Det våras för vinresan – åk till Basilicata

Långt söderut i Italien, inklämt mellan landets klack Apulien och den lite vilda och rustika foten Kalabrien ligger den ännu något oupptäckta regionen Basilicata. En av mina favoritplatser i Italien. 

Följ med till Basilicata

Att redan tänka på vårsolen och kommande semesterplaner är kanske väl optimistikt. Men drömma kan vi ju alltid göra. Vi  behöver det under kalla dagar i februari.

Jag drömmer mig gärna bort till södra Italien och till regionen Basilicata. 

Resan börjar i Matera. En stad och provins som en gång i tiden kallades för Italiens skam. Här bodde människor under usla förhållanden. Fattigdomen var stor, sjukdomar spred sig snabbt då man bodde i grottor som varken hade el eller vatten. Till slut tog staten sitt ansvar och flyttade befolkningen till en ny modern del av Matera. Detta var så sent som mitten på 1950-talet. 

Under åren har den gamla delen restaurerats och byggts om. Grottorna är bevarade och inhyser istället häftiga hotell, spektakulära restauranger och hippa butiker. Matera har fått nytt liv. Det liv det förtjänar. Och du förtjänar att åka dit, för staden är inte likt någonting annat. Den gamla delen med grottorna, Sassi di Matera, blev världsarvslistad 1993. I år är den en av Europas Kulturhuvudstäder.

 

Lyxa till det och bo på Palazzo Gattini med takterass som blickar ut över grottor och gränder.

Länk: http://www.palazzogattini.it/en/home/

Eller välj lite mer modesta Sassi Hotel där du bor i en av stans alla grottor.

Länk: http://www.hotelsassi.it/index.php?lang=it

Stora stekar sköljer du ner med lokalt vin för inga pengar på Le Botteghe.

Länk: http://www.lebotteghematera.it/

La Gattabuia är också ett trevligt tips med stor vinkällare som ligger mitt på ett torg, Piazza del Sedile.

Länk: http://www.lagattabuia.eu

Maten är överlag väldigt billig i denna del av Italien. Det är mycket grönt på tallriken och något som alltid ingår är den lokala röda paprikan. Den är mer avlång än de vi ser i våra butiker och är ofta torkad och mer söt i smaken. Ät den som ett tilltugg eller njut av den smulad över en pastarätt. Vinet är förresten urbilligt det också…

Resedrömmarna väcktes till liv igen efter ett tv-program där Jaime Oliver reste runt med sin italienska kollega Gennaro i just Basilicata. Där besökte de nonna 85 år gammal som har gjort egen pasta i hela sitt liv. Hon försökte lära Jaime den speciella tekniken och handlaget, men det slutar med att hon skrattar och pustar åt hans tappra försök. Det blev en middag till slut, i nonnas kök. En hemgjord pasta med bara lokala och enkla ingredienser. Paprikan är givetvis med.

Kockparet reser vidare, upp i bergen, där de träffar på en familj som än idag jobbar som fåraherdar. Border collies ser till att fåren håller sig de där ska, undertiden som familjen ordnar med middagen. Det blir så klart lamm. Maten tillagas över öppen eld med rotfrukter och örtkryddor som växer i närheten. Ibland önskar man att teven kunde ge oss dofter. Detta var ett sådant tillfälle där den italienska matlagningen – när den är som mest enkel och genuin – fick skina.

Filosofin genomsyrar hela regionen. Tiden har på många sätt stått stilla. Men Basilicata har också utvecklats, restaurerats och vårdats under lång tid. Allt finns här. Historia, kultur, natur, underbar mat, vin och även bad.

 

Annons:

På andra sidan kusten, söder om Napoli, ligger en annan by vid namn Maratea. Den är betydligt mindre än Matera med sina 5000 invånare. Fast ändå full av liv. Kuststräckan bjuder på både sand och klippiga berg. Byn inhyser många mysiga trattorior och vinbarer.

Ett måste är La Taverna di zu Cicco som bara serverar inhemsk mat och gärna lyfter fram ett lokalt bröd som bara finns i denna provins.

Länk: http://www.latavernadizucicco.it

Vinbaren Rossofermo har gott om viner på glas, inhemsk öl och givetvis charkuterier. Bänka dig i trappan på uteserveringen och kolla in folklivet i charmiga Maratea.

Länk: https://rossofermo-pub-birreria4.webnode.it

 

La Locanda Delle Donne Monache är ett boutique-hotell som ligger strax ovanför stan. Här finns allt; pool, restaurang och en utsikt att ta med sig i hjärtat. De ordnar även gratis transfer till stranden.

Länk: http://www.locandamonache.com

Vill man bo närmare vattnet finns det gott om alternativ. Till exempel Hotel Murmann:

Länk: https://www.hotelmurmann.it/it/

Innan du lämnar Maratea måste du bocka av ett besök hos Kristus. Statyn Cristo Redentore di Maratea står på toppen av berget St Biagio. Behöver jag tillägga att utsikten är gudomlig?

 

Vinsugen? Misstänkte det. Huvuddruvan i de röda vinerna är aglianico, precis som hos grannen Kampanien. Vinrankorna har växt upp på vulkaniska jordar vid vulkanen Vulture i norr. Monopolets utbud från Basilicata lämnar mycket att önska, men börja din resa genom Basilicatas underbara vinvärld med Gricos från en familjefirma i Vulture. Salute.

Gricos Aglianico del Vulture 2015, nr 71987. 139 kr. Beställning.

Kort fakta Basilicata

Huvudort i regionen är Potenza med cirka 70.000 invånare.

Matera har omkring 60.000 invånare och ligger på gränsen till Apulien i sydväst.

Du tar dig enklast till Matera via Bari i Apulien. Hyr bil på flygplatsen och färdas västerut i cirka en timme.

Basilicata har två mindre kuststräckor. Ett trevligt stopp är staden Maratera som ligger på den östra sidan. Enklaste sättet att ta sig dit är via Napoli i Kampanien. Därifrån får man räkna med en bilresa på omkring tre timmar.

Läs mer

Fler artiklar