De bästa vinerna till kräftkalaset för 100-lappen

Den officiella kräftpremiären var i fredags, den 8:e augusti. Min premiär blev i lördags och jag drack en god riesling till. Ja, riesling. Vitt vin alltså. Kräftor kräver inte enbart öl och snaps.  Dricka det du tycker är gott. För mig är varken öl eller snaps gott. Vitt vin däremot. En frisk riesling eller  kanske en grüner från Österrike, passar perfekt till de där röda skaldjuren. På kräftskivan äter vi även västerbottenpaj och gott knäcke med smakrika ostar. Till det tycker jag vi väljer ett mer fylligt och fetare vitt vin. En chardonnay med smöriga inslag förslagsvis. Ordnar ni med maten, så fixar jag vinet.

Emrich-Schönleber Riesling Trocken 2013, nr 71813. 159 kr. BS
Riesling, en av världens bästa druvor. Och en av de bästa valen till skaldjur och självfallet våra kräftor. Krispigt, frisk, torr och mineralstinn med härliga citrustoner. Precis så som en riesling ska vara.

Philipp Kuhn Riesling Laumersheimer Vom Kalksteinfels 2012, nr 75591. 159 kr. BS
Lika klassisk som fantastisk. Säljs lådvis, om 6 flaskor. Ännu bättre. Då kanske den räcker lite längre…

Follas Novas Albariño 2013, nr 2933. 118 kr. FS
Vi tar en rieslingpaus och hälsar på i Rias Baixas i Galicien. Här finns strålande viner på druvan albariño. Som man naturligtvis sköljer ner de lokala skaldjurs- och fiskrätterna med. Perfekt till kräftskivan med andra ord! Fruktigt och torrt med toner av örter, citrus och gula stenfrukter.

Monacesca Verdicchio di Matelica 2011, nr 73881. 131 kr. BS
Underbara druvan verdicchio skrev jag om förra veckan. Torrt och seriöst med smak av mineral, aprikos, gråpäron och vita blommor. Detta kommer både du och kräftorna gilla. Viva Italia!

image1_9de4c4757721cb734e516c2fb96601ff

Am Berg Grüner Veltliner 2013, nr 88232. 159 kr. BS
I Österrike väljer man först och främst wienerschnitzel till sitt vita vin, men detta kommer passa finfint även till kräftkalaset. Österrike har faktiskt också en tradition av kokta kräftor.  Välgjord och elegant grüner med mineralitet och drag av aprikos, grape och vitpeppar.

Bründlmayer Langenloiser Grüner Veltliner 2012, nr 2910. 129 kr. FS
Fler kräftor kräver mer grüner. Här från en av de främsta producenterna i Kamptal. Pepprig och lite fet med drag av aprikos och citrus. Precis så som en grüner ska smaka.

Chateau de Rochemorin Blanc 2009, nr 4128. 149 kr. FS
Vit Bordeaux på 100 % sauvignon blanc. Bra kraft och syra som lätt fixar en smörig västerbottenpaj. Frisk och fyllig med toner av rostade nötter, lite fat och svartvinbärsblad.

Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay 2012, nr 92069. 175 kr.
Finchardonnay från augustisläppet som tillhör den mer eleganta skolan från Kalifornien. Bra syra och balanserade och väl integrerade fattoner. Gott om gula stenfrukter, citrus och rostade nötter. Snyggt och ljuvligt till den där pajen… Prova även till rejäla bitar svensk och stark hårdost.

Vill du inte ha något vin alls? Då finns det massor med bra alkoholfria alternativ. Men skippa vinerna utan alkohol bara. Välj en dryck med naturliga 0 % istället. De smakar väldigt mycket bättre.

Fentimans Ginger Beer, nr 1963. 22,50 kr för 275 ml.
Engelsk ingefärsdryck, med bra bett och lite hetta från ingefäran. Fin sötma och friska inslag av citrus. Klarar både kräftor och kryddosten. Och framför allt bilkörningen.

621936

Äppelmust Ingrid Marie 2013, nr 1863. 38 kr för 375 ml.
Äppelmust dricker jag mer än gärna själv. Nyttigt, friskt och faktiskt väldigt matvänligt. Producent bakom denna sort är Gastronimigruppen, vars must går att hitta på Systembolaget och vissa matbutiker. Alltid gjort på svenska äpplen och utan tillsatser. Det smakar äpplen. Punkt slut.

807268

Magnus har också ett bra gäng med vintips till kräftorna samt ett gott recept; ta en kik här.

Fredrik har massor med bra öl- och snapstips!

Fler artiklar