Fina fredagsviner från Sydafrika

Eftersom det är tema Sydafrika på DinVinguide under januari, kommer ni att få läsa mycket om landet framöver. Men vi vill även att ni ska dricka vin från Sydafrika också. Fredagens tips håller hög nivå, både kvalité- och prismässigt. Det är stora, rejäla viner som vinner på lagring eller luftning. Det flesta ligger i beställningssortimentet, men lägger ni en order idag ska ni ha fått hem dem nästa vecka. Trevlig vinfredag!

Bouchard Finlayson Hannibal 2012, nr 99043. 199 kr. Tillfälligt släpp, några (väldigt) få flaskor finns kvar. 39% sangiovese, 35% pinot noir, 10% nebbiolo, 9% shiraz, 4% barbera och 3% mourvèdre låter kanske som en både obskyr och hopplös blend. Fast saken är den att den funkar! Hannibal överraskar med sin personlighet och udda, men roliga druvmix. Vinet är friskt, juicy, rödbärigt och avlutar med saftiga fina tanniner. Funkar fint till fredagskycklingen, kryddstarka korvar och ljust kött med rostade rotfrukter.

Waterford Cabernet Sauvignon 2011, nr 92605. 189 kr. Lanseras den 20 februari. Klassisk Nya Världen cabernet, med massor av frukt; cassis, plommon och björnbär. Torrt och välgjort och perfekt till en rejäl köttbit eller invänta sommarens grillning. Bra syra och liten eldighet i slutet, fast ändå balanserat och fylligt. 100 % cabernet sauvignon från Stellenbosch. Kevin Arnold Shiraz , (nr 6505, 197 kr, finns i fåtalet butiker) görs också av Waterford Estate. Kevin är vinmakare, som en gång tiden arbetat hos Rust en Vrede. Denna shiraz från 2010 är förstärkt med några procent mourvedre. Vinet är stramt och fräscht, med fina mineraltoner och lång eftersmak. Maffigt men snyggt med inslag av bitter choklad, espresso, mörka bär och anis.

Ernie Els Proprietor’s Blend 2011, nr 78164. 232 kr, finns i fåtalet butiker. Ernie Els var en gång en av världens främsta golfspelare. Nu satsar han på att vara en av de främsta vinproducenterna i Sydafrika istället. Denna blend består av cabernet sauvignon 55 %, shiraz 25 %, merlot 5 %, cabernet franc 5 %, malbec 5 % och petit verdot 5 %. Ett snyggt vinbygge, med tät och mustig frukt. Här finns gott om röda bär, mocca, plommon och läckra fatkryddor.

Ernie Els Proprietor’s Cabernet Sauvignon 2011, nr 72249. 301 kr. BS. En av toppvinerna från Ernie, som visar vilken potential och kraft firman har. Ett stort vin, på alla sätt. Massivt, men ändå elegant. Stilen är stram och intensiv, med djup fin frukt och otrolig längd. Hög, frisk syra och toner av svart vinbär, bitter choklad, kaffe och anis. Vinner på luftning, om det ska drickas idag till oxfilé provencale eller ett mustigt långkok.

Journey’s End Shiraz 2012, nr 2191. 141 kr. FS. Journey’s End släpptes i höstas och ligger i det fasta sortimentet. En riktigt trevlig shiraz i ett bra prisläge. Silkigt och saftigt med fin syra och toner av lite peppar, björnbär och muskot. God avslutande fatkrydda. Detta skulle jag gärna dricka till välkryddade revbensspjäll eller grekiska nötfärsbiffar.

Saronsberg Shiraz 2011, nr 75584. 281 kr. BS. Saronsberg ligger i Tulbagh i Western Cape och är en relativt ung firma, grundad för drygt 10 år sedan. Det har gått fort för dem, priserna har haglat över vinerna och vinmakaren Dewalt Heyns blev snabbt medlem av Cape Winemaker’s Guild, där bara de främsta vinfirmorna får vara med. Saronsberg Shiraz är ett stort och ungt vin, som öppnar upp sig efter en tid i karaff. Elegant och maffigt med smak av vildhallon, björnbär, mineral, mocca och fat. Något hög prisnivå om man ska leta fel, men som alltid är det köparen och vinet som styr vad det är värt.

Rust en Vrede Shiraz 2011, nr 73667. 221 kr. BS. Sydafrika är stora och duktiga på shiraz. Rust en Vrede är stora på rött och faktiskt det första vineriet som inriktade sig på röda viner i landet. Deras shiraz är frisk, stram och stilig. Läckra toner av peppar, blåbär, björnbär, katrinplommon och fat. Kan sparas några år, men är redan öppen och inbjudande. Rust en Vrede har ett till toppvin som också ligger i BS. Estate 2011, (nr 91218, finns i fåtalet butiker) är en fin investering till vinkällaren. Det är på tok för ungt idag, med sin täta och massiva frukt. Detta behöver tid och tålamod, för kapaciteten finns där.

På Majas sida kan ni läsa mer om Sydafrika. 

En artikel om Ernie Els finns här.

 

Fler artiklar