Dr Loosen – En Bourgogneälskare i Tyskland

Ernst Loosen är egentligen en stor Bourgogneälskare, med en samling på över 10.000 röda viner i sitt hem. Men man kan ju tycka om andra druvor också. Riesling t.ex. För det märker man att Ernst gör, med sina gårdar och viner, odlade på olika platser i Tyskland. Hjärtat ligger däremot i Mosel. Heltorrt eller helsött, här finns alla stilar och vinerna är riktigt trevlig prissatta också. För säkerhets skull äger Ernst även gårdar i Oregon, så att han kan producera sin favorit; pinot noir. Denna vinfirma går under namnet J. Christoffer och är ett samarbete mellan Ernst och Jay Somers, som har lång erfarenhet av vinmakning i Oregon. Fokus är givetvis pinot noir, men även sauvignon blanc och chardonnay produceras här. Självfallet gör Ernst pinot noir i Tyskland också, från sin vingård Villa Wolf som ligger i Pfalz.

Det går även att hitta vin från Washington, med Ernst signum. Eroica, som är ett samarbete mellan Loosen och Chateau Ste Michelle, en firma i Columbia Valley som länge fokuserat på just riesling.

Filosofin bakom Ernst vinmakande och viner, är enkel. Att göra så lite som möjligt. Vinmakaren och Ernst låter vinerna sköta sig själv och använder bara den naturliga jästen under vinfieringen. Ett tankesätt som var helt emot den traditionella i Mosel på sin tid, under 80-talet. Men tack vare det och tillgängliga och framför allt prisvärda viner, har Ernst Loosen kammat hem ett antal vinmakarpriser och utmärkelser genom åren.

Här får ni några tips, från den senaste provningen av Loosens tyska viner, med en del nya årgångar.

JL Wolf Wachenheimer Belz Riesling 2012, nr 70095. 171 kr. BS

Vinet kommer från Loosens vingårdar i Pfalz där vingårdarna är mycket rika på krita. Vingården Belz ägs helt av Wolf.  En ren och pigg riesling, med massa mineral och citrus. En frisk fläkt.

Dr. L Riesling 2014, nr 7218. 85 kr. FS

Klassisk Mosel-riesling, som hängt med på hyllorna ett bra tag. Vingården ligger i byn Bernkastel, i hjärtat av Mosel. Halvtorr i stilen, med läskande syra och sötma och endast 10 % alkohol. Fullmatad med toner av fläder, apelsin och citronlemonad.

drloosenriesling2006-175x0

Dr. L Riesling Old Vines Kabinett 2013, nr 5369. 109 kr. FS

En stramare riesling, med bra djup och friska toner av mineral, gröna äpplen, rosa grape och livlig syra. Frukten kommer från gamla vinstockar, med en ålder på 60 år.

drlrieslingkaboldw11-175x0

Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2013, nr 74103. 145 kr. BS

Denna vingård har en liten stentrappa, som byggdes för att arbetarna skulle kunna ta sig ner till fälten. Därav namnet ”treppchen” (trappa på tyska). Jordmånen består av skiffer, som ger viner med kraft och mycket mineralitet. Denna riesling kabinett bjuder på just det; strama mineraltoner, massor med citrus och lång eftersmak.

Dr Loosen Beerenauslese 2011, nr 5364. 115 kr för 187 ml. FS

Provningen avslutas med något sött, riktigt sött tom. Vinet innehåller cirka 115 gram socker, men tack vare den friska Moselsyran, känner man istället bara smakerna av citruszest, apelsin, lemonad, ingefära och mineral. Lika söt som god. Servera till en citrontart, mjölkchokladmousse eller varför inte klassikern Gino?

Importör är VinUnic

 

Fler artiklar