Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
skördetid vindruvor
Skriven av Sofia Ander

Domaine Guillaume Armand – det nya Languedoc

Det händer mycket i Languedoc. Det känns självklart, då det är Frankrikes största region. En ny generation vinmakare har börjat röra om i vinfaten. Domaine Guillaume Armand är en av dem.

Guillaume Armand är dock ingen duvunge i vinbranschen. Han och systern Cammi, har vuxit upp en vinodlarfamilj i Languedoc. Nimes, närmare bestämt, en av de större kuststäderna i området.

Vinet och passionen finns i blodet.

Cammi representerar son brors viner i Sverige. Hon har också mycket spännande att berätta om Languedoc, under vårt möte.

– Languedoc har länge stått för massproducerade viner. Kvantitet, framför kvalité. Berättar Cammi.

– Men inte längre. Den nya generationen vinmakare går mot svalare och mer eleganta viner. Det är en spännande och dynamisk vinregion, som ger bra valuta för pengarna. Här kommer hända mycket framöver.

Domaine Guillaume är en ung firma, som grundades av Guillaume i början på 2012. Han fick då chansen att ta över 3,5 hektar mark i Vacquerolles, som ligger en liten bit ovanför Nimes. Plotten är odlad med syrah. grenache och cinsault. Jordmånen präglas av framför allt kalksten, lera och märgel. Allt är ekologiskt, handskördat och fathanteringen är mycket försiktig. De lyckas också hålla alkoholhalten nere. Något som inte är helt enkelt i denna varma och torra region. Detta bidrar ännu mer till vinernas stilfullhet och balans. Domaine Guillaume är  ”det nya Languedoc”. Jag ser fram emot att se mer från firman. För det här,  är riktigt bra.

2013 är firmans första årgång. I dagsläget produceras tre viner, som finns att beställa via privatimport i Sverige.

Clos Vacquerolles Rouge 2013. 164 kr, PI nr AR-LADR1301

En blend på 80 % syrah och 20 % grenache. Vinet har jäst och lagrats på cementtank. Ett saftigt och mustigt vin, med ren, läcker frukt och härlig ton av garrique. Här handlar det om frukt och tillgänglighet. Tänk vildhallon, körsbär, plommon och lång, fin syrlig eftersmak. Lika gott idag, som om 5-10 år. Produktionen ligger omkring 10.000 flaskor.

IMG-20151126-WA0006

Clos Vacquerolles Expression 2013. 229 kr, PI nr AR-LADR1302

Samma blend, men här har vinet lagrats i 12 månader på stora, gamla ekfat. Ett vin med lite mer struktur, koncentration och djup. Frukten är dock fortfarande i fokus. Ett vin med fräschör, mineral, garrique, skogsbär och flörtiga drag. Svårlagrat…

IMG-20151126-WA0007

Clos Vacquerolles G 2013. 229 kr. PI nr AR-LADR1303

G står för Guillaume, ägare och vinmakare. Det står också för grenache. En finare hyllning är svår att finna. Vinet innehåller hela 90 % grenache och 10 % syrah och görs i endast 1200 flaskor. Lagring på 500 liters gamla ekfat i 12 månader. Ett läskande vin, med frisk syra och härlig grenachefrukt. Här hittar vi solvarma jordgubbar, granatäpplen, krossade tranbär och vildhallon. Vackert! Vinner på lagring, fast i det här fallet är det svårt att motivera varför…

IMG-20151126-WA0008

Importör är Prästgårdens Vinhandel

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer