Chardonnay – Sofias favoriter från Kalifornien 

Jag älskar chardonnay och framför allt så jag älskar att dricka chardonnay. Det är också kul att dela med sig av tips, smaknoteringar och viner. Här har ni fem viner på chardonnay, från Kalifornien, som ni inte får missa!

Annons:

Mayacamas Chardonnay 2012, från 1 september finns Mayacamas Chardonnay 2012 479 kr att få tag i via beställningssortimentet, artnr 79528. Även det röda Mayacamas Cabernet Sauvignon 2010, 875 kr artnr 78755.

En oklassisk chardonnay från Napa, får man nog säga. Mina provningsanteckningar lyder; ”mineraler, rökiga stenar, grillad citron, stramhet och en lite nötig ton. Lagra!”. Det låter knappast Sunny California, men det är det. I allra högsta grad. Hemligheten som ligger bakom är terroir och en precis vinmakning. Det är mycket tjat om terroir, jag vet. Men i Napa spelar det extra stor roll.

Mayacamas är namnet på bergskedjan som löper längs med Napas västra del och skiljer regionen från Sonoma. Här, i den lilla appellationen Mt Veeder, ligger Mayacamas Vineyards. Höga höjder, vulkaniska jordar och dubbelt så mycket regn som den nedre delen av Napa, ger en viss stil på vinerna. Vinerna är otroligt lagringsdugliga, slanka och exakta. Minimal fathantering och ingen malolaktisk jäsning är ett vinnande recept och koncept. Sofistikerat värre.

mayacamas-chardonnay

Shafer Red Shoulder Ranch Chardonnay 2013, nr 79315. 495 kr. BS

Shafer är ungefär vad Mayacamas inte är. Här har vi den bredaxlade och oblyga sidan av Napa. Och vet ni vad? Det är jäkligt härligt och befriande. Inga PK-viner här inte. Jag älskade Shafers Chardonnay från första klunken och det var säkert för 10 år sedan. Den var fatad och fyllig, smörig och härligt fruktdriven med gula plommon, vit persika och grapefrukt som toppats med rostade nötter. På den tiden lagrades Shafers enda vita vin på 100 % ekfat. Idag är det 75 % som gäller och inte tappar vinet kraft för det. Det får snarare en ny dimension, ännu ett lager med fräschör, läcker krämig citrusfrukt, en hint av nougat, massor med energi och snyggt rostade inslag. Helt enkelt skitgott. Servera till allt med grädde, krämiga såser, Caesarsallad, skaldjurspasta och grillad kyckling eller annat ljust kött som en fin fläskkotlett på ben.

shafer-red-shoulder-ranch-chardonnay.

Hirsch Chardonnay 2013, nr 92903. 549 kr, pyttelitet släpp 5/8. Får ni inte tag på 2013, beställ 2012 istället. Den är minst lika bra. Nr 74079, 565 kr. 

Hirsch är familjevingården i Sonoma Coast som egentligen specialiserat sig på pinot noir. Dottern i familjen, Jasmine Hirsch är också en av grundarna till IPOB – In Pursuit Of Balance, så ni förstår kanske att detta är balanserade och återhållsamma grejer. Deras hyllade pinot noir till trots, så får vi inte glömma bort Hirsch enda vita vin. 1,6 hektar chardonnay är planterad på familjens egendom. Frukten såldes först till William Seylem och Kistler, med sedan 2006 – då första årgången av Hirsch Chardonnay släpptes – behåller de all frukt själva. Ett smart beslut.

Visst är 549 kronor en slant för ett vitt vin. Men står det Bourgogne på flaskan så reagerar vi knappt. Kalifornien kan också sin chardonnay, så det så. Inte minst Hirsch, vars chardonnay har vinifierats på glas, ståltank och ekfat i cirka sex månader. Allt för att visa jordmånen och frukten. Inget annat som komma emellan. Därefter får det mogna på gamla franska ekfat i nio månader.

Hur smakar det då? Så här skrev jag om nyhetssläppet:

”Eleganta druvor från Hirsch Vineyard i Sonoma, med magisk driv i mineralerna och syran. Balanserade och runda smaker av grapefrukt, gråpäron, gröna äpplen och en hint av rök”

Stark köprekommendation alltså.

Hirsch

Liquid Farm White Hill Chardonnay 2013, nr 79564. 439 kr. BS

Detta vin drack jag för första gången i år på en vinmakarmiddag. Det tog en sipp, sen var jag förlorad. White Hill är charmig och flörtig och på samma gång ytterst seriös och välgjord. Liquid Farm ligger i Santa Rita Hills i södra Kalifornien och ingår i IPOB, så balansen och sansen finns redan där. Chardonnay är firmans stora fokus och det handlar åter igen om terroir. Detta är deras mer svala vin, som enligt hemsidan går åt Chablis-hållet. Lagring har skett på helt neutrala fat i cirka 11 månader. Frukten är klingande ren, mineralerna går på högvarv tillsammans med citruszest, mandariner, nashipäron, vit persika och ett gäng krossade stenar. Vojne vonje så vackert!

Liquid.Farm.White.Hill

Brewer-Clifton Santa Rita Hills Chardonnay 2014, nr 73073. 399 kr. BS

Brewer-Clifton är också en producent som skulle passa in hos IPOB, men det behövs inte. Vinerna har alltid varit välvårdade och prydliga ändå. Bakom de två namnen hittar vi herrarna Greg Brewer och Steve Clifton som tillsammans gör dessa läckra viner i Santa Rita. Svalodlad pinot noir och chardonnay är det som gäller. Receptet på denna chardonnay: nattskördad frukt som pressats försiktigt och därefter fylls musten på neutrala fat där vinet får ligga och chilla tills det ska buteljeras.

Smaken? Sobert och frestande med vita blommor, citrusskal, några rostade brödskivor med lite smör på. I eftersmaken hittar vi lager på lager med mineraler och en elektriska syra. KÖP!

brewer-clifton

Läs mer

Fler artiklar