Druva i fokus: xarel-lo

Ska man ta sig an en druva som heter xarel-lo, då får man även ta sig an Wine Grapes av Jancis Robinson för att få exakt fakta och svar. För er som inte har detta standardverk hemma finns ju vår Druvguide här på DinVinguide.se, se sit i artikeln. Följ med och läs om xarel-lo. 

Druva i fokus: xarel-lo

Visst är det en tungvrickare? Ska man uttala x, eller? Tänk tja, alltså tjarello, så är ni på god väg. Att kunna uttala en uttalat inhemsk druva är inte alltid en självklarhet. Särskilt inte när den har katalanskt ursprung där x är en flitigt använd bokstav. Men är man katalan, då vet ni att man går sin egen väg; och det gör xarel-lo. 

Som vanligt kommer en druva sällan ensam. Synonymer är dess bästa kompisar. Hittar ni namn som pansa blanca, pansal, premsal blanca, xarello och xerello är det alltså samma druva. 

HISTORIK

Xarel-lo omnämnes första gången redan 1785 i staden Sitges i Penedès , i en bok av en katalansk författare. Enligt honom härstammar ordet från italienskans chiarello, som i sin tur kommer från claret. En gammal benämning på lätta röda viner. Xarel-lo är däremot en grön druva, fast den har en mutation – xarel-lo rosado vars druvor är lätt rosafärgade. 

SMAKPROFIL

Druvklasarna är små och kompakta med tjockt tåligt skal. Det gör druvan resistent mot sjukdomar som botrytis, men den är däremot mottaglig för mjöldagg. 

Xarel-lo kommer i både stilla och bubblande form. Inom cavaproduktion är den en viktig beståndsdel då den står för struktur, syra, friskhet och samtidigt lagringskapacitet. Smakprofilen går år det gröna, där citrus, äpplen och päron dominerar tillsammans med vilda örter och höga syror. Ett vin för skaldjur, ostron, grillade fiskar, bläckfisk, gazpacho, tapas och paella, bubblande som stilla. 

 

Annons:

ODLINGSPLATSER

Katalonien leder stort, tack vare produktionen av cava som är baserad i området. Där odlas den främst i Penedès med vingårdar bestående av cirka 8000 hektar. Där finns flertalet cavaproducenter som värdesätter just xarel-lo extra högt. De har därför skapat toppviner gjorda på uteslutande xarel-lo. Exempel hittar ni bland annat hos de framstående firmorna Gramona, Recaredo och Sabaté i Coca.

Är man nyfiken på de stilla vinerna gjorda på xarel-lo rekommenderas producenterna Pares Balta, Albet i Noya, Alta Alella, Torres, Can Rafols dels Caus, Mas Candí och Nadal med flera.

PROVNING

Vad finns på vår svenska marknad? Söker man på Bolagets hemsida blir de flesta svaren cava och andra mousserande viner. Det finns trots allt några stilla också, många av dem har dock lanserats något för unga. De får gärna vila till sig lite innan uppkorkning.

 

Font Rubí 2018, nr 90430. 179 kr. Lanserades 4/10, finns kvar i ett 50-tal butiker.

Nytt vin från Torres med ursprung Costers de Lavernó, en subzon inne i Penedes.

Syror som raketer, mängder med mineraler, stram citrus plus skalet från dem mixat med salta, våta stenar och en viss örtighet. Ingen direkt charmör och inget man dricker på egen hand. Här behövs ostron, en skaldjursplateau och gärna en tids lagring.

Alta Alella Cau d’en Genís 2018, nr 92342. 189 kr. Lanserades 7/6, finns kvar i ett fåtal butiker.

Alta Alella förknippas framför allt med mousserande vin, men de gör minsann både rött och stilla vitt också.Här kallar man xarel-lo för pansa blanca istället som har fått jäsa på äggformade cementägg. Detta för att frigöra mer smak från vinet då jäsfällningen har möjlighet att röra sig runt i vinet.

Detta är också en relativt stram och ung historia som jag gärna skulle besöka igen om allt från ett till fem år. Lagringen på jästfällningen har rundat av syran något som omfamnas av rök, mineralsälta, krossade stenar, grapefrukt och citronskal. Ge den tid eller ostron.

MiM Natura Xarel-lo de Terrer 2017, nr 6442. 119 kr. Finns i cirka 30 butiker.

Ett av de få stilla vinerna som finns på hyllorna. Innehåll: 85 % xarel-lo och resten chardonnay. Även här är ursprung Penedès .

Krispig och härligt stramt med färska örter mixade med gröna äpplen, lime, pomelo, grapefrukt och ihållande syror. Uppfriskande aperitivo som retar aptiten. Fortsätt sippa till grillad bläckfisk, pimientos de padron och gazpacho – mitt i höstmörkret.

Cava Aurelia Brut Nature Gran Reserva 2015. nr 7923, 159 kr. Fast sortiment, finns i cirka 50 butiker.

Ekologisk favoritcava som är gjord på 40 % xarel-lo, 40 % macabeo och resterande lika delar parellada och chardonnay. Krämigt, friskt och riktigt snygg med drag av salta mandlar, gröna äpplen, mogen citrus och rostat bröd.

Prova till salta marconamandlar och tunna skivor jamón serrano.

Läs mer


Fler artiklar