Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Fantastiska Franciacorta
Skriven av Sofia Ander

Fantastiska Franciacorta

Vad är det bästa och mest kända mousserande vinet i Italien; blir svaret Franciacorta? Bland de bästa - tveklöst ja. Men ännu rätt okänt utanför landets gränser. 

Fantastiska Franciacorta

En anledning är framför allt den lokala marknaden. Den dricker upp omkring 80 procent av regionens totala produktion. Italienarna är ju kända för sin goda smak och la bella vita. Så visst är det hög kvalitet i flaskorna. 

En större förståelse, för både regionen och kvalitén, är något som jag har med mig hem efter min första resa dit nyligen. För det första är det lätt att ta sig till Franciacorta. Regionen ligger ungefär en timme öster om Milanos (huvudstaden i Lombardiet) flygplats Linate. Motorvägen leder dig snabbt ifrån höghusen och storstadspulsen till en underskön och grön region. Här är luften frisk och det är tyst och stilla.

Franciacorta som vinregion

fick sin start 1961, tack vare Guido Berlucchi. Han var en välbärgad adelsman som ägde ett stort palats i området. Med pengar kommer många gånger ett intresse för livets goda. I detta fall vin. Då Guidos hem var omringat av vinrankor var målet klart och tydligt. Här skulle vin produceras, av hög kvalitet och på samma sätt en champagne. En duktig oenolog anlitades, resorna till Champagne avlöste varandra och efter många experiment – bra som dåliga – kunde man till slut lansera de allra första flaskorna. Pinot de Franciacorta Metodo Classico fick en fin premiär och var startskottet för vad som idag är Franciacorta DOCG, den högsta kvalificeringen av vin i Italien. En beteckning man erhöll 1995. 

I Franciacorta framställs även stilla vin, särskilt på chardonnay, under namnet Curtefranca. När Franciacorta fick sin DOCG-status var frågan hur man skulle benämna den stilla vinkategorin. Först gick den under namnet Terre di Franciacorta, vilket sedan ändrades till Curtefranca år 2008.

Idag produceras omkring 18 miljoner flaskor mousserande vin i Franciacorta. Totalt är cirka 120 producenter aktiva – stora som små. Den största producenten är och förblir den första – Berlucchi. Följt av välkända Bellavista. Odlade hektar är ungefär 3 200 hektar, där merparten består av chardonnay, pinot noir och en mindre andel pinot bianco. Sedan några år tillbaka är den inhemska druvan erbamat också tillåten. Fördelen med erbamat är den naturligt höga syran och friskheten. Något som behövs, och framför allt kommer att behövas, i takt med miljöförändringar och ökande temperaturer.

Vad gör Franciacorta till en bra plats för mousserande vin då?

Då får man gå tillbaka i tiden. Långt tillbaka, till istiden. Isen låg då som ett stort täcke över de närliggande alperna och bergskedjorna. När den smälte undan, för en sisådär 10.000 år sedan, la den också grunden för den jordmån som sedan format området. Jordmånen kallas morän, en jord som skapats av smältande glaciärer eller inlandsis. En jordmån rik på mineraler, fossiler, lera, kalcium och småstenar.

Det i kombination med ett jämnt fint klimat, med varma dagar och kalla nätter skapar en perfekt grund för vinodling. Speciellt mousserande vin. Svalkande vindar och lägre temperaturer kommer framför allt från Iseo-sjön, som ligger norr om vinodlingarna.

Namnet då?

Det har faktiskt inget med Frankrike att göra. Corte är ett gammalt ord för område eller plats. I detta fall en plats som byggdes upp under medeltiden av benediktinermunkar. De byggde kyrkor, skolor och platsen fungerade som en viktig medelpunkt och handelscentrum under den tiden. En stor fördel var framför allt att man slapp betala skatt – franchae curtes – ett latinskt uttryck som betyder ungefär ”skattefritt område”.

Ett skattefritt paradis är det inte längre. Ett litet paradis, ja. Tack vare sin vackra omgivning och närheten till både natur, Iseo-sjön och vandringsleder.

Är vinerna bra? Ja, de är strålande. De kommer alltid ha svårt att hävda sig mot ett visst bubbel i Frankrike. Men så är det för allt mousserande. Att det står champagne på en flaska betyder dock inte per automatik den högsta kvaliten eller det bästa mousserande vinet.

Det som framför allt tilltalade mig är symbiosen av frukt och stramhet. Här finns också en trend och efterfrågan att göra viner undan tillsatt socker – pas dosé. En stil man lyckas ovanligt bra med i Franciacorta. Vinerna har redan en relativt fyllig och solmogen frukt, som inte behöver maskeras eller pumpas upp med fruktsötma. En mousserande vintyp jag gärna njuter av mer. Franciacorta är också en plats jag gärna besöker igen.

Njuta på hemmaplan tycker jag vi ska göra. I nästa artikel tittar vi närmare på några producenter och tipsar om vad som finns att köpa.

Viktiga lagar och regler i Franciacorta DOCG

Tillåtna druvor: chardonnay, pinot nero, pinot bianco (får ingå upp till 50 %) och erbamat (som mest 10 % i blenden)

En Spumate ska lagras minst 18 månader på jästen och därefter lagras vidare och kan säljes 25 månader efter sin skörd.

För Rosé och Satén gäller samma regler.

En Millesimato ska ligga i minst 30 månader, och får säljas först 37 månader efter skörden.

Står det Riserva på flaskan får den säljas 67 månader efter skörden.

Satén är ett uttryck som bara finns i Franciacorta. Vinerna görs alltid på gröna druvor och har en lägre bar – tryck, som ska ligga under 5 bar. Stilen är därmed något mjukare och krämigare.

För mer info, titta gärna in på konsortiets hemsida.

Dosage i vinerna

  • Brut Nature/Zero/non-dosage – 0 g/100 mL
  • Extra Brut – max 0,6 g/100 mL
  • Brut – max 1,2 g/100 mL
  • Extra Dry – 1,2-1,7 g/100 mL
  • Sec – 1,7-3,5 g/100 mL
  • Demi-sec–  3,5-5,0 g/100 mL
  • Doux – mer än 5,0 g/100 mL

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer