Chardonnay som bubblar

Chardonnay är en viktig druva på många sätt. Den odlas i stort sett över hela världen. Fast frågan är om den inte har mest betydelse i Champagne. Chardonnay är en av de tre främsta druvorna i denna bubblande region. 

Champagne framställs i regel på de blå druvorna pinot noir och pinot meunier, samt den gröna druvan chardonnay. Chardonnay delar ofta plats med de andra druvorna i en champagne. Men om flaskan innehåller 100 procent chardonnay, då står det Blanc de Blancs på etiketten. Är du ett stort fan av chardonnay, som jag, kan det vara bra att lägga på minnet.

Uttrycket används nämligen inte enbart i distriktet Champagne. På vinflaskorna från till exempel Spanien, Italien och Sydafrika står det också Blanc de Blancs. Ett inarbetat och användbart uttryck, eftersom det görs mousserande viner på många platser i världen. Jag tycker vi tar en titt på bubblorna utanför Champagnes gränser.

Spanien är världskända för sina Cava. Alla har väl provat Freixenet och ett glas Codorniu någon gång? De tre vanligaste druvorna i cava är parellada, xarel-lo och macabeco (viura är en synonym på macabeo). Pinot noir och chardonnay används också flitigt.

Prova gärna det ekologiska bubblet Anna de Codorníu Organic, som är gjort på 90 % chardonnay och resterande parrellada. Ett bra exempel på ett mousserande vin på chardonnay med sin citrusfrukt och smak av gula stenfrukter.

Anna de Codorniu

Italien gillar också bubbel. Särskilt Prosecco. Det har ni säkert också sippat på någon gång. Fast en Prosecco innehåller aldrig chardonnay. För att få chardonnay i glasen, får vi bege oss till regionerna Trento och Lombardiet istället. Här görs de bästa mousserande vinerna i Italien, på samma metod som i Champagne. Läs gärna vårt artikel om champagne för mer info.

En favoritproducent i Trento är Ferrari. Smaka på deras brut, som är gjord på enbart chardonnay. 

Ferrari

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut från Lombardiet är ett annat välgjort och härligt rosébubbel på 60 % chardonnay och 40 % pinot noir. 

Monte Rossa

 

Annons:

Vi tar oss hela vägen ner till Sydafrika. Ett land som gör mousserande vin under namnet Cap Classique. Även här används samma tillverkningsprocess som i Champagne. Druvorna som pinot noir och chardonnay står för merparten av bubblet.

Graham Beck är en av de mest erkända producenterna av mousserande vin i Sydafrika. Prova hans Blanc de Blancs Brut, nr 6505 för 139 kr. 100 % chardonnay så klart. 

Graham_Beck_Blanc_de_Blancs

Låt oss avsluta med ett glas, där vi började. I Frankrike. Här finns nämligen flera varianter på mousserande. Champagne ska inte ta åt sig hela äran. Andra regioner det bubblar om är till exempel Alsace, Loire och Bourgogne. Chardonnay har en stor och betydelsefull roll i dessa områden, tillsammans med sin trogna följeslagare pinot noir. 

Smaktips: Veuve Ambal Crémant de Bourgogne, gjort på 70 % chardonnay och resten pinot noir och aligoté. 

Veuve Ambal

Vad är de då den stora skillnaden på en Blanc de Blancs och ett bubbelvin gjort på enbart pinot noir eller andra blå druvor? Överlag kan man säga att chardonnay står för elegans och frukt som gröna och gula äpplen, kanske lite persika och aprikos. Citrus, som grapefrukt och citron är också typiskt för chardonnay. Pinot noir står istället för kraft och frukt som mörka bär, röda äpplen och apelsin.

Läs mer

Fler artiklar