Franciacorta – ännu en region det bubblar om

Förra veckan fick ni djupdyka i de mousserande vinerna från Trentino/Alto-Adige i norra Italien. Det är dock inte den enda regionen i landet som gör mousserande viner. Vi förflyttar oss en liten bit söderut.

Tänk Milano. Tänk Alperna i norr och Piemonte i väster. Där ligger Franciacorta, en vinregion i Lombardiet. En relativt ny vinregion i Italien, med inriktning på mousserande vin. Rött och vitt produceras också, men inte i samma utsträckning. Franciacorta är en DOCG för mousserande vin, där endast druvor från denna region får användas i vinerna. Jordmånen här innehåller mycket mineraler och lämpar sig extra bra för chardonnay. Pinot nero (noir) och pinot bianco odlas också och används till vinerna.

Hårda regler gäller även här. För NV, no vintage gäller minst 18 månader på jästfällningen. Vintage måste ligga minst 30 månader. Rosébubbel ska innehålla minst 15 % pinot nero. En Satén är bara en Blanc de Blancs, där endast chardonnay eller pinot bianco for ingå. Här får atmosfärtrycket (bar) endast vara 4,5 istället för vanliga 6.

IMG_1292

Både störst och först i Franciacorta var Berlucchi. Guido Berlucchi var en adelsman som ägde ett stort palats i området. Palatset var omringat av vinrankor så självfallet gjorde man sitt eget vin. Kvalitén var dessvärre låg. Guido hittade en duktig oenolog, Franco Ziliano, som fick i uppdrag att göra utveckla och uppgradera vinerna. En av Francos första planer var att göra mousserande vin. Efter mycket experimenterande och många resor till Champagne, släpptes det första flaskorna Pinot de Franciacorta Metodo Classico. Året var 1961. Det var nu de stora förändringarna började komma i Franciacorta. Redan året därpå släpptes Max Rosé, italiens första rosébubbel gjort enligt champagnemetoden. Detta banade vägen för andra firmor. Bland annat Ca’ del Bosco.

Ca’ del Bosco är en av de främsta producenterna i området. Vinfirman grundades i slutet på  60-talet av Maurizio Zanella, då man började plantera vinstockar i Erbusco. Ett förhållandevis okänt område, precis vad Maurizio letade efter. Alla mousserande viner görs enligt champagnemetoden och man skördar allt för hand. Franciacorta Cuvée Prestige är firmans standardcuvée, fast man producerar även en rosé, en zero dosage och en satén, vilket är speciellt för regionen. Satén betyder silke och speglar vinets karaktär. Mjuk, len och krämig, med lägre kolsyretryck. Toppvinet Anna Maria Clementi ligger i mer än sex år på sin jästfällning; ett lagringsdugligt vin som har doft och smak av kola, nötter, mocca och espresso. Stilla viner, röda som vita ingår också i Ca’ del Boscos portfölj, men det är bubblorna som gjort dem stora.

Ca’ de Bosco var nyligen på Sverigebesök. Vi fick prova några av de viner som finns tillgängliga idag.

Brut Cuvée, nr 90160. 239 kr. Tillfälligt sortiment. Ligger tre år på sin jästfällning. Dosagen är endast 4,4 g/l. En blend på 75 % chardonnay, 15 % pinot nero och 10 % pinot bianco. Torr och stram stil med fina bubblor. Friskt och krispigt med smak av lime, citron, vita blommor och lite nötter. Tjusigt värre!

IMG_1290

Curtefranca Bianco, nr 90590. 149 kr. Tillfälligt sortiment. En blend på 80 % chardonnay och 20 % pinot blanc, lagrat på ståltank. Ett still vitt vin, med hög syra och bra mineral. Fruktiga toner av äpplen, päron, grapefrukt och lite nötter.

IMG_1295

Importör till Ca’ de Bosco är Tryffelsvinet.

 

 

Fler artiklar