Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Emma Ziemann - källarmästare på Äng
Skriven av Sofia Ander

Emma Ziemann – källarmästare på Äng

Redaktionen på DinVinguide.se hade nyligen nöjet att besöka Ästad Vingård och även den enstjärniga restaurangen Äng. Under vår vistelse hann vi också med ett möte med Emma Ziemann, en av Sveriges främsta tävlande sommelierer.

Emma Ziemann – källarmästare på Äng

Vi träffar Emma Ziemann, sommelier och källarmästare på restaurang Äng, några timmar innan service. Hon har precis anlänt till Ästad från sitt hem i Kungälv, som ligger 1,5 timme bort. 

– Visst blir det en del pendlande, men jag kan också jobba från hemmet ibland. Jag kör service tre dagar i veckan här på Äng. Resten av tiden lägger jag på föreläsningar på YRGO och The WineHub, samt konsultarbete och sommeliertävlingar. Och framför allt har jag möjlighet att spendera tid med min familj, då Äng har stäng på helgerna, berättar Emma som har en pigg liten 2-åring där hemma. 

Emma har redan hunnit med mycket under sin vinkarriär. Hon är idag 33 år, och har kammat hem flertalet både silvriga och guldiga pokaler i sommeliertävlingar. År 2016 vann hon Lily Bollinger Award. En tävling stiftad av importören Arvid Nordquist i samarbete med champagnehuset Bollinger för att uppmuntra kvinnor att tävla i sommellerie. År 2018 och 2022 kammade hon hem guld i Swedish Sommelier SM, och en silvermedalj både 2021 och 2022 i Nordic Sommelier Championship. Stjärnkrogar som Thörnströms Kök och Upper House Dining i Göteborg står också med på hennes cv. Ett cv som numera är uppdaterad med tjänsten på Äng där hon är källarmästare och även ansvarig för deras vinprogram och dryckesupplevelser. 

 

Emma Ziemann – källarmästare på Äng

Äng öppnade på Ästad för tre år sedan, men fick en nystart 1 juli i år, då man flyttade in i nya lokaler. Ute på en vacker äng. Man har redan en stjärna, och det borde bara vara en tidsfråga innan det blir två. Ambitionerna är höga, mycket tack vare köksmästaren Filip Gemzell, en prisbelönt och erkänd kock.

Emmas uppgift är att bygga upp vinkällaren, hålla föreläsningar för personalen men också jobba service. Idag består personalstyrkan av över 20 personer. Flera av dem är praktikanter, där en del kommer direkt från Restaurangakademin, och en del reser dit från andra länder.

– Vi är ett multinationellt gäng, säger Emma. Det hjälper oss att skapa nätverk och utbyta erfarenheter.

– Eftersom vår mat är närodlad och närproducerad vill vi även se det på vinlistan. Vi har därför valt att hålla oss inom Europas gränser, både på vin och sprit, med stort fokus på champagne, Bourgogne, Spanien, Tyskland och Italien, berättar Emma. Listan är klassisk med många tunga namn. Jag är också mycket ödmjuk över att ha fått förtroendet att lista flera allokeringsviner, fortsätter Emma.                                                 

– Våra vinpaket är populära, men paketen kan också förhindra gästen från att våga utforska  vinkällaren. Fast tack vare att vi jobbar med Coravin kan vi öppna specialflaskor enligt överenskommelse, tillägger hon. Att vara flexibel och lyhörd är viktigt, och Äng har alltid en sommelier på plats som kan guida gästen genom vinlistan.

– Mitt största arbete just nu är att jobba med djupet. Att hitta nya viner är en sak, men vi vill få en större bredd med äldre årgångar och givetvis blanda in Ästads egna viner i listan, som för närvarande endast är med i vinpaketet. Vår servering börjar alltid med ett glas mousserande från Ästads Vingård.

 

- Vårt mål år att hela tiden ligga ett steg före, att vara ett resmål och en självklar plats för vinturism. Här finns redan två restauranger, ett spa, hotell och en vingård.

Vad har du själv för drömviner, kan du ge oss tre riktiga höjdarupplevelse?

Emma funderar en stund, letar i vinminnet.

– En stor upplevelse är Salon 1997, den dricker så fint nu! Därefter blir det Domaine des Comtes Lafon Meursault Charmes 2019, ung men fantastisk redan. Som nummer 3 måste det bli Vega Sicilia Unico Reserva som är en multivintage. Och ett vin jag ser fram emot att öppna är Biondi Santi Brunello di Montalcino Tenuta Greppo Riserva 1985.

– Jag måste få lägga till en champagne att avsluta med – Doyard Libertine Doux – som innehåller 65 gram socker. En perfekt avrundning på en bättre middag.

Har du några bra tips på krogar i din närhet då?

– Wolfgang Vincafé i Göteborg! Det var mitt pandemijobb. De har en stark vinlista med riktigt bra priser, tipsar Emma om.

Det börjar bli dags för service. Emma ska svida om, och vi med. Förväntningarna inför kvällen är höga. Det börjar minst sagt lovande, med två val av champagne i helt olika stilar, som serveras i baren. De ackompanjeras av smakfulla, lekfulla och vackra kanapéer. Resan fortsätter därefter en trappa ned, i den riktiga matsalen.

Emma kommer med en karaff fylld med ett gyllene och fint pärlande vin.

– Vi inleder med ett glas av Ästad Mousserande från 2018 till vår första servering, berättar Emma.

Emma ger oss den redan så välfyllda och lockande vinlistan. Nu börjar vinresan och upplevelsen på Äng på riktigt. Men what happens at Äng, stays at Äng!

Emma Ziemann – källarmästare på Äng

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer