En grill och fyra viner på syrah

Är det grillväder eller vad?! Svaret är ja! Och vips så överöses vi med tips och råd på hur man ska grilla, vad man ska grilla, varför, när med mera. DinVinguide.se kommer också sälla sig till flocken - sommaren har ju faktiskt bara börjat. 

Grillning kan vara en hel vetenskap. Om man vill. Men faktum är att det mesta går att grilla. Grönt, hamburgare och revbenspjäll. Fisk och fågel. Eftersom det mesta kan hamna på grillen, kan väl också det mesta hamna i vinglaset? Här är det också en fråga om smak och tycke. Ljusare kött och grönsaker blir bäst i sällskap med lättare, saftiga röda eller fylliga vita. 

Vill man istället ha en hängmörad köttbit eller kanske hamburgare, då krävs det lite mer av vinet. Ett vin gjort på syrah till exempel. Den bockar av många av de parametrar som ett grillvin+kött kräver. Rik frukt, bra syra, friska tanniner och örtiga och peppriga toner. 

Jag har hittat fyra viner på syrah – alla med olika karaktär, ursprung och pris. En del har sällskap av andra druvor. En del klarar sig bra på egen hand. Det som förenar dem är framför allt att de sticker ut. Det är inte din vanliga syrah/shiraz som ligger och dammar på bolagets hyllor. Dessa måste du beställa och helt enkelt jobba lite för. Våga testa något nytt och lite annorlunda, även om druvan syrah är en bekant och kär vän. 

 

Annons:

Syrocco Syrah 2014, nr 91223. 139 kr. 4800 flaskor lanserades den 4 maj. Än finns det kvar flaskor att (v)investera i.

Sirocco är namnet på en vind i Marocko. Ordleken med ”syrah” blir således Syrocco. Glimten i ögat alltså – precis vad vinvärlden behöver, lite mer lek och inte så mycket blodigt allvar. Med det skrivet ska det tilläggas att vinet är allvarligt och seriöst. Det kan inte bli annat, då Domaine Antoine Graillot står vid vinrodret. Graillot är främst förknippad med sin förtjusande Crozes Hermitage. Syrah alltså. Fast vinfirman gör ett snyggt jobb i Marocko också. Där producerar de tillsammans med den marockanska vinfirman Thalvin en charmig, pepprig och pigg syrah som bjuder oss på söt tobak, plommon och en puff av ceder.

På grillen: gärna korvar, med hög kötthalt och utan en massa tjafs. Chorizo med lite hetta till exempel, servera med grillad paprika och sallad. Eller lammkorv med örter och en sallad med färskpotatis och en örtig dressing.

Vindemio från Ventoux. Lådan består av sex flaskor, tre av varje. Pris: 900 kr. Släpps den 24 maj på caviste.se. Med stor reservation för utförsäljning. 

Detta släpp blir det sista från Vindemio i Ventoux, södra Rhone. Det lilla familjeföretaget har helt enkelt valt att sälja sin egendom och lägga vinkorgen på hyllan. Sista chansen att köpa sex schysst prissatta grill- och vinterviner alltså. Vindemio är ekologiska, använder enbart stålfat och den naturliga jästen. Vinerna är rena, ärliga och genuina.

Regaine 2016, består av 70 procent grenache och 30 procent syrah.

Saftigt men ändå tätt och mustigt. Packat och tätt med stadiga tanniner, mörka bär som plommon och mosade skogsbär som toppats med viol, anis och lakritsrot. En vända i karaff kommer locka fram den läckra frukten ännu mer.

Imagine 2016, består av hälften syrah och grenache.

Tät och djup, fylld med mörkmullig frukt som skogsbär, körsbär och plommon, toppat med viol, anis, lagerblad och svartpeppar. Intensivt och koncentrerat. Lagring är ingen dum idé alls. Annars är det karaffen som gäller igen, och något rejält på grillkolen så klart.

På grillen: Entrecote eller hängmörad biff med bea och rostade grönsaker. Prova också att grilla på en bit högrev och servera med ett örtsmör.

 

Luddite Saboteur Red 2015, nr 79765. 249 kr. Beställning

Sydafrikanen Neils Verburg som står bakom Luddite Wines och Saluez Le Saboteur är inget större fan av skruvkapsyl.

– Jag tycker det ser enkelt och billigt ut, säger han.

Vad gör man då? Jo man sätter en kapsyl på flaskan.

– Detta är fjärde året med kapsyl, berättar Neils. Det är billigare än kork och fungerar utmärkt.

Det verkar funka finfint, för innehållet är det inget fel på alls. Vad innehåller Red då?

Jo: 77 % shiraz, 11 % mourvedre, 9 % cabernet sauvignon, 3 % cabernet franc för att vara exakt. Det är mörkbärigt och mustigt med stor charm och härliga inslag av kakao, plommon, körsbär och svarta oliver.

Beställ Luddite Shiraz också när du ändå är i farten – du kommer inte bli besviken.

På grillen: varför inte en hemgjord hamburgare? Köp gärna färs på högrev, grilla på och toppa med karamelliserad lök, kanske en skiva bacon, en god majo och lite grönt för syns skull.

Läs mer

Fler artiklar