Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Sofia Ander

En hyllning till pinot noir och vinmagi hos Felton Road

Resan på Nya Zeeland, går vidare - självklart i vinets tecken - till Central Otago på Sydön. Här ska pinot noir firas och hyllas. En hyllning som har gjorts i flera år och går under namnet Central Otago Pinot Noir Celebration.

En hyllning till pinot noir och vinmagi hos Felton Road

Pinot Noir från Central Otago tål att firas lite extra. Den är karismatiskt och kraftfull. Samtidigt elegant och rik på smaker. Lager på lager med smaker av körsbär, plommon, boysenbär, vildhallon, anis och örter.

IMG_0779

Central Otago har bortåt 2000 hektar vinodlingar, varav över 1500 hektar består av pinot noir. Därefter kommer de klassiska Alsace-druvorna, som också gör bra ifrån sig här. Jordmånen har skapats av glaciärer och består idag av framför allt skiffer, men också lera, sand och stenar. Insjöar och ett tufft klimat, med korta varma somrar och snöiga vintrar hjälper också till att forma vinerna och stilen. Nya Zeeland har faktiskt gott om terroir. Regionen består också av flera subregioner med olika karaktär.

 

 

Man jobbar på att dessa ska delas in i s.k GI (Geographical Indication), appellationssystemet som man använder sig av i Australien.

En hyllning till pinot noir och vinmagi hos Felton Road

Gibbston är subregionen som ligger närmast staden Queenstown. Det är den svalaste regionen, med högt liggande vingårdar, som ger svala men ändå fylliga viner. 

Bannockburn, eller Tannicburn som vinmakaren Grant på Valli Vineyards kallar den, är den varmaste och torraste delen. Vinerna härifrån blir komplexa, med fin tanninstruktur. 

Alexandra ligger längst söderut, har ett torrt och extremt klimat med heta somrar och kyliga vintrar. Jordmånen består främst av skiffer och ger aromatiska och eleganta viner. 

Cromvell/Lowburn/Pisa ligger längs med floden Lake Dunstan. Vingårdarna är planterade lågt ner i dalen. Vinerna härifrån blir silkiga och eleganta. 

Bendigo ses som den varmaste av alla subregioner och jordmånen är stenig och karg.

Wanaka är en liten vingård, med ett något svalare och regnigare klimat än andra delar. Vinerna bli finstämda och livliga. 

IMG_0783

 

Jag ville fira pinot noir lite extra och hade ett möte inbokat hos Felton Road, som anses vara en av de bästa producenterna i Central Otago. I mitt tycke också. Vinmakaren Blair Walter plockar upp mig i livliga Queenstown och kör till vingården som ligger mitt i Bannockburn. Bilfärden tar cirka en timma. Vi färdas längs med Kawarau River, berg och gröna dalar. På sina ställen är det torrt; man hoppas på lite regn innan skörden, som påbörjas i mars. Aktuella årgången (för marknaden) är däremot 2013, som Blair är väldigt nöjd med. Vädret var perfekt och druvorna av mycket fin kvalité. En årgång att lagra och njuta av många år framöver.

Blair har varit hos Felton i nästan 20 år och är en stor förespråkare för det ekologiska och biodynamiska tänket. Vi går runt i vingårdarna, som är 100 % eko och biodynamiskt certifierade. På ett av hustaket ligger några kohorn, som ska torkas ut, för att sedan grävas ner i jorden. I en inhängnad betar några får, som under höst och vår äter gräset mellan vinrankorna och håller ”rent”. All frukt handskördas och man använder endast vildjäst under viniferingen. Låga halter svavel är också självklart.

IMG_0786

Felton Road fokuserar på pinot noir, från flera vingårdslägen, men gör också chardonnay och riesling med olika söthetsgrader. Några av vinerna lanserades på Systembolaget den 6/2.

 

 

Här är mina provningsnoteringar och köptips:

En hyllning till pinot noir och vinmagi hos Felton Road

Felton Road Bannockburn Chardonnay 2013, nr 95050. 251 kr. 840 fl. Denna chardonnay bjuder på massor med fräschör och frisk syra. Elegant och tillgängligt, med försiktigt fathantering och drag av vit persika, citrus och rostade hasselnötter.

Felton Road Block 2 Chardonnay 2013, nr 95078. 331 kr. 168 fl. Ungt och stramt, med stålig och citrusstinn framtoning. Mineraldrivet och krispigt, med drag av lätt rökiga toner och lång eftersmak. Lagra några år och sippa på Bannockburn undertiden.

Felton Road Pinot Noir Bannockburn 2013, nr 95004. 351 kr. 840 fl. Saftigt och flörtigt, med söta tanniner och smak av körsbär, plommon och vildhallon. Fint fokus och djup. Svårlagrat men ytterst lättdrucket. Urgott helt enkelt.

Felton Road Cornish Point 99171 2013. 481 kr. 96 fl. Ett intensivt men ungt vin, med lite dov och knuten frukt. Mustigt och stenigt med toner av jordgubbar och torkade örter. Lagring är ett krav.

Felton Road Block 3, nr 95071 2013. 591 kr. 72 fl. Koncentrerat och stramt, med tät frukt och bra tanniner. Läcker syra och smak av mörk bär, rosmarin och salvia. Detta ska inte drickas i år. Inte 2016 heller. 2017 kan ni eventuellt börja fundera på saken.

Felton Road Block 5, nr 95068 2013. 591 kr. 72 fl. Ren och skär vinmagi. Ungt och stramt, med massor av mineraler, djup och läckra tanniner. Intensiv frukt och längd. Skicka ner i källaren och försök hålla tassarna borta.

Svensk importör är Divine

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia