Fram med grillen och drick malbec från Argentina!

I söndags ställde vi fram tiden och kanske till och med grillen. Om så är fallet, är det dags att börja kika på passande viner till! Då vi har tema Spanien, håller vi oss till viner som alla fall är spansktalande. För när jag tänker grill, då dyker alltid Argentina upp!

Argentinarna älskar sitt grillande, eller asado som det heter där. Allt grillas. Inälvor, korvar, olika köttstycken och fåglar, you name it. Men framför allt är det stora köttstycken som hamnar på kolen och som serveras med den magiska såsen chimichurri. Recept hittar du i vår receptbank.

Innan köttlasset, har du säkert blivit erbjuden både en och två empanadas, en slags pirog fylld med grönsaker eller ja, kött. En sak är säker; du går inte hungrig i Argentina.

I hittar du så klart malbec, för Malbec är Argentinas stolthet. En blå, kraftfull druva som har sitt ursprung i Bordeaux i Frankrike. Där heter druvan Auxerrois eller Côt. Den finns också i regionerna Cahors och Loire. Men det är i Argentina som den verkar ha hittat sitt rätta, fylliga, härliga jag.

För fyllig är den, och rik på smaker av viol, plommon, mogna jordgubbar, peppar, örter och mörk choklad. Det här är viner som kräver den där asadon med andra ord.

Fast vinerna är inte enbart stora och tunga längre. Kvalitén har utvecklats enormt de senaste 20 åren och det går fort framåt. Förr producerades mest enkla roséviner. Idag tittar Argentinas producenter på olika vingårdslägen, olika höjder på vingårdarna och framför allt har många börjat dra ner på ekfatslagringen och den massiva frukten.

Utöver malbec, odlas bland annat cabernet sauvignon, syrah. merlot, cabernet franc, tempranillo, bonarda, pinot noir och tannat. På den vita sidan, hittar vi till exempel chardonnay, sauvignon blanc, chenin blanc och torrontés riojano. Den sistnämnda är en inhemsk druva, som kan ha häftiga dofter och smaker av fläder, te, litchie, rosa grape och kryddor.

Argentina har faktiskt några av världens högst belägna vingårdar, upp till 3000 meter över havet i de norra delarna. Landet är stort och inte minst vidsträckt. I norr ligger två kända regioner, som heter Salta (de där högsta vingårdarna ligger) och Cafayate. Här odlas mest malbec och torrontes riojano. I den sydligaste regionen, Patagonien, som är ett torrt och kallt område odlas främst pinot noir, malbec och sauvignon blanc.

Landets mest kända och största område är Mendoza. Härifrån kommer omkring 70 procent av allt vin. I Mendoza odlas i huvudsak malbec men även cabernet sauvignon, tempranillo och chardonnay.

Även om argentinarna tycker om att njuta av sina viner själva, exporteras en stor del till grannländerna till exempel Brasilien och Uruguay. Dessvärre kommer bara en liten del av allt läckert rött hit. Jag hoppas så klart att vi får se fler viner från Argentina i Sverige. De är ofta prisvärda och malbec är en druva som passar fint till vår mat, särskilt nu när vår svenskens frenetiska sommargrillande och även till viltkött.

Smyg igång grillen redan i helgen och i glaset väljer du något av våra tips!

 

Annons:

Viktiga producenter i Argentina är bland annat Catena, Luigi Bosca, Rutini, Achaval Ferrer, Bodegas y Viñedos Fournier, Dominio del Plata, Trapiche, Finca Flichman, Zuccardi och Terrazas de Los Andes.

Fler artiklar