Det våras för zinfandel 

Under det sena 1800-talet, emigrerade italienaren Edoardo Seghesio - som flera andra landsmän- till Kalifornien. Efternamnet är kanske bekant? Tänk vin. Tänk zinfandel. 

Han planterade sin allra första vinranka på amerikansk mark år 1885. Seghesio är idag ett välkänt och betydande namn i vinvärlden, särskilt när det kommer till zinfandel. En druva lika älskad som bespottad. 

Även om Edoardo var tidigt ute med sin planering, skulle familjens vinhistoria inte starta på riktigt förrän i början på 1980-talet. Under nästan hela 1900-talet sålde nämligen familjen Seghesio sin frukt till produktion av bulkvin. Den första egna lanseringen med familjens etikett kom år 1983.

Tanken är nästan svindlande. Det känns som om Seghesio alltid varit en viktig del av Kaliforniens rika vinhistoria – och på sätt och vis är det så.

Tack vare sin tidiga start och tack vare Edoardo, har man idag tillgång till många gamla vinrankor och många fina vinplotter som är utspridda i Sonoma. I Keyhole Ranch, som är den svalaste vingården i Russian River Valley, har man planteringar av de italienska druvorna arneis och vermentino bland andra. Seghesio gör mycket mer än bara zinfandel.

 

Annons:

Det italienska arvet syns även i de vita vinerna, där vermentino är en av nykomlingarna. Druvorna planterades för 10 år sedan och vinet fick sin premiär 2011.

Andrew Robinson som är vinmakare hos Seghesio sedan 2015, har med sig detta friska och rena vin och några andra italienare under sitt besök i Sverige i mars i år.

– Våra vita viner lagras enbart på cementtankar. Inspirationen till att göra en vermentino fick vi tack vare en medarbetare från Ligurien (en region i norra Italien). Just denna klon kommer från firman Tablas Creek, berättar Andrew.

Det är ett vin som smakar så mycket Ligurien och vermentino som det går. Grapefrukt, citron, vit persika, krossade stenar och örtkvistar av rosmarin och salvia.

Förhoppningvis dyker detta vin upp i sortimentet hos den svenska importören framöver.

Seghesio gör även druvrena viner på barbera, aglianico och sangiovese. Fast zinfandel förblir den stora stjärnan. Hur ser trenden ut kring zinfandel i USA, undrar vi?

– Zinfandels popularitet i USA har gått ner tyvärr, berättar Andrew. En stor del av frukten hamnar i blends och tyvärr görs det mycket dålig zinfandel. Det hjälper inte på ryktet för druvan.

– Problemet med zinfandel är mognaden, som ofta är ojämn. I en klase kan det finnas både mogna och helt omogna druvor. En del producenter skördar ändå eller ännu värre – väntar tills alla druvor mogna och därmed övermogna, fortsätter Andrew.

Vips, där har vi den syltiga zinfandeln utan vare sig struktur, syra eller djup.

Seghesios recept är hård selektering. Endast jämnt mogna druvor hamnar i vinerna. Vingårdsvinerna lagras övervägande på franska ekfat för mer finess och tack vare alla sina gårdar med gamla vinstockar får man små, men koncentrerade druvor.

De spetsar gärna sina zinfandelviner med några procent petite sirah eller carignan för extra kraft och inte minst lagringskapacitet. Samma filosofi vi ser hos till exempel Ridge och Carlisle, två andra firmor som kan zinfandel.

 

Andrew tar oss igenom en fyllig provning av Seghesios vingårdsbetecknade viner och visar även upp några äldre årgångar. Vinerna talar sin tydliga språk – de är riktigt goda och de kan lagras.

Sonoma County Zinfandel 2015, nr 22562. 209 kr. FS

Pålitlig klassiker som funnits på hyllorna sedan 2003. Saftig och öppen från en tillgänglig årgång som bjuder oss på jordgubbar, vildhallon, ett fint tanninbett och mynta.

Seghesio Rockpile Zinfandel 2015, nr 75652, 399 kr. BS

Rockpile är en relativt ny AVA (appellation) med ett särskilt mikroklimat och en stenig jordmån. Här får vi smaka på 100 procent zinfandel. En intensiv och kryddig sådan, med bra bett och friska smaker av vildhallon, granatäpplen, röda vinbär och en kanelstång i den långa eftersmaken.

Seghesio Cortina Dry Creek Zinfandel 2014, nr 95586. 349 kr. Tillfälligt släpp 6/9. Ett 40-tal flaskor finns kvar i ett fåtal butiker.

Frukten till Cortina är planterad under 30- och 50-talet. Det är alltså gamla stockar som ger små skördar, med mycket smak. Cortina är en av mina favoriter, tack vare sina svalare frukt, fräscha syra och nästan blommiga inslag av torkade örter, mineral och rödsyrliga bär. Innehåll: 100 procent zinfandel.

Seghesio Old Vine Zinfandel 2015, nr 99288. 299 kr. 1800 flaskor lanseras 6 april.

2015 var ett hett år, berättar Andrew. Vissa dagar gick temperaturen över 100 fahrenheit, vilket motsvarar cirka 40 grader celsius. Tack vare att man blandar frukt från gamla stockar från olika områden, går det däremot att få en fin balans och harmoni i Old Vine även under ett varmt år.

Här samsas zinfandel med några droppar carignan. Vinet är krämigt och har samtidigt en bra struktur och hintar av peppar, mineral, färska örter och krossade stenar.

Nog våras det? Inte bara i luften.

Läs mer


Fler artiklar