En dag i Haro med ett glas vin, eller två.

Haro är den lilla byn i norra Rioja, i det deldistrikt som kallas för Rioja Alta. Här bor omkring 11.000 personer. Haro är alltså lite större än både Säffle och Degerfors, men mindre än Boden. Däremot finns det mer vin i Haro än i alla de svenska orterna tillsammans. Häng med till Haro!

Det enklaste sättet att resa till Haro är via Bilbao. Därifrån är det cirka 10 mil rakt söderut. Du kan även åka via Madrid, men då får du räkna med en bilresa på minst tre timmar, eller tåg som tar bortåt fem timmar. En hyrbil från Bilbao är alltså att rekommendera. Då kan du direkt knappa in adressen till Hotel Los Agustinos som ligger mitt i den lilla byn. Det är en byggnad från 1300-talet som har fungerat som allt från sjukhus till fängelse och militär garnison. Av detta finns inga spår idag, även om en del av inredningen går i en spansk rejäl stil med mörka ekmöbler. Hotellet är ombonat, varmt och inbjudande. Hotellrestaurangen, El Claustro, som serverar klassiska rätter från regionen är också värt ett besök. 

Prova gärna bacalao a la riojana – torsk i en mustig paprikasås, långkokt spädgris eller lammkotletter. Innan middagen, som givetvis börjar sent även i denna del av Spanien, kan du släcka törsten och den värsta hungern med lite tilltugg och ett glas vin i det inbjudande atrium som ligger mitt i hotellbyggnaden. 

Hemsida: http://hotellosagustinos.com/en/

Rakt över gatan ligger ett till hotell som är något billigare än Los Agustinos; Hotel Arrope. De har också en trevlig restaurang  – Restaurante Arrope – som håller hårt på mattraditionerna. I Rioja äter man bra och helst lokalt. 

 

Men man åker inte enbart till Haro för att sova och äta. Här finns som sagt vin. I form av sju erkända bodegor bland annat.

Lopez de Heredia Viña Tondonia, CVNE, Gómez Cruzado, La Rioja Alta, S.A, Viña Pomal Bodegas Bilbaínas, Bodegas Muga och Bodegas RODA ligger samlade i ett kvarter som kallas för El Barrio de la Estacion – stationskvartetet översatt till svenska. Här ligger faktiskt en tågstation som kan ta dig till Barcelona, Zaragoza, Bilbao och San Sebastian bland annat. Stationen har ett betydande och historiskt syfte.

Här finns info om tågtider: https://www.trainline.eu/stations/haro

Andra resvägar: https://www.haroturismo.org/en/how-to-reach/

 

Annons:

Järnvägen grundades under den senare delen av 1800-talet för att underlätta transporten av vin. Innan dess använde man sig av häst och vagn. Under denna period ökade också efterfrågan på vin, framför allt i grannlandet Frankrike som drabbats hårt av vinlusen år 1867 och mjöldagg. Detta satte ordentlig fart på vinproduktionen i Rioja och många av de kända vinhusen formades under denna era. Bodegas Roda är förvisso en nykomling i kvarteret, grundad 1987, fast kvalitetsmässigt hör de utan tvekan till samma erkända grupp med vinhus.

I dessa kvarter kan du alltså enkelt ta dig runt till fots. De flesta av husen har öppet för besökare året runt och de tar dig gärna på en rundtur i vineriet och för en provsmakning. Med andra ord; lämna bilen. Vin kan du givetvis köpa på plats – detta är inte Sverige.

Om inte resväskan är tillräcklig fylld med vin, rekommenderar jag ett besök på Vinoteca Rodriguez Alonso. Den ligger bara minuter från Los Agustionos, på Condes de Haro 5.

De har en imponerande samling av gamla årgångar från Rioja, uppblandat med det nya moderna Rioja samt många vintillbehör som glas, karaffer och delikatesser. Slå till på en Viña Tondonia från 1982, det moderna och ljuvliga vita vinet på viura från Iraun från Oxer Wines, några förpackningar vit sparris och grillad paprika. Vad mer behöver man?

 

Haro har trots sin ringa storlek flera tapasbarer som ligger koncentrerade kring Plaza de Paz och bland smågatorna runt torget. På Calle Santo Tómas hittar du flertalet av dem, samt några vinbutiker. Vill du ändå göra en liten utflykt och prova maten på en genuin och klassisk restaurang, är La Vieja Bodega det bästa valet. Den ligger bara några kilometer söder om Haros centrum.

Hemsida: http://laviejabodega.es

Du går inte dit för att äta trendig eller innovativ mat. Du går dit för att maten på tallriken är lokal, vällagad och mycket god. Du går också dit för vinlistan. Det är en gedigen historia med över 400 viner i lager, där nästan allt kommer från Rioja.

Hoppas Haro lockar!

Mer info om Haro finns här: https://www.haroturismo.org

På sidan hittar du fler tips på hotell, restauranger, vinhus, vinbutiker och så vidare. Allt du behöver för en vinhelg i Haro.

Läs mer

Fler artiklar