En rapport från Sydafrika

Pandemin drabbar allt och alla. Ingen kommer undan. Inte heller de branscher som har med gastronomi och dryck att göra. Här får vi en rapport från Sydafrika och information om hur läget ser ut där. 

En rapport från Sydafrika

Under denna kaotiska tid är det lätt att fastna i sin egen lilla bubbla. En bubbla som blir en egen liten värld vid namn Sverige. Vi flitiga svenskar följer plikttroget reglerna och lyssnar på alla nya direktiv från vår regering och epidemiologer. Vi vill dock gärna ha koll på läget i Europa. Hur ser statistiken ut där och vilka regler gäller, när sätter man stopp för karantänen?  

I vinsammanhang fastnar vi också vid Europa, då det ligger oss närmast. Länder som Italien och Frankrike toppar ständigt försäljningssiffrorna på Systembolaget. De är också platser vi gärna reser till. 

Men hur ser det ut långt söderut, hela vägen ner till Sydafrika? Ett land som ligger många svenskar nära, både vad gäller resminnen och dryckesval.

DinVinguide tog kontakt med Maja Berthas som är WoSa (Wine of South Africas) representant i Sverige för att få en rapport om läget i Sydafrika. 

Skörden i SA blev först avbruten pga Corona

En rapport från Sydafrika

Hur har Corona drabbat Sydafrika rent generellt och vilka regler gäller där?

Sydafrika har haft en komplett lock down under många veckor. Under den här tiden stoppades all export och transport av vin, samt all lokal försäljning. Det gjorde att hela vinnäringen stannade av helt. Från första maj har man lättat lite på detta och en viss export är nu tillåten. Men man har fortfarande problem med hamnar och andra transporter, så det går trögt. Den lokala marknaden är inte öppnad igen.

Skörden i SA var den som först blev först påverkad och avbruten pga Corona, har man lyckats avsluta den ändå?

Initialt skulle man inte få arbeta alls i vinerier eller vingårdar, men det lättades ganska snabbt. Så man har kunnat avsluta skörden.

Hur ser framtiden ut för Sydafrikas vinexport? Och vad kan vi göra för att stötta Sydafrika och vinproduktionen?

Som många andra länder har man drabbats hårt i landet. Men jag tror att Sydafrika ändå kanske åkte på den största smällen om man tittar på det ur ett vinperspektiv. Då många vinproducenter hade mycket små marginaler redan innan Corona-krisen så tror jag att den stoppade exportern och den stoppade försäljningen av vin lokalt kommer att slå hårt. Nu hoppas vi givetvis att den öppnade exporten ska göra att försäljningen sätter fart igen, men vi har sett många avlistningar och tomma hyllor av just vin från Sydafrika runt om i världen som ett resultat av detta.

Ett sätt att stötta är givetvis att se till att köpa det som finns på hyllorna, men också att utnyttja beställningssortimentet där det finns mycket spännande att hitta. Ser man ett Sydafrikanskt vin på en vinlista så är det väl en bra chans att beställa det istället för det gamla vanliga.

Slutligen, vilket/vilka viner från Sydafrika vill du njuta av i vår?

Jag kommer att dricka mycket chenin blanc. Det är ju en druva som har allt och som finns i alla möjliga stilar.

Annons:

Stötta Sydafrika du också. Här har vi några smakrika tips på vägen. Direkt från Sydafrika så klart. Fyra viner i olika prisklasser och stilar. Vi gillar alla.

Jonty´s Ducks Pekin Red 2017, nr 2243. 119 kr. Finns i 65 butiker.

Ekologiskt vardagsvin av bättre snitt från producenten, som även jobbar enligt biodynamiska principer. Välkomnande blend på cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot och shiraz med peppar, plommon, skogsbär, friska syror och slanka tanniner i glaset. Hamburgare på ekologisk högrev och rökig bacon tack.

 

En rapport från SydafrikaCircumstance Syrah 2016, nr 71760. 209 kr. Beställning

Biodynamisk och riktigt läckert med smygande mognad, tänk hintar av läder, ceder, lagerblad, anis mixat med peppar, saftiga björnbär, skogsbär, plommon och körsbär. Balanserat och fint vinbygge med schysst bett i eftersmaken. Till en bättre välmarmorerad köttbit och örtsmör.

 

Org de Rac Reserve Chardonnay 2018, nr 2930. 99 kr. Finns i 16 butiker

Swartland-snygg ekologisk chardonnay från pålitliga Org de Rac som gör habila viner i fina prislägen. Välbalanserat och frestande med lättrostade nötter, syrlig ananas och rökiga mineraler. Till kyckling med sötpotatis från grillen.

 

En rapport från SydafrikaMomento Chenin Blanc Verdelho 2017, nr 95113. 209 kr. 1300 flaskor anlände 28 februari. Du kan fortfarande knipa en Momento eller två.

Ljuvligt momento på druvorna chenin blanc och verdelho. Sydafrika skiner lite extra när de gör vita viner av denna typ. Energi, sprakande syror, gula frukter, mandlar och läcker rondör i glaset som vi ser till att alltid ha påfyllt. Drick i stora klunkar till grillade skaldjur, paella, ört- och citrusmarinerad kyckling och laxfilé på grillen.

Läs mer


Fler artiklar