciacorta kostar en slant. Räkna med minst 200 kronor och uppåt men med all rätt. Allt görs enligt den traditionella metoden. Allt handskördas och samtliga viner måste ligga i minst 25 månader på jästen och flaskan innan de kan säljas. Allt tar sin tid och man betalar för kvalitet. Det får man om det står Franciacorta på etiketten. 

Friska vintips från Franciacorta

Det är lätt att resa runt i Franciacorta. Alla små byar och vingårdar ligger tätt sammanlänkande. Under fem dagars resa hann vi bocka av fyra gårdar. Vi hade kunnat dubbla och kanske till och med tredubbla den siffran. Men man vill ju hinna äta och njuta av lite vin mellan varven också. 

Först ut var Monte Rossa som ligger på en kulle ovanför den lilla Bornate. En hyfsat liten firma, som producerar omkring 500.000 flaskor om året. Monte Rossa grundades 1973 och hela egendomen består idag av 23 hektar, där 15 hektar är odlat med vin. Här ligger fokus på framför allt chardonnay och pinot noir. De odlar även en liten del erbamat – för framtiden. En lokal druva som kommer behövas för att ge vinerna syran och fräschören, särskilt om temperaturen fortsätter stiga. 

All frukt hos Monte Rossa handskördas.

De välskötta gårdarna har rosor planterade vid varje ranka. Detta för att ge en indikation om att hälsan är god i vingården. Monte Rossa lagrar alltid sina viner i minst 24 månader på jästen, och alla viner görs i en torr stil med en dosage på cirka sex gram. De har också en tillgänglig smak och prisnivå, där frukten är härligt inbjudande och samtidigt stram. 

Prova: Monte Rossa P.R. Blanc de Blancs Brut, nr 77241. 269 kr. Ordervara 

Innehåll: 100 % chardonnay 

Den perfekta introduktionen till Monte Rossa. Prismässigt och smakmässigt. Ren och krämig med fin sälta, mängder med mineraler och fräschör. Smakerna går åt aprikos, persika och gröna och röda äpplen. Utmärkt och urgott!

Från den lilla gården till den stora. Bellavista är känd sedan länge på vår svenska marknad. Flaskorna finns tydligt uppställda på många av våra italienska krogar. Egendomen tog form 1977 av affärsmannen Vittorio Moretti. Han har tjänat sig en ordentlig hacka i byggbranschen och har ett passionerat intresse för vin. Idag ingår flertalet hotell och vingårdar i hans företag: Terra Moretti. Bellavista ligger bara en champagnekork från ett av hotellen, L’Alberta. Vittorio har nära till jobbet och bor lägligt nog i ett hus, byggt ovanför vingården.

Ägorna är stora, hela 210 hektar ingår i Bellavista.

Uppdelat på 170 olika parceller. Allt vinifieras separat och slutresultatet blir omkring 1,5 miljoner flaskor om året. Signaturvinet Alma Brut gör man hela 1,1 miljoner flaskor av. Flaskor som naturligtvis är designande av Vittorio himself. Samtliga viner viniferas även en kortare tid på ekfat, men bara gamla sådana. Detta för att uppnå en lätt mikrooxidering.

Bellavista är faktiskt upphovsmakare till Satén, en stil de skapade redan 1984. En Franciacorta Satén görs alltid med ett läge tryck/bar och får en mjukare framtoning. Bara gröna druvor är tillåtna i Satén, varav minst 50 % chardonnay.Friska vintips från Franciacorta

Prova: Bellavista la Scala 2015, nr 75412. 434 kr. Ordervara

Innehåll: 75 % chardonnay och resten pinot noir.

Djupt och intensivt med strukturen, spänsten och frukten på rätt plats. Rökiga mineraler varvas med rostade nötter, apelsin, saftiga gula päron, aprikos och en pust av mandelmassa. Stort och riktigt smarrigt.

 

En av de första och även de största är Ca’ del Bosco. All började 1964, då Anna Maria Clementi Zanella köpte ett litet hus på en kulle med namn Ca-del Bosc. Vinrankor planterades och i mitten på 70-talet kunde man äntligen börja skörda på riktigt. De första mousserande vinerna lanserades 1978 och la en ny nivå för hur Franciacorta kan smaka. Idag drivs firman av sonen Maurizio Zanella som fått sin kunskap under studieresor i Champagne.

Även här lagras samtliga viner i minst 24 månader på sin jästfällning. Samtliga 252 hektar är ekologiskt certifierade och många av dem ligger på höga höjder, upp mot 480 meter över havet. Ca’ de Bosco odlar också en liten del erbamat, och tanken är att den ska ingå i vinerna om kanske 10-15 år.

Ca’ del Bosco använder sig av specialbyggt ”berry spa” för att tvätta alla druvor när kommer in till vineriet.

Bra eller ej? Det kan bara Ca’ del Bosco svara på. Det är deras filosofi. Druvtvätten tar bort svavel, koppar och även den naturliga jästen från druvorna. Man behöver därför tillsatta en neutral jäst för att få igång jäsningen.

Totalt framställer firman idag 1,5 miljoner flaskor, både stilla och mousserande. Stilen är oerhört ren, frisk och fokuserad. En klass för sig och lite högre i pris än många andra producenter.

Prova: Ca’ del Bosco Annamaria Clementi Riserva Extra Brut 2011, nr 92567. 995 kr. Finns i fåtalet butiker, annars gäller beställning.Friska vintips från Franciacorta

Innehåll: 65 % chardonnay, 20 % pinot bianco och resten pinot nero.

Vinet har en ålder på 10 år sedan skörden – men Annamaria har fortfarande så mycket att ge. Djupt och vibrerande av liv. Krämigt och saltstänkt med lätt rostade nötter, vit persika, frasig croissant och mogen citrus. Smått förtrollande.

 

Den bubblande resan avslutas hos Bersi Serlini. En liten mindre firma som idag drivs av systrarna Chiara och Maddalena, fjärde generationen Bersi Serlini. Egendomen har tillhört familjen sedan slutet på 1880-talet och består av cirka 20 hektar odlingar.

Den första flaskan från Bersi Serlini lanserades 1970.

Under de efterföljande åren har man sakta men säkert fört firman in i framtiden. Alla gårdar är idag ekologiskt certifierade och de tar också emot besökare i ett modernt vineri med restaurang och shop. Här kan man boka in sig på en lärorik vingårdstur och även få en bit mat att prova till de olika vinerna. Bersi Serlinis besökscentrum är en perfekt start för den som inte varit i området innan.

Här produceras enbart mousserande viner, om sju olika cuvéer och årligen cirka 200.000 flaskor om året.

Prova: Bersi Serlini Franciacorta Cuvèe N°4 Millesimato Brut, nr 77317. 349 kr. Ordervara

Innehåll: 100 % chardonnay

Spännande och expressiv cuvée som ha legat hela 48 månader på jästen.                 Friska vintips från Franciacorta

Dosagen är låg (fem gram) fast smakerna är höga. Här flödar citrus och citronsolja ikapp med koncentrerad sälta och örtig toner av varm rosmarin och peppar.

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer