Fina bubblor och vertikalprovning med Langlois-Chateau

Ungefär tre timmars bildfärd, sydväst om Paris, ligger Loiredalen längs med floden Loire. Området är känt för sina vackra slott och särskilt för sina viner. Här finns allt från lättare rött på cabernet franc till riktigt söta viner på chenin blanc.
Ett av de kända slotten är Langlois-Chateau, som producerar bland annat crémant och lagringsdugligt vitt på chenin blanc. DinVinguide var inbjudna på en spännande årgångsprovning.

Langlois-Chateau grundades 1885, men ägs sedan 1973 av Societé Jacques Bollinger. Vinhuset är framför allt erkända för sina mousserande viner, crémant, gjorda på de lokala druvsorterna cabernet franc och chenin blanc. Man producerar även rött och rosé, gjort på cabernet franc och vita viner på chardonnay och sauvignon blanc. Produktionen ligger på cirka 700.000 flaskor om året. Sedan 2010 gör man också ett sött vin, på 100 % chenin blanc, med otrolig koncentration och sötma.

Naturen och hänsyn till miljön är viktig för vinhuset. 24 hektar, av de 73 hektar vingårdar man äger, är biodynamiska. Langlois var faktiskt en av de första vinproducenterna att ta emot en Terra Vitis certifiering; ett bevis på ekologisk och miljövänlig vinodling/framställning.
Det är också intressant att se hur tydligt man vill att årgången ska tala. Vi får bland annat prova Saumur Vielles Vignes från 1990 på magnum och 1996, som har fått behålla sitt avtryck från respektive årgång. Vinerna har fortfarande mycket liv och pigg syra. Årgången har framhävts, inte vinmakningen.

Jag fastnar för vinerna från Langlois-Chateau, för deras otroliga lagringspotential och för att de passar väldigt bra till mat. Prova en glas Saumur Vielles Vignes till bouillabaisse, en gräddig kycklinggryta med örter eller smakrika ostar som chevre och kittost.

Provade viner (tillgängliga i Sverige)

Mousserande

Langlois-Crémant de Loire Brut, nr 7405. 125 kr
Krämig och rik crémant, med drag av kalk, mineral, krossade stenar och gråpäron. Innehåll är 60 % chenin blanc, 20 % chardonnay och 20 % cabernet franc. En liten del är dessutom reservevin, för att ge extra tyngd till vinet. Crémant måste ligga minst 1 år på sin jästfällning i Loire. Denna har legat 36 månader på sin; enbart för den svenska marknaden.

Langlois-Crémant de Loire Brut Rosé, nr 76063. 129 kr. BS
En crémant med kraftfullt doft och fin skalbeska. Här finns också toner av lingon, granatäpplen och tranbär. Seriös och stram matrosé med bra syra, gjord på 100 % cabernet franc. Läs även DinVinguides rosétips.

Vita viner

Langlois-Chateau Saumur Vieilles Vignes 2008, nr 91246. 169 kr. Tillfälligt släpp, finns i utvalda butiker. I detta fall betyder ”Vielles Vignes, (gamla stockar) att vinstockarna är mer än 35 år gamla.
Vinet har en diskret oxidativ doft, men bjuder också på toner av ylle, aprikoser, nötter, persikor och pomelo. Bra syra. Kan lagras ytterligare. Jäst på gamla franska ekfat.

Langlois-Chateau Saumur Vieilles Vignes 2005, nr 81411. 179 kr. BS
Stramt och krämigt, med fin längd från en mycket bra årgång. Doft och smak av grape, svamp, bitter apelsinmarmelad och rostade nötter. Gott! Jäst på gamla franska ekfat.

Importör är Arvid Nordquist

Fler artiklar