Digitala provningar i nya tider 

Det duggar inte tätt med vinprovningar just nu. Något som vinskribenter vanligtvis är rätt bortskämda med. I Sverige och särskilt i Stockholm är vi vana, och nästan lite blasé där den ena vinaktiviteten avlöser den andra. Det är mässor, provningar på Systembolaget, besök från spännande vinländer och provningar med producenter. Nu råder digitala provningar i nya tider. 

Digitala provningar i nya tider 

Tidigare har vi fått sålla oss igenom veckornas hektiska vinprovningsschema. En ynnest och ett lyxproblem. Hur gör man då som vinimportör och producent när man ändå vill nå ut med sina viner och få en möjlighet att prata med skribenter och konsumenter? Jo, man kör en zoomtasting. Så klart!

Online-provningar har blivit det nya svarta. Jag har blivit av med zoom-oskulden två gånger på kort tid. Det var lite trixade i början med tekniken och ljudet. Men nu börjar det zooma in bra.

Först ut var en hemmaprovning framför datorn med vin i glasen och vinproducenten Johannes Leitz på skärmen. Johannes tog oss igenom en provning med start i det alkoholfria, som han lyckas väldigt bra med, till några Grosses Gewäsch-toppar.

På hyllorna just nu finns det säkra kortet Eins Zwei Dry Riesling Trocken 2018.

– En riktigt fin årgång, berättar Johannes.

– Det blev ingen vår utan sommar direkt med temperaturer upp mot 30 grader. En fruktdriven årgång med fin mognad, bra syra och balans. Vi skördade sent och lät sedan vinet ligga länge på jästen.

Digitala provningar i nya tider

Eins Zwei Dry Riesling Trocken 2018, nr 99 kr. 5822. 99 kr. Finns i över 400 butiker.

Vinet är intensivt, kryddigt och läskande med mineraler, fin sälta och pang-på-gul frukt som plommon, päron, aprikos och persika.

Zoom nummer två skedde i ett luftigt konferensrum, med eget skrivbord, handsprit och gott om avstånd. Lite som att sitta på skolbänken igen. Provningen arrangerades av The Wine Agency som kopplade in sin producent Francois Lurton, från karantänen i Bordeaux och vinmakaren/ansvarig Thibault Lepoure på gården Piedra Negra i Argentina.Digitala provningar i nya tider

På agendan, sex årgångar av toppvinet Chacayes som kommer från Uco Valley i Mendoza. Första årgången lanserades 2002 och tre år senare var allt ekologiskt certifierat. Höga höjder, stenig jordmån med vulkaniska inslag ger rika viner med massor av fräschör.

Jag fastnade särskilt för årgång 2014, som består av 50 % malbec, 40 % cot och 10 % cabernet sauvignon.

I glaset: vilda örter som timjan, rosmarin och viol smälter samman med friska röda bär, söt plommonfrukt, viol och oändlig energi. Inget budgetvin, utan ett rött du plockar fram till ett speciellt tillfälle. Privatimport, 699 kr.

Annons:

Digitala provningar i nya tider 

Allt går, om än på ett lite annorlunda och mer påhittigt vis. Och påhittiga är många branscher. Jag imponeras av den kreativitet och uppfinningsrikedom som flödar just nu. Särskilt på restaurangsidan. Matkassar budas, helgkassar plockas ihop inför fredagarna, hotell erbjuder långtidsboende med fyndpriser och vinimportörer erbjuder onlineprovningar och spännande vinlådor sprängfyllda med smaker.

Hur går det för vinbranschen då? Den är naturligtvis också drabbad, i många led. Ann Burgaz, VD på The Wine Agency, berättar att försäljningen ökade på Systembolaget med hela 7,5 procent under mars månad. April blev lite mer stabiliserad. Mot restaurang har man, som så många andra, tappat markant. Det finns också problem längre bak. Som produktionen av korkar, flaskor, skruvkapsyler och framför allt transporten som sats på paus under den värsta krisen. Transporten går, men är i regel dyrare. Man ser också en viss ökning på något billigare viner, särskilt på boxsidan.

På DinVinguide finns det också en onlineprovning upplagd, med Fransesco Mazzei från Marchesi Mazzei i Toscana. Han brukar besöka Sverige minst två gånger om året. Sverige är en viktig marknad. Nu får det bli en presentation av vinerna via en videolänk istället. Det går det också.Digitala provningar i nya tider

https://dinvinguide.se/fredrikschelin/fredagstipset-44-online-vinprovning-fran-toskana/

 

 

Två tips från Marchesi Mazzei som lanseras nu på tisdag.

 

Zisola 2017, nr 92131. 149 kr. 6000 flaskor lanseras 12/5.

Charmig sicilianare med solmättad frukt och örter från Medelhavet.

Saftiga plommon, anis, fänkålsfrön och fina syror. Vi fyller på glaset till sommargrillen.

 

 

Digitala provningar i nya tider Doppiozeta Marchesi Mazzei 2016, nr 93062. 248 kr. 1200 flaskor lanseras 12/5.

Några snäpp upp. Lite mer av tutti. Högre syror, mer fräschör, fler örter och djupa drag av lagerblad, muskot, anis och mulliga

körsbär.

 

Fler online-provningar kommer även dyka upp på Sweden Wine Club under juni. In och titta på deras program.

https://swedenwineclub.se

För den som vill prova champagne från Louis Roederer med Fredrik Schelin, kan vi tipsa om en onlineprovning på BestChampagne.se Facebooksida.
När?
Torsdag 28 maj kl 18.00

Sidekick blir också Jesper som ligger bakom instagramkanalen Mousserande.se

Läs mer

Fler artiklar