Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Chianti Classico - redo för nya steg 2019 - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Chianti Classico – redo för nya steg 2019

I detta nu diskuteras det för fullt i Chianti Classico. Armar och händer viftar och fläktar mer än vanligt. Ämnet handlar om områdets nio olika kommuner som bör få sin rätta plats; på vinflaskornas etiketter. 

Chianti Classico

Hur gör man får att nå ut med viktiga budskap i vinvärlden, för att visa vad som händer i en visst område?

– Vi arrangerar en provning, säger Sofia Ruhne!

Det gjorde hon väldigt rätt i. Idén kom från Sofia Ruhne och Åsa Johansson, två starka vinpersonligheter i Toscana – och hela Italien för den delen. Sofia är vinmakare och VD på den svenskägda vingården Terreno i Chianti Classico och Åsa jobbar som vinjournalist, vinreseledare och frilans inom vin. – Tutti som har med vin att göra, för att citera Åsa. 

Åsa bor bara två kullar bort från Terreno.

– I Toscana pratar man inte om kvarter. Man pratar om kullar, berättar Åsa som varit bosatt i Italien i nästan 20 år. 

Man pratar också mycket om Chianti. Framför allt Chianti Classico. Tiden är inne för områdets nästa steg. Ett stort sådant. Italien är egentligen ett relativt ungt vinland, sett till kvalité. Först under 1970-talet togs de stora kliven på kvalitetsstegen, särskilt i Toscana. Vinerna hette Supertoscanare och tog vinvärlden med storm. Supervinerna var en nödvändig och betydelsefull utveckling. Internationella druvor som cabernet x 2 och merlot gottade ner sig i jordarna och blev till ”aia” hit och ”aia” dit. Priserna gick stadigt uppåt i takt med vinpoängen och gjorde vinerna ännu mer eftertraktade. 

Vad som nu diskuteras i Toscana är varken Bordeaux-druvor eller Parker-poäng. Istället blickar man bakåt för att ta sig framåt.

Sangiovese har huvudrollen i sagan om Chianti Classico, en saga som förhoppningvis får ett lyckligt slut år 2019. Och framför allt en fortsättning. Till att börja med måste man börja särskilja Chianti från Chianti Classico. Chianti är det stora området som innefattar åtta distrikt. Ett av dem är det lilla Chianti Classico. 

 

Det må vara litet till ytan, men det är ju insidan som räknas. Insidan består av sju tusen hektar och hela nio kommuner. I Bourgogne och Piemonte är det en självklarhet att skriva ut respektive kommun på etiketten. Ett vin smakar inte likadant hos grannproducenten, även om det bara skiljer en kulle emellan.

Den dominerande jordmånen är galestro, en skifferjord som är blandad med lera och märgel. Men den är inte ensam, det finns över 1000 olika jordmåner i hela Classico-området. Skillnaden mellan de olika kommunerna i Chianti Classico är alltså omfattande. Allt från mikroklimat till jordmån och vinteknik.

Åsa och Sofia vill också lyfta fram dynamiken som finns i området. Många producenter experimenterar med naturlig vinmakning och ekologisk och biodynamisk vinproduktion blir mer och mer vanligt. I dagsläget är hela 40 procent av vingårdarna ekologiska.

Vingården Terreno är redan ekologiskt certifierade och arbetar delvis enligt den biodynamiska läran. Terreno ligger i den största kommunen; Greve in Chianti, som präglas av svala och friska viner tack vare sina höga höjder och en och annan kulle, så klart.

Terrenos Chianti Classico är med på provningen, tillsammans med tio andra viner. Åsa och Sofia utsätter oss för ett tufft jobb. Provningen är helt blind och vi ska med hjälp av deras beskrivningar av respektive kommun kunna pricka in var vinet kommer ifrån.

 

Blindprovningar är lika nyttiga som svåra. Nyttiga – för man lär sig alltid något och att ödmjukhet är en dygd. Svårt – för att det är lätt att överanalysera och dra för snabba slutsatser.

Provningen av vinerna blev med andra ord svår (som tusan) men också lärorik (och god). Det finns tydliga skillnader mellan zonerna. En del bjuder på slank röd frukt, en del mer örter och andra mer mulliga toner. Sangiovese i sin bästa form. En provning, och prövning, som talade sig tydliga språk; en kommunindelning är högst motiverad. Tiden är inne.

Konsortiet i Chianti Classico räknar med att detta digra arbete ska vara klart i år. Fast det får ta sin tid, som allt i Italien. Precis som ett vin, som bara blir bättre med åren.

Hemsida konsortiet: http://www.chianticlassico.com

Regelverk Chianti Classico

Vingårdarna ska ligga i någon av de nio kommunerna

Konstbevattning är ej tillåtet, endast i nödfall

Skördeuttag är begränsat till 2 kg per ranka

En vingård ska vara planterad med minst 4400 rankor per hektar

Ett vin ska innehålla minst 80 procent sangiovese. Hela 49 andra druvsorter är tillåtna

Alkoholhalten ska ligga på minst 12 procent

Druvorna ska vinifieras inom området

En Chianti Classico ska lagras i minst 1 år

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer