Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
En förmiddag med Vignobles Brunier - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

En förmiddag med Vignobles Brunier

En dag som börjar med en provning av finfina viner från Châteauneuf-du-Pape, med omnejd, kan knappast bli bättre. Det skulle vara champagne då, men garrique, jordgubbar och mineral är ingen dålig start det heller.
Producenten heter Vignobles Brunier och är en familjefirma som etablerades i slutet på 1800-talet. Grundaren, Hippolyte Brunier, planterade de första stockarna i byn Bédarrides, i de sydöstra delarna av Châteauneuf-du-Pape. Idag äger man även gårdar i Gigondas och Ventoux. I slutet på 90-talet inledde man dessutom ett spännande samarbete med Ghosn familjen i Libanon. Vingården där heter Massaya och ligger i Beekadalen.

Stilen då? Klassiskt. Jämn kvalité. Old school, men man vågar göra mer moderna, fruktdrivna viner också. Fat? Ja, enbart stora 6000 liters tunnor. Svavel? Ja, men väldigt låga halter. Parker? Jajamän, han gillar Brunier. Fast vinerna är inga monster för det (det är faktiskt inte Parker heller). Detta är eleganta viner, med finess och djup frukt. Många av dem är goda redan idag. Men kan du spara toppvinerna några år; gör det. Tålamod är som det heter, en dygd.


Provade viner

Vitt
Clos La Roquete Blanc 2011, nr 72099. 301 kr. BS, aktuell årgång 2010.
Vit blend från Ch9dpape, gjort på clairette 33 %, grenache blanc 34 % och 33 % roussanne. Fylligt och friskt med toner av mjölkchoklad, rostade hasselnötter, cashewsmör, vita blommor och jasmin. Gott redan idag. Och ikväll!

Rött
Le Pigeoulet 2011, nr 75126. 121 kr. BS. Har legat ett år på stora fat, efter vinifiering i cementtankar. 80 % grenache, 10 % syrah, 5 % carignan och 5 % cinsault.
Fräscht och rent vin med härlig syra och massor med röda bär. Saftigt och inbjudande.

Mégaphone 2012, 149 kr. RS – restaurangsortiment
2012 är tredje årgången av detta vin, som är gjort på druvor från 30-40-åriga stockar. Vingården ligger i Ventoux. Innehåll: 80 % grenache och 20 % syrah.
Strukturerat och ännu ungt, men lovande med dov, mullrande frukt. Lite eldig och proppad med kirsch och plommon.

Télégramme 2011, nr 88978. 322 kr. BS idag, men fasas in i 5 butiker i mars.
Grenache-baserat vin från Ch9dpape. Fylligt och rikt, med massor av yppig frukt som inlagda körsbär, plommon, kirsch, mogna jordgubbar och hallon. Slurp!

Les Pallieres Terrasse du Diable 2011, nr 72089. 291 kr. BS, aktuell årgång 2009.
Ett vin från Gigondas på övervägande grenache och små skvättar mourvédre och clairette. Eldigt och maffigt vin med toner av jordgubbar och körsbär.

Les Pallieres Les Racines 2011, nr 72088. 291 kr. BS, aktuell årgång 2010.
Domaine Les Pallieres består av flera vingårdar i Gigondas. Les Racines ligger längre ner i vingårdarna, medan Terrasse du Diable ligger på något högre höjd.
Jag föredrar Les Racines som bjuder på rent, snyggt frukt, viol, stadiga tanniner och härligt bett.

Piedlong 2011, 439 kr. RS
Vi befinnner oss åter i Ch9dpape och i en vingård med 75-åriga stockar. Vinet består av 90 % grenache och 10 % mourvédre, vars stockar har en ålder på 50 år.
Mer modern och fruktdriven stil med massor av viol, lakritsrot, vildhallon, mogna jordgubbar och dödskallegodis (!). Läckert och långlivat.

Domaine du Vieux Telegraphe 2011, nr 99373. 499 kr. Lanseras i det fasta sortimentet i april.
Urläcker Ch9dpape! Innehåll: 65 % grenache, 15 % mourvédre, 15 % syrah, resten cinsualt, clairette och de andra vännerna till Ch9dape-viner. Stockarna har en medelålder på 60 år vilket ger vinet ett härligt djup och koncentration. Stilen är frisk och saftig, fullmatad med garrigue, hallon och nyplockade skogsbär. Massor med mineral och bra syra. Det är frestande att ploppa korken idag, men spara om ni kan…

Importör är Janake Wine Group

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia