Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Färska vårrullar och friska viner
Skriven av Sofia Ander

Färska vårrullar och friska viner 

Vad äter ni i sommar? Sallader och grillade grejer står säkert högt upp på topplistan. Varför inte bryta av med färska, nyttiga och smakrika vårrullar?

Färska vårrullar och friska viner

Sommar innebär semestertider, som i sin tur mer än gärna får innebära lata tider. Det är okej att vara lite lat under semestern. Vila upp sig. Ta dagarna som de kommer. Det är en del av återhämtningen. 

Att ligga på latfronten får också avspegla sig på matfronten. Men utan att göra avkall på smak och kvalitet. Jag vill fortfarande äta gott och bra under semestern, men kanske inte stå i köket i timmar. Allra helst vill jag vara utomhus så mycket som möljligt.

Kall mat är det bästa, som sallader, gazpacho och plock med chark, ost och liknande. Recept finner ni längst ned i artikeln. Jag unnar mig gärna hämtmat då och då, särskilt när dagen har gått för fort och inspirationen helt tagit slut. Tack och lov finns det ett litet hål i väggen rakt över gatan. En genuin thailändsk/asiatisk restaurang som serverar goda bowls, nudlar, dumplings och pinfärska vårrullar. Inte friterade, som i Kina. Utan färska, fräscha och fyllda med finskurna grönsaker och valfritt protein. 

De friterade har dock sitt ursprung i Kina. En vanlig maträtt som serveras på alla Kina-krogar och som kan köpas direkt från frysdisken. Allt som är friteras är per automatik gott. Så enkelt är det. Men tyvärr inte lika nyttigt. 

 

 

De färska vårrullarna kommer däremot från Vietnam, och de görs på rispapper.

Fram med en stekpanna, i med lite vatten, låt det koka upp och in med pappret. När det har blivit mjukt är det bara att ta ur och sen komponerar du din vårrulle. Goda fyllningar är tunt hyvlad morot, gurka, böngroddar, avokado, någon smakrik ört som koriander eller thaibasilika och därefter räkor, lax eller kanske tofu. Rulla ihop, dippa och ät!

En enkel dippsås som jag ofta gör hemma består av:

Japansk soja

Pressad lime

Riven vitlök

Tunt hackad chili, eller chiliflakes

Sesamolja

Eventuellt lite fisksås för mer sälta

Rör ihop och smaka dig fram. Jag måttar alltid med höften, men basen består av cirka 0,75 dl soja.

 

Fräscha vårrullar kräfver fräscha viner. Framför allt om sommarsolen är tillbaka. Det är näst intill omöjligt att hitta något mer passande än riesling. Här kan man enkelt justera hettan i maten efter vinets still. Mycket chili och hetta – välj då hellre en riesling med aningen mer sötma. Jag håller mig oftast till torra rieslingviner, många av dem har ändå en hint av fruktsötma. För att göra det ännu mer enkelt och smidigt så här i lata semestertider, har jag bara valt ut friska viner som finns i det fasta sortimentet.

 

 

Fortsätt njut av sommaren, solen, lata dagar och friska viner!

Dr L Riesling 2021, nr 7218. 99 kr                                                                                      

Vi inleder med en riktig trotjänare – självaste Dr Loosen. Här är vinet för den som gillar sin chili. Den sköna restsötman bara kallar på het dipp och vårrullar med exotiska örter och fint hackad chili. Här vankas lime, grapefrukt, gula plommon, aprikos och flörtiga syror.

Sander Riesling 2021, nr 5368. 109 kr

Ekologiska Sander, som nu även kommer med en hållbarhetscertifering, är alltid ett säkert val. Nya årgången präglas av liten pigg sälta, vit persika, citrusfrukter och mineraler som sjuder i kapp med fräschören. Friskt fynd!

Färska vårrullar och friska viner     Sander Riesling Trocken 2020

Loimer Lenz Riesling 2021, nr 4350, 139 kr

Österrike kan sin riesling också. De är även i framkant vad gäller ekologiska odlingar och hållbarhet. Loimer kommer med certifieringar för alle beide. På köpet är det riktigt gott också med sin otroliga friskhet, gröna päron, läskande citrus och rivet limeskal. Får igång aptiten i ett kick!

A Christmann Riesling 2020, nr 5882. 145 kr

Citrus- och syrakalas med mängder av lime, grapefrukt och konfiterad citron. Här finns också gröna päron som kantas av rökig mineral och örtkvistar. Det gör inget om man glömmer bort denna flaska i några år. Koncentration är hög i denna stiliga riesling, som kommer med en hållbarhetscertifiering.

Wolfberger Riesling Grand Cru Pfersigberg 2018, nr 2513. 299 kr

Vi får inte glömma Alsace. Där blir stilen alltid lite mer fruktgenerös och djup. Utan att tappa fokus. Wolfberger förför med försynt mognad som samspelar med mineralsälta, pomerans, gula plommon, persika, riven muskot och peppar.

    Vitt vin Frankrike

Färska vårrullar och friska viner

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer