Den vita sidan av Piemonte 

Ja, det odlas faktiskt gröna druvor i Piemonte. Fast jag tycker lite synd om dem. Evigt förpassade i skuggan av den store nebbiolo och i viss mån barbera. I takt med en ökad efterfrågan kommer vi däremot få ser mer från den vita sidan av Piemonte. 

Den vita sidan av Piemonte 

Efterfrågan på vita viner har inte bara ökat lokalt utan även internationellt. Världen vill se mer vitt, dricka mer vitt och det hör troligtvis ihop med nya matvanor. Mindre rött kött, mindre tung mat. Mer grönt, fisk och vegetariskt. Så Piemonte är inte ensamma. Även om den bruna maten fortfarande regerar där. Trots det, vill man se mer av det inhemska och det ursprungstypiska. Här kommer druvor som arneis, nascetta och timorasso in. 

 

 

Tre högintressanta druvor med egen karaktär som väl kan hävda sig mot andra gröna druvor i Italien. 

Den vita sidan av Piemonte 

Nascetta nämndes första gången i slutet på 1800-talet i ett dokument om vinodling. Den beskrevs som ”känslig, tillika elegant”. Som många andra druvor fick den en söt start men ett lite mer bittert slut. En gång i tiden användes den främst till att göra söta viner på. Under åren fick nascetta göra plats för mer produktiva druvor, bland annat cortese och framför allt nebbiolo och sagan om nascetta tog nästan slut. Det skulle dröja ända till början på 1990-talet då producenten Elvio Cogno väckte den till liv igen. Då i kommunen Novello där den har sitt ursprung och numera klassificeringen Nascetta del Comune di Novello som är en MGA (Menzione Geografiche Aggiuntive). Vanliga synonymer, som fortfarande används, är anascetta och nas-cëtta. Nascetta är idag på frammarsch, mycket tack vare sin imponerande lagringspotential och förmåga att anpassa sig efter olika typer av vinmakning.

Arnado Rivera Langhe Nascetta del Comune ni Nivolle 2018, nr 79996. 239 kr. Beställning.

Aromatiskt och kryddigt i stilen med hintar av anis, mynta, vilda örter

och härlig energi  som sveper förbi med gula solmogna frukter och frisk citrus.         Den vita sidan av Piemonte

Ett vin vi kan glömma i källaren några år utan problem.

 

Andra intressanta producenter som producerar nascetta är Giacosa Fratelli, Franco Conterno och Rivetto dal 1902 bland annat.

 

Den vita sidan av Piemonte 

Timorasso är en också en ny upptäckt, inte minst för min egen del. Ursprung är DOC Colli Tortonesi, som ligger i Piemontes östra delar, kring orten Tortona. Även här ser man en ökad efterfrågan. Från blygsamma 0,5 hektar i slutet på 1980-talet till dagens 180 hektar och omkring 51 producenter som producerar timorasso. En av de viktiga namnen bakom renässansen av timorasso är framför allt Walter Massa. Han har lagt mycket tid och möda på att återplantera och marknadsföra druvan.

Timorasso kräver en del av sin vinbonde, då den är både svår att odla och skördarna är relativt små. Utdelningen blir dock stor och kan påminna om riesling, både i smak och laringspotential. Timorasso vill vi ser mer av! Och det kommer vi göra.

Vigneti Repetto Derthona Timorasso 2015, nr 72437. 199 kr. Beställning

Sjuder av rökiga stenar och puffar av petroleum. Första sniffen säger riesling, andra säger timorasso! Peppar varvas med grus, kvitten, gröna äpplen och en häftig struktur som pekar på druvans lagringspotential.

Borgogno Derthona Timorasso 2017, nr 73967. 419 kr. Beställning

Ett vin som föddes 2015 hos Borgogno och man har redan fler stilar av timorasso på gång. Ska man klaga på något (och man är ju svensk) så är det prisbilden som är något saftig. Utöver det är vinet oerhört läckert med rökig mineral, flingsalt, gula och gröna äpplen och djup intensitet.

Andra stjärnor på timorasso är Luigi Boveri, Cascina Gentile, Vietti och La Colombera.

Den vita sidan av Piemonte Den vita sidan av Piemonte

Annons:

Varför står det Derthona på flaskan? Är det en druva, distrikt eller vingård? Det är det gamla romerska namnet för staden Tortona som helt enkelt fått hänga kvar på etiketten.

Den vita sidan av Piemonte 

Arneis är nog den mest välkända av samtliga tre druvor. Kanske är det tack vare namnet i sig som enligt italiensk slang betyder ”besvärlig typ, en liten rackare”. Lätt att komma ihåg och lätt att gilla. Den är mer direkt och pang-på än ovan druvor. Mer rondör, mer fyllig frukt och den gillar ståltank lika mycket som att lagras på fat. Arneis försvann i stort sett under 1970-talet men väcktes till liv igen under 80-talet. Även om den odlas i hela regionen är det distriktet Roero som är synonymt med Arneis. Den trivs också utanför landets gränser, bland annat i Kalifornien, Oregon, Australien och Nya Zeeland. Idag finns det ett 20-tal varianter av arneis på Systembolaget, varav en ligger i fast sortiment.

Il Nespolo Arneis 2019, nr 2712. 149 kr. Fast sortiment, finns i fåtalet butiker.

Härlig stil med tydlig Arneis-avtryck.  Gråpäron, mandlar i första sippen som sedan mynnar ut i kryddiga toner av muskot, salvia och livfulla syror. Udda Druvor

 

Här finns många producenter att hålla vinkylen öppen för. Malvirá, Vietti, Givanni Lamonodo, Bruna Giacosa och Matteo Correggia med flera.

 

Läs mer

Fler artiklar