Domaine Jaboulet strålar, tack vare sin kvinnliga vinmakerska

I staden Tain l’Hermitage, Rhônedalen, ligger den anrika vinfirman Domaine Paul Jaboulet. Grundad redan i början på 1830-talet. De var länge ansedda som en av de främsta i regionen, även in på 1900-talets slut. Någonstans försvann energin och kvalitén. Det krävdes nya tag. I form av en stark kvinnlig vinmakerska. 

Annons:

2006 kom räddningen. Jaboulet behövde nytt blod. Nya idéer och framtidsplaner. Familjen Frey, från Schweiz, kom i rättan tid. De är inga nykomlingar i vinbranschen. De äger redan Chateau La Lagune i Haut-Medoc och har ett stort aktieinnehav i Champagnehuset Billecart-Salmon. Vinmakare i Bordeaux är dottern i familjen, Caroline Frey. Hon började där 2004, efter flera års studier i oenologi på Bordeauxs universitet.

Caroline föddes faktiskt i Champagne och växte upp i Montagne de Reims. Så vin har alltid funnits i hennes närhet. Idag pendlar hon mellan Bordeaux och Rhône, där den mesta av tiden spenderas på Jaboulet. Här har Caroline gjort ett enastående arbete. Från och med årgången 2010 går det att följa förändringarna. Och inte minst förbättringarna. Sakta men säkert har hon arbetat om vingårdarna, planterat om och planerat om.

Vinkällaren har moderniserats och man har börjat titta mer på användning av cementägg och stora ekfat, istället för att lägga all kraft på små barriquer.

Det känns i vinerna. De vibrerar av frisk, ren frukt med fin struktur och lång eftersmak. Jaboulet kan också stoltsera med många gamla vingårdar, där knotiga vinstockar ger eleganta och fokuserade viner. I dagsläget äger man 115 hektar, med stor inriktning på syrah och även en liten del vitt på roussanne och marsanne. Caroline är mycket positiv till ekologisk och biodynamisk vinmakning. I både Bordeaux och Rhône, använder hon en mix av dem båda. En certifiering är på gång.

Framtiden ser ljus ut för Jaboulet. Vinerna kan om möjligt, bara bli ännu bättre. Det ser även ljust ut för oss konsumenter. Flertalet av firmans viner ligger i beställningssortimentet på Systembolaget. Några trevliga småsläpp dyker också upp mellan varven.

Jag har provat igenom några av Jaboulets viner, bland annat från toppåret 2010. Året då Carolines  kapacitet började visa sig. Prova ni också.

Crozes-Hermitage Les Jalets 2010, nr 70292. 155 kr

2010 var en strålande årgång i Rhonedalen. Lagringsdugliga viner med balans och alla komponenter på plats. Nu börjar de öppna upp sig. Les Jalets är inne i fin drickfas nu, även om den går att glömma bort ytterligare några år. Vinet är mustigt och saftigt. Syran är frisk och läskande. I doft och smak finns inslag av jordgubbar, cassis, torkade örter, tobak och ceder.

Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert 2013, nr 92207. 199 kr. OBS, lanseras 8 april.

En litet förprov, av som komma skall. Ännu ungt, men hyfsat tillgängligt med frisk syra och mörk frukt. Lufta; det är nyckeln och hemligheten till många unga viner. Thalabert bjuder på smaker av vitpeppar, vildhallon, körsbär och anis, med en antydan av julkryddor, toppat med mineraler och torra tanniner.

6703_w_jaboulet_thalabert

Cornas Les Grandes Terrasses 2010, nr 72149. 265 kr

Les Grandes Terrasses har ett långt liv kvar, fast en stund i karaff plockar fram det bästa hos vinet. Här hittar vi en fin struktur, bra syra och torra, med söta tanniner. Stilen är mullig och bjuder på smaker av skogsbär, cassis, vildhallon, anis och söta kryddor som kanel, kardemumma och nejlika. Eftersmaken är lång och förföriskt. Goda grejer.

Microsoft Word - Cornas - Les Grandes Terrasses.doc

Importör är Nigab

Läs mer

Fler artiklar