En liten dryckespaus

Nu när semestern går mot sitt slut och det är dags att gå tillbaka till vardagen igen, kan det också vara läge med några nya vanor. Mer vatten och mindre vin i veckorna kanske? Eller åtminstone drycker med lägre alkoholhalt som must och cider.

Under sommaren blir det lätt och ofta för mycket av det goda. Särskilt en sådan här sommar. Vitt vin och rosé måste ha slagit alla försäljningsrekord på Systembolaget och även på krogarna och barerna. För mycket av det goda är härligt, åtminstone ibland. Vi skulle inte njuta lika mycket av den goda maten och drycken om vi levde i överflöd varje dag. 

Då vi på DinVinguide.se skriver om vin och andra alkoholhaltiga drycker varje dag. Det blir kanske lite motsägelsefullt med tips på drycker utan sus och brus. Men inte ens vi provar eller dricker vin dagligen. En paus gör gott, vilket yrke man än har. Och provar man väldigt många viner jämt och ständigt, som vi på redaktionen gör, är det också skönt med en välförtjänt och torr semester. I alla fall ett litet tag. 

Hur ser det ut på Systembolagets hyllor när det kommer till drycker utan alkohol då? Tjae, ganska trist. Viner utan alkohol har jag slutat att rekommendera. Det finns helt enkelt inga som klarar målet att behålla smak utan att bli för söta. Ett enda undantag finns och det är Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2016 (nr 11901, 69 kr) från Tyskland. Den görs på smakrika rieslingdruvor och har kvar smak, syra och friska citrustoner. Hatten av för Leitz!

 

 

Annons:

Det lanserades faktiskt flera goda mustsorter tidigare i våras och även en god spansk dryck på xarel-lo, en av de viktiga druvorna i cava.

Most Flor de Raim Xarello 2017 (nr 11964. 69 kr för 500 ml) är läckert krispig och smakar rent och somrigt av hjortron, havtorn och aprikoser.

När det kommer till svenska produkter vill jag slå ett extra slag – eller en extra skål – för vår must. De flesta av dem är ekologiska och enbart gjorda på svenska äpplen.

 

Prova gärna Herrljunga Musteri Mousserande Äppelmust 2017 (nr 11987. 30 kr för 330 ml), som passar bra till mat med sina uppfriskande bubblor och fina syra.

Tullgarns Slottsmust 2016 (nr 11956, 45 kr för 375 ml) är också ett smakrikt alternativ till sallader och kräftkalaset. Pigg syra och rena äppliga toner hittar vi här.

På ciderfronten finns det goda köp från både Sverige och Frankrike.

Tosterup Premium Cider Alkoholfri (nr 11960. 49,90 kr för 365 ml) kommer från Skåne och är fylld med kryddor och mogna äpplen. Prova till en crepe eller två.

Kiviks Skånsk Äppelcider (nr 1949. 13,90 kr) är en rent och äppligt cider från vårt äppelrike i söder.

Perlant Jus de Pommes à Sydre Eric Bordelet (nr 11900. 65 kr för 750 ml) har hög syra, tack vare att den är gjord på cideräpplen. Uppfriskande till pajen på kräftskivan.

Jus de Poires Artisanal Pétillant Biologique 2016 (nr 1957. 42 kr) är ännu en fransos, som är 100 % ekologisk och gjord på Williamspäron. Söt, kryddig och samtidig frisk.

Vill man ändå ha sin cider med några procent alkoholhalt, rekommenderar jag nedan sorter.

Skepparp Flaskjäst Cider, nr 1841. 86 kr (6,0 % alkohol)

Torr och strålande matcider, som har jäst en extra gång på flaska. Brödig, krämig och rik på mogna äpplen, apelsin och kryddor. Utmärkt till rökt lax, räkor, sallader och crepe med ost och skinka.

Boulard Cidre de Normandie, nr 1848. 49 kr (4,5 % alkohol) är en ekologisk fransk cider som hängt med i flera år. Den är av det torrare slaget och smakar rent och fräscht av mogna äpplen. Ännu en klassiker till crepes.

Galipette Brut (nr 89288. 19.90 kr för 33 cl) är gjord på äpplen från Normandie och innehåller inget extra socker. En torr, stram och ren cider med tydliga toner av gröna och röda äpplen. En trevlig törstsläckare med en alkoholhalt på 4,5 %.

Läs mer

Fler artiklar