En eftermiddag med Domaine Binet & Jacquet och Caviste

Den oberoende vinhandlaren Caviste, börjar bli rätt välkänd vid det här laget. Jag, i sällskap med många andra nyfikna och törstiga vindrickare, har investerat i flertalet lådor från denna intressanta näthandlare. Grundaren till Caviste heter Martin Berggren, vars fokus är kort och gott; att arbeta med och sälja vin som han själv tycker om.

Företaget grundades 2011 och rivstartade med en låda från omskrivna Frédéric Savart, som producerar stram och knastertorr odlarchampagne. Lanseringen hette CAV0001. Idag är man inne på CAV0027, vilken bestod av låda från med 6 viner från Domaine Labet i Jura.
Inriktningen är Frankrike, små odlare, som gärna arbetar ekologiskt och hantverksmässigt. Prisbilden är också viktig. Det ska inte kosta skjortan att dricka gott vin. Därför slipper du mellanhänder och höga påslag.
Lådorna släpps månadsvis, alltid med en förprovning på Grappe i Stockholm. Är du medlem där, levereras lådan dit utan kostnad. Annars erbjuds hemleverans för 175 kr.
Det blir inte mycket smidigare än så. Förutom att du själv måste ordna med vinöppnare och hänga på låset till Cavistes hemsida inför nästa släpp. Vinerna säljer nämligen slut snabbt. Väldigt snabbt.

Jag var snabb förra året, och kom över en låda från den lilla appellationen Faugéres i Languedoc. Producent heter Domaine Binet & Jacquet och startade 1999 av Olivier Binet och Pierre Jacquet. Ena halvan, Pierre, är på Sverigebesök för första gången och leder oss igenom en intressant provning där årgångarna verkligen får tala sitt tydliga språk.
2012 är det senaste släppet. En årgång som Pierre är väldigt nöjd med. Sommaren var torr, men regn i slutet på växtsäsongen var precis vad som behövdes. Resultatet blev eleganta, lite svalare viner.
Vi provar Faugerés Tradition 2012, som är firmans instegsvin, gjort på de fem klassiska druvorna för området; syrah, grenache, mourvédre, cinsualt och carignan. Vinet har fått jäsa och lagrats i tank under 10 månader. Stilen är saftig, ren och fräsch med toner av jordgubbar och örter.
All frukt handskördas och man använder ytterst låga halter av svavel i vinerna. Binet & Jacquet är dessutom både ekologiskt och biodynamiskt certifierade sedan några år tillbaka. Arbetet i vingårdarna är där allt börjar. Vinrankorna är planterade tätt för att de ska få jobba hårt och kämpa om näringen i jorden. Detta ger en mindre skördar, men druvor med mycket högre koncentration. Sammanlagt äger man 9 hektar planterade på 300-400 meters höjd. Jordmånen består av skiffer, typisk för appellationen.

Faugéres Réserve är ett steg upp, gjort på övervägande grenache och syrah. Årgång 2011 har fått ligga på gamla ekfat i nästan två år. Senaste årgången 2011 var varm, med väldigt jämn och gav djupa och fruktdrivna viner. Stilen har mer bett än Tradition och bjuder på läskande syra, mineralitet, fin koncentrerad frukt som vildhallon, körsbär och jordgubbar. Här finns också toner av viol och örter.

Faugéres Grande Réserve är firmans toppvin, av de tre röda viner man producerar. Kraftfullt, djupt, koncentrerat och mustigt, gjort på mestadels mourvédre och grenache. Jäsning och mognad på gamla ekfat i 22 månader. Den aktuella och fina årgången 2010 bjuder på pigg syra, mineraler, mörk frukt som kirsch, blåbär, plommon tillsammans med toner av mynta, svartpeppar och svarta oliver. Vi provar även årgång 2011, som med sina rika och täta frukt är god att dricka redan idag. Den hoppas jag vi får se i en CAV framöver. Då gäller det att vara snabb. Igen.

Fler artiklar