Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Den vita hösten
Skriven av Sofia Ander

Den vita hösten

Hösten är färgstark och går i det röda vinets tecken. Vädret och maten kräver ofta det. Varför inte titta lite mer på råvarorna, fisk och skaldjur är som allra bäst nu. Råvaror som vill ha vita viner. Bjud in den vita hösten.

Den vita hösten

Lägre temperaturer, kortare dagar och det lömska mörket glider gradvis in över vår hembygd. Det är svårt att värja sig, det enda man kan göra är vänja sig och på något vis gilla läget. Alla årstider har sin charm. Och charmen med oktober och november är framför allt många av råvarorna.

 

 

De pinfärska skaldjuren. Ostron. Krabba. Hummer. Delikata fiskar. Svamp, rotfrukter, kål i olika former, smakrika örter och svenska friska äpplen. Det tar vi, sa polisen. 

Den vita hösten

Jag kommer inte att pausa de vita vinerna (och inte rosévin heller) bara för att det står höst i kalendern. Däremot vill jag ha en annan smakprofil. Nu är inte tiden för de lättaste vita. De sparar jag till vårens första solstrålar eller gassande sommardagar. Det ska vara vitt som smakar höst, solmogna frukter, sälta från kalla hav, smakrika örter och gärna fylligt av smör och nötter. Inte helt olikt det som också landar på tallrikarna.

Det känns också helt naturligt – och inte minst miljövänligt – att äta det som är i säsong. Sverige har en mängd fina råvaror för varje årstid. Varför äta ett äpple från Nya Zeeland när vi har så fina svenska sorter som är sådär härligt knapriga och syrligt friska nu under hösten? Svamp finns i skogen, för den som har förmånen att ha närheten till naturen. Annars har din matbutik förhoppningsvis fyllt upp med skogens guld.

Pumpa är också i säsong, ännu en vinvänlig råvara beroende på hur man tillagar den. Precis som många rotfrukter har pumpan en naturlig sötma och smak som blir ännu mer intensiv efter tillagning. Perfekt att rosta i ugn eller gör en krämig puré på.

Säsongsmat.nu är en bra sida för dig som vill ha koll på vilka råvaror som är bäst just nu.

 

Den vita hösten

Mina vinval anpassas inte efter land utan efter druva. Chardonnay är givet i höst. Och gärna chenin blanc med sin fruktiga friskhet. Kanske furmint till fisken? Eller riesling och vermentino till skaldjuren? Varför inte vit garnacha till paella eller en lite fetare grüner veltliner till krämiga soppor och frasig schnitzel. Fatjäst sauvignon blanc till rostade rotfrukter och gratinerad getost.

Det finns egentligen inga problem – snarare att begränsa sig – annars slutar detta i en bok. Här kommer fyra viner (av många) som jag fyller vinkylen och vinglasen med i höst.

Samtliga viner har lanserats under sommaren och kommit lite i kläm, innan det gick att beställa viner mellan butikerna. Nu kan du det – så klicka på!

 

Den vita hösten

Vermentino Etichetta Nera 2019, nr 92439. 189 kr. Lanserades den 25/8.

Favoritdruva i repris från fina familjefirman Cantine Lunae i Liguren. Deras topp-vermentino är som ett hav av örter – rosmarin, salvia, timjan och vitpeppar flödar ur glaset. I samma sipp finns pomerans, grapefrukt, rivet citrusskal, krispiga syror och mineral som släcker törsten. Åtminstone en stund. Seriösa droppar till trots är det svårt att stoppa de giriga klunkarna.

Klockrent till pasta vongole, musslor med vitt vin och grädde, ugnsgratinerade skaldjur, halstrad fisk med gremolata och väldigt gärna pizza bianca med din favorittopping, kanske kantareller eller löjrom?

R. Dubois Hautes-Côtes de Beaune Les Montbatois 2018, nr 90201. 179 kr. Lanserades 11/8.

”Riktig smarrig Bourgogne i ett fyllig format. Rökiga fat, en gnutta mocca, gula glada stenfrukter och djupa rostade toner med syror och mineraler på plats. Och prislappen? Den stämmer.”

Så skrev jag om detta lilla ess när det släppes i augusti. Och prislappen består, ingen tryckfelsnisse här inte. Vi tackar och bockar för det, köper några pavor, skänker upp i stora kupor och bara njuter.

Njuter gör vi ännu mer till rätt typ av mat. Det får bli en ugnsstekt kyckling igen, eller kanske glad kalkon, med gräddsås, brysselkål och rostad potatis.

För ännu mer komfort och värme – en krämig och gräddig gryta på vit fisk och rotfrukter.

 

Den vita hösten  Den vita hösten

 

Den vita hösten

Pajzos Zrt Megyer Furmint 2016, nr 90461. 159 kr. Lanserades den 25/8.

Varför dricker vi inte mer furmint? Vi kanske kan börja nu. Allt som krävs är 159 kronor och en god måltid. Här finns liksom bara saker att gilla. Syror med bra skjuts, flingsalt, lätt rökiga fat och kryddiga toner av granny smith och en ocean av citrus.

Furmint och fina fisken tack, gärna med rostad kål och aioli. Eller en tomatbaserad musselgryta. Ljust kött blir också furmint-fint, helst med tillbehör som bakade äpplen och rotfrukter. Snabbmatstips – smörstekt surdegsbröd med svamp!

Stark-Condé Field Blend 2019, nr 93076. 159 kr. Lanserades 18/8.

En lika klassisk som oklassisk blend från Sydafrika som är mästare på obskyra druvmixar som funkar. Urcharmiga Stark-Condé Field Blend faller man direkt för. Druvor? Chenin blanc 42%, roussanne 30%, verdelho 17% och viognier 11%. Så självklart och så gott med syror i topp, vita och gröna krusbär, stenig sälta, citronskal, rökiga mineraler och en prislapp som det bara är att tacka för.

Kyckling i ugn med puré på pumpa tack. Eller moules frites med pommes. Gärna en krämig soppa på fisk och skaldjur. Vill du hellre ha något vegetariskt? Baka spetskål i ugn, servera med friterad grönkål, rostade pumpakärnor och riven parmesan  – eller en svensk smakrik hårdost.

Den vita hösten  Den vita hösten

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer