Ett år av bränder och klimatförändringar

Det känns som om allt händer på en gång. Allt elände. Pandemi, bränder och terrordåd. En olycka kommer sällan ensam som det heter. Är världen i uppror, eller har det alltid varit så här?

Ett år av bränder och klimatförändringar

I viss mån ja. Åtminstone när det kommer till bränderna i vingårdarna. Det är inget nytt. Den senaste tiden har vi sett hemska bilder från ett Kalifornien i flammor. Eld som slukar vingårdar. Bränt ner hela hus till grunden och förstört mångas liv.

Tyvärr är det ingen engångsföreteelse. Kalifornien, särskilt vinområdet Napa, är vana vid bränder. Vi skrev om dem för några år sedan. Och nu är vi där igen. 

 

 

Problemet kvarstår. Bränderna likaså. Och de blir tyvärr mer aggressiva och mer frekventa. Det kan ingen klimatförnekare motsäga. Ett nytt rekord slogs bara för två år sedan, då hela 800.000 hektar marker var drabbat i Kalifornien. I år är siffran fördubblad. 

Ett år av bränder och klimatförändringar

Orsakerna stavas torka. Ju längre säsongerna går utan nederbörd, ju lättare blir det för elden att ta fart. Bristen på fukt i markerna gör också att bräderna sprider sig som ja, en löpeld, och blir svårare att hantera. Det, i kombination med hårda vindar som snabbt för elden vidare, är livsfarligt.

Med Zoom tar vi oss enkelt till Kalifornien, utan att bli svedda. Vinmakaren Nicolas Quillé på Seghesio ger oss en snabb rapport om läget i slutet på september.

– 2020 blir en mindre skörd än normalt, både på grund av en varm sommar och därefter bränderna. Vi kommer till exempel inte att göra några viner från appellationen Rockpile detta år och där blir heller ingen vermentino från gårdarna i Russian River Valley. Zinfandel är en känslig druva, berättar Nicolas.

 

 

Rökskadade druvor är dessvärre helt förstörda. De går inte att göra vin på - okej det går, men vinet kommer att smaka bränt, rökigt och illa.

Annons:

Ett år av bränder och klimatförändringar

Vi spolar fram några veckor. Zoom igen. Denna gång direkt från Louis Jadot i Bourgogne. Provningen inleds med ett glas Bouzeron Domaine Gagey 2018.

– I Bourzeron odlas druvan aligoté, berättar vinmakaren Frédéric Barnier. Det är både ett område och en druva som är på frammarsch i Bourgogne. Aligoté är tålig och kan bibehålla sin syra trots högre temperaturer, fortsätter Frederic.

Veckan därpå, denna gång Zoom med Tenuta Guado al Tasso i Bolgheri, Toscana. Huset ägs av Antinori och vin från Bolgheri har gården gjort sedan 1980-talet. Även här märker man av förändringar i klimatet.

– I framtiden måste vi kanske plantera kloner av druvor som är bättre lämpade för värmen, säger Renzo Costarelli, chefsvinmakare på Guado al Tasso.

– Vi kommer att behöva tänka om. Kanske odla med lägre densitet (täthet) i gårdarna så att luften kan komma in lättare.

– Vi behöver nog också titta på andra uppbindningsmetoder, där druvorna odlas längre ifrån marken som avger värme. Mer arbete behövs i vingårdarna och ett helhetstänk med hållbarhet i fokus är ett måste.

 

Ett år av bränder och klimatförändringar

Nästa Zoom-möte tar oss till Rheingau, Tyskland. Johannes Leitz på Weingut Leitz har precis lanserat några av sina efterlängtade rieslingviner på vår marknad.

Johannes som har varit involverad i familjeföretaget i över 30 år, såg klimatförändringarna redan i slutet på 1990-talet.

– Denna sommar var otroligt varm. Vissa dagar stod termometern på 37 grader! Föregående år var lika varm den med. Tack och lov blev skörden 2020 väldigt bra, med en jämn och fin kvalitet på druvorna. Det blev också en relativt stor skörd, avslutar Johannes.

Kanske är det ett litet ljus i allt mörker. Samma rapport kommer från flertalet gårdar runtom i Europa. Skörden 2020 ser ut att bli en toppårgång. Klimatförändringar till trots.

Är det på grund av – eller tack vare – pandemin – som tvingat – vinbranschen att pausa lite. Åtminstone vad gäller resor, mässor och möten. Istället har vinmakaren och alla medarbetare kunnat rikta den energi och tid till det som kräver mest – vingården.

Allt börjar i vingården, en klyscha som många vingårdsbesök har inletts med. Kanske måste vi applicera det till oss själva. Hålla i och hålla ut och ta vårt ansvar, för både klimatet och inte minst hälsan under detta komplicerade år. Och gärna njuta av några viner under resans gång. Med måtta.

 

Vingårdar och viner som är med i artikeln.

Ett år av bränder och klimatförändringar

 

Scatena Brothers Zinfandel by Seghesio 2018, nr 2743. 189 kr. Fast sortiment. Finns i över 220 butiker.

Charmigt och flörtigt från skickliga Seghesio i Kalifornien. Här bjuder de på en helt torr och härligt fruktdriven zinfandel med hallon, körsbär och söta kryddor.

Louis Jadot Bouzeron 2018, nr 78906. 189 kr. Beställning.

Ståtliga syror och läcker frukt. Detta är en aligoté som imponerar med krämig mineralitet, kittlade citrus, vit persika, knapriga äpplen och storstilad energi.

Il Bruciato 2018, nr 70662. 199 kr. Beställning

Finstämt från solvarma gårdar i Bolgheri där druvorna cabernet sauvignon, merlot och syrah odlas. Plommon, körsbär och mullbär möter vilda örter, lagerblad och friska syror. Medelhavet i glaset.

Leitz Rüdesheim Berg Schlossberg 2018, nr 95226. 349 kr. 600 flaskor lanserades 20/10, än finns det flaskor kvar.

Solmoget och charmigt med läckert mineraldriv från den varma årgången 2018. Riesling kan ju alltid lagras men varför vänta, när vi redan möts av smarriga gula plommon, apelsin, aprikos och mäktiga mineraler.

Sofias tips - Fast sortiment 1 september 2020Ett år av bränder och klimatförändringar      Ett år av bränder och klimatförändringarSofias tips - tillfälligt sortiment 20 oktober 2020

Läs mer

Fler artiklar