Fredagschampagnen- Pierre Peters

Jag får ofta frågan; vilket är ditt favoritvin? Den frågan är omöjlig att svara på, för jag har inte bara ett enda favoritvin. Jag har mängder. Det beror på när, var, hur och på sällskapet brukar jag svara. När frågan gäller champagne är jag däremot mer tydlig. Då finns det alltid några champagnehus som återkommer.

Champagne

Pierre Peters är ett av dem. Det är ett av mina personliga val, av endast två anledningar egentligen. Smaken och priset.

Precis som med stilla röda och vita viner, går det trender i champagnens värld. Det bubblar ordentligt. Fokus de senaste åren har framför allt varit det småskaliga. Familjefirmor. Odlarchampagne. Torrt, helt brut nature/zero dosage, gärna kall men inte gratis. Stora hus gör sig icke besvär. Köpta druvor, nej tack!

Saken är den att Pierre Peters champagner alltid haft just detta positiva. De har varit inne och coola hela tiden, utan att vare sig veta om det, eller kanske ens brytt sig. Vinerna är riktigt torra, ska serveras kalla och är ”nästintill” gratis. Husets champagner har alltid hållit en hög nivå, utan att snegla på vare sig grannen eller hypade producenter. Det viktigaste är ju vad som är i flaskan, eller hur?

Titta på etiketten. För att kunna se om en champagne är en odlarchampagne, ska det stå Récoltant Manipulant på flaskan. Ibland förkortas det enkelt med RM. 

 

Annons:

Familjen Peters har odlat druvor sedan mitten på 1800-talet. De äger all mark själva. Ingen frukt köps in, de säljer istället vidare en del av sin juice efter pressningen. Idag består ägorna av cirka 20 hektar i Côtes de Blancs, utspritt över byarna Cramant, Le Mesnil sur Oger, Oger och Avize. Här är chardonnay den stora stjärnan och den enda druva som Pierre Peters odlar. Familjen har idag nått den sjätte generationen, där Rodolphe Peters med säker hand för familjens arv vidare.

Det har så klart blivit en del tillökning i sortimentet. En rosé bland annat – Rosé for Albane – döpt efter Rodolpes dotter. Les Chetillons är husets stora prestige, som fortfarande ligger i en prisnivå långt under andra liknande champagner. Det är alltid ett årgångsvin, där druvorna kommer från den lilla vingårdsplotten Les Chétillons, med gamla stockar. Gjort på 100 procent chardonnay, så klart.

 

Ska man lära känna en champagneproducent på riktigt, är det dock standardchampagnen man ska börja med. Den ska alltid smaka likadant. År efter år. Hålla samma kvalité. Gärna samma prisnivå. Man ska känna igen den vid första sniffen och sippen. Den får gärna överraska, men ska samtidigt kännas hemma och lite trygg. Och den ska smaka lika gott vid glas två. Det finns förvisso inte så mycket standard över Pierre Peters Cuvée de Réserve. Namnet avslöjar en del av hemligheten. Det är en cuvée, alltså en blandning av nya och gamla årgångar. I detta fall mellan 15 och 20 stycken. Den äldre champagnen kan vara upp till 15 år gammal. In med det nya och in med det gamla alltså. Den perfekta kombinationen när det handlar om champagne.

 

Är det inte dags att korka upp den där flaskan nu? Följ med och smaka ni också. 

Pierre Peters Cuvée de Réserve, nr 7350. 330 kr. Finns i ett drygt 100-tal butiker. 

pierre-peters

Första sniffen är inbjudande. Tänk er en korg med nybakad brioche, spröd croissant, söt citrus och vita blommor. Det doftar lovande.

Första sippen har med sig brödkorgen, som även rymmer vita mandlar, mogna aprikoser och krämig nougat. Vit choklad matchas med de vita blommorna. Eftersmaken är lång, krämig och samtidigt frisk och mineralmättad. Ett glas till? Ja tack.

Innehåll: 100 % grand cru chardonnay, där större delen kommer från Le Mesnil Sur-Oger

Dosage: låga 4 gram

Lagra: absolut, om du har tålamodet. Det har inte jag. 

En sak till. Ni kan absolut dricka fredagsbubblet på en måndag, en tisdag eller onsdag också. Förra året inföll internationella champagnedagen den 21 oktober. Vem orkar vänta på nästa. Alla dagar är väl champagnedagar?

Läs mer

Fler artiklar